Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

To πρώτο Body-Positivity βιβλίο για παιδιά, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κόσμος

Οι bloggers Άντι Μέσκε και Κέιτι Κρένσοου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το Her Body Can (To Σώμα της Μπορεί), το πρώτο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, που μιλάει για την εικόνα του σώματος χωρίς αποκλεισμούς. 

Πιθανόν αν κάνετε με βόλτα στο τμήμα παιδικής λογοτεχνίας ενός βιβλιοπωλείου θα δείτε πολλά φωτεινά χρώματα και πιασάρικους τίτλους. Θα δείτε βιβλία που μιλάνε για την φιλία, τα ήθη, τα συναισθήματα, ιστορίες περιπέτειας με πρωταγωνιστές μικρά ζωάκια. Θα δείτε επίσης, πολλές φωτογραφίες λευκών κοριτσιών ίδιου σωματικού μεγέθους. Ενώ η παιδική λογοτεχνία παρουσιάζει πλέον ιστορίες πολύ πιο διαφορετικές από ότι πριν κάποια χρόνια, υπάρχει ακόμα ένα κίνημα που δεν έχει βρει σταθερή εκπροσώπηση στην αγορά: το κίνημα body positivity.

Μόλις εννέα μήνες πριν, οι δύο γυναίκες bloggers από την Ατλάντα, αντιλήφθηκαν αυτό το κενό και δραστηριοποιήθηκαν ώστε να το καλύψουν. Και οι δύο ασχολούνταν με το body positivity στο διαδίκτυο. Επίσης είναι και οι δύο μητέρες. Ο συνδυασμός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης με την πραγματική εμπειρία ως γονείς, τροφοδότησε την ιδέα του παιδικού βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει αυτή τη βδομάδα.

Προς το παρόν, είναι διαθέσιμο στο Amazon και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και κάτω. Αυτό ήταν απαραίτητο για τις συγγραφείς καθώς γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα κορίτσια να εσωτερικεύσουν θετικά μηνύματα με το σώμα τους πρωτού εκτεθούν στα κυρίαρχα στερεότυπα της κοινωνίας. Δεδομένου ότι οι έρευνες δείχνουν πως το 53% των κοριτσιών ηλικίας 13 χρονών εκφράζουν δυσαρέσκεια με το σώμα τους και το 50% των κοριτσιών ηλικίας 4-8 ετών ανησυχούν για το βάρος τους, κρίνεται απαραίτητο να μάθουν από μικρή ηλικία την αποδοχή της διαφορετικότητας του σώματος.

«Στόχος μας είναι να νιώθουν τα παιδιά μας ότι εκπροσωπούνται» λένε οι δημιουργοί του Her Body Can.

«Η κόρη μου έχει ένα σημάδι εκ γενετής στο πρόσωπο, οπότε η έλλειψη εκπροσώπησης ήταν κάτι που με απασχολούσε, ήθελα να ξέρει ότι αυτό που την έκανε διαφορετική δεν έπρεπε να καθορίσει την ευτυχία ή την επιτυχία της. Αυτές οι εικόνες που καταναλώνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης τους» αναφέρει η Κέιτι.

«Διάβασα κάπου ότι υπάρχουν περισσότερα τέρατα και τρομακτικές μορφές στα παιδικά βιβλία από ότι άνθρωποι διαφορετικού σωματότυπου ή εθνικότητας» λέει η Άντι. «Το body positivity είναι ένα κίνημα που ως ενήλικες υποστηρίζουμε αλλά πρέπει να διδάσκεται και σε μικρή ηλικία. Ειλικρινά πιστεύω πως αν από παιδί είχα διδαχθεί αυτά τα μηνύματα ίσως να αποκτούσα αυτοπεποίθηση πριν πατήσω τα τριάντα. Το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο για να διδάξει στα παιδιά την αγάπη για τον εαυτό τους αλλά και την αποδοχή και την αγάπη των άλλων όσο διαφορετικοί κι αν είναι».


Ο τίτλος του βιβλίου δόθηκε με αφορμή το ήδη υπάρχον κίνημα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #herbodycan που έχει ξεκινήσει η Κέιτι. «Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που μπορούν να κάνουν τα σώματα μας ασχέτως την εμφάνιση τους».

«Ήταν σοκαριστικό όταν γύρισε ο γιος μου από το σχολείο και επειδή είχε κάνει στο μάθημα για τις θερμίδες, άρχισε να ανησυχεί για το τι έπρεπε να φάει και τι όχι. Μου είπε ότι τα παιδιά στο σχολείο του έλεγαν πως αν έτρωγε παραπάνω φαί θα πάχαινε κι άλλο κι ότι ήταν ήδη αρκετά χοντρός. Κάτι τέτοιο είναι πολύ επώδυνο για τα μικρά παιδιά» αναφέρει η Κάτι.

«Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με μια αντίληψη χοντροφοβίας, με τους γονείς μας να έχουν πολύ ξεπερασμένες ιδέες σχετικά με την εικόνα του σώματος. Όλοι προσπαθούμε να διδάξουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στα παιδιά μας να αγαπάνε το σώμα τους αλλά δεν είναι εύκολο. Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκμάθησης. Πρόκειται για μια όμορφη, χαρούμενη, αναζωογονητική ιστορία ενός κοριτσιού που ζει την καλύτερη περίοδο της ζωής του στο σώμα που γεννήθηκε. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για ένα παιδί».

Σκοπός του βιβλίου είναι να ενθαρρύνει τα κορίτσια να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα αποδοχής για τον εαυτό τους και να αγαπήσουν το σώμα τους ακριβώς για αυτό που είναι, αντί να κρίνουν τον εαυτό τους και να μισούν το σώμα τους γι αυτό που δεν είναι. Τα κορίτσια πρέπει να μάθουν από μικρά πως το σώμα τους είναι καταπληκτικό, πως μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα μέσω αυτού, και πως η αξία τους δεν καθορίζεται βάσει αυτού.

Πηγη: Glamour via Α,ΜΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου