Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Στο θρανίο του ΕΑΠ χιλιάδες εκπαιδευτικοί - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Την υποβολή πρότασης για την επιμόρφωση περίπου 10.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα καταθέσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με αντικείμενο στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση.

Το έργο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διεκδικηθεί η υλοποίησή του από ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον προηγούμενο Μάιο επιμορφώθηκαν μέσω του εργαλείου των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (Massive Open Online Courses - MOOC) με θέμα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση περίπου 4000 εκπαιδευτικοί.

Το μάθημα ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Εστιάστηκε μεν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση, αλλά προσφέρθηκε ανοικτό και προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Το υλικό αναπτύχθηκε με εθελοντική προσφορά των συντελεστών, στο καθεστώς των συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Το μάθημα φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Learn του ΕΑΠ (https://learn.eap.gr).

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι επιμορφούμενοι ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν το θεωρητικό πλαίσιο και τις βασικές έννοιες της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης, να αξιοποιούν τις ψηφιακές κοινότητες μάθησης και πρακτικής στην εργασία τους, να συνδυάζουν τη σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία στην εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση, να αξιοποιούν τις βασικές αρχές σχεδιασμού και δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού για εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση, να ακολουθούν τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), να εφαρμόζουν τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής ανατροφοδότησης στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους μαθητές/τριες και τις οικογένειες τους, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης.

Το μάθημα ήταν σχεδιασμένο ώστε να καλύψει καταρχάς τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούσαν για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και όσους είχαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία.

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων και των συζητήσεων που γίνονται στο Υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (συνακόλουθα και του τρόπου που θα ανοίξουν) η υλοποίηση ενός δεύτερου -μεγαλύτερου- κύκλου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση κρίνεται επιβεβλημένη.

Αιτήσεις μέχρι 31/8
Συνεχίζεται μέχρι την 31η Αυγούστου η νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για οκτώ προπτυχιακά, 38 μεταπτυχιακά και ένα ειδικό πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ που προσφέρει πλέον προγράμματα σπουδών με την ηλικία εγγραφής να ξεκινά και από τα 18 έτη, χωρίς κλήρωση. Στα προπτυχιακά του προγράμματα, όπως έχει ανακοινωθεί, η πρόσβαση είναι ανοικτή για όλους.
Παράλληλα, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ξεκινήσει διεθνή μελέτη για επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών του, συζητώντας συνεργασίες με έλληνες καθηγητές που εργάζονται σε ιδρύματα των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης για την διοργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του ΕΑΠ προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Frederick.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ και ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, με στόχο την από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής, επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας τους στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού στα επιστημονικά πεδία των δύο Πανεπιστημίων. Προβλέπει, επίσης, την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την κινητικότητα ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Πηγή: pelop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου