Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την τελευταία δεκαετία, πρωτοπορεί στον τομέα της ανακύκλωσης έχοντας δημιουργήσει ένα από τα πληρέστερα προγράμματα σε όλη την χώρα, με 18 διαφορετικά υλικά!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ανακύκλωση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και άρα των εκπομπών CO2. Μετά την μείωση και την επαναχρησιμοποίηση (Reduce - Reuse - Recycle) αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των απορριμμάτων που θάβονται στις χωματερές, μολύνοντας το υπέδαφος.
Συνολικά, στο ΠαΜακ το 2019-20 ανακυκλώθηκαν:
4.459kg χαρτί, 290kg πλαστικό, 1.580kg ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές/μέταλλο/αλουμίνιο, 30kg CD & DVD, 77kg μπαταρίες, 160kg λαμπτήρες, 306 τόνερ, 6 μελανάκια, 1.390kg πλαστικά καπάκια και 60kg φελιζόλ. Στα οργανικά απορρίμματα και στα ρούχα/παπούτσια/παιχνίδια δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης, όπως επίσης και στο γυαλί, το οποίο τοποθετείται σε κάδο του Δήμου Θες/νίκης. Όλες οι ξυλοπαλέτες που είχαμε συγκεντρώσει επαναχρησιμοποιήθηκαν εντός ή εκτός του ΠαΜακ.
Ακόμα, μέσα στην χρονιά ξεκίνησε η ανακύκλωση ακτινογραφιών και τηγανέλαιου στο ΠαΜακ. Συνεχίστηκε, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, η διανομή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών ανακύκλωσης στο προσωπικό και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, προσφορά της ΕΕΑΑ, καθώς και η διανομή μικρών κάδων ανακύκλωσης χαρτιού στα γραφεία του ΠαΜακ.
Τα νούμερα είναι μειωμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, κυρίως λόγω του Convid (οι φοιτητές δεν ήρθαν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς), αλλά και, ελπίζουμε, λόγω της μείωσης της χρήσης χαρτιού/πλαστικού/κλπ από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Τα 18 υλικά που ανακυκλώνει το ΠαΜακ:
Η σωστή ανακύκλωση έχει διπλό όφελος για το Πανεπιστήμιο:
α) περιβαλλοντικό, αφού συμβάλει στην μείωση των απορριμμάτων και της ενέργειας που δαπανούμε
β) οικονομικό, αφού τα έσοδα της ανακύκλωσης αποτελούν την μοναδική πηγή χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών δράσεων (φυτεύσεις, συντηρήσεις αιθρίων-αυλής, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κλπ) που οργανώνει το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και η Περιβαλλοντική Ομάδα εθελοντών φοιτητών στο ΠαΜακ.
Στους κάδους ανακύκλωσης του ΠαΜακ πετάμε μόνο τα υλικά που αναγράφει η σχετική ταμπέλα.
Παρακαλούμε ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ:
-Καφέδες & υπολείμματα τροφών (λερώνουν όλο το χαρτί/υλικό του κάδου)
-Χαρτοπετσέτες ή άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά
-Σκουπίδια & μπάζα (δυσκολεύουν το έργο συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών)
-Άσπαστα χαρτοκιβώτια (γεμίζει ο κάδος και μπλοκάρει το σύστημα)
Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που συμβάλλετε στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το ‘πρασίνισμα’ του ΠαΜακ με την βοήθειά σας!
Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΠαΜακ
site: www.perivpamak.gr
email: emas@uom.edu.gr
Σχετικά ρεπορτάζ για την ανακύκλωση στο ΠαΜακ:
-ΤV100, "Το πρώτο 'πράσινο' Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα" (2020): ΕΔΩ
-TV100, "Πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Παν. Μακεδονίας" (2017): ΕΔΩ
-Thestival.gr, "ΠαΜακ Ανακύκλωση" (2019): ΕΔΩ
-ΕΡΤ3, "Ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας" (2017): ΕΔΩ
-TV100, "Καπάκια - αναπηρικό αμαξίδιο - ΠαΜακ" (2017): ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου