Οδηγίες παιδίατρου για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού
Του Γιώργου Καλλίνη
Η «μάχη» με τον κορωνοϊό μπήκε για τα καλά στις ζωές μας, καθώς η πανδημία πλήττει όλο και περισσότερα κράτη. Τα έκτακτα μέτρα που εξέδωσε η κυβέρνηση είναι σαφή για χώρους εργασίας, σχολεία και τόπους συναθροίσεων.
Όμως για τους γονείς και τα παιδιά υπάρχει ακόμη ένα θολό σημείο: Τι γίνεται με τις παιδικές χαρές; Είναι ασφαλείς για τα παιδιά, δεδομένου ότι βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο; Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια οδηγία από τον ΕΟΔΥ, όμως παιδίατροι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
«Τα παιδιά στις παιδικές χαρές πιάνουν όλες τις επιφάνειες, πολλές φορές έρχεται και το στόμα τους σε επαφή με αυτές, την ώρα που κυκλοφορούν δεκάδες παιδάκια στον ίδιο χώρο, τα οποία φταρνίζονται ή βήχουν. Ως οποιοδήποτε χώρο συνάθροισης, οι παιδικές χαρές δεν ενδείκνυνται για τα παιδιά και τους γονείς, ως ένα ακόμη μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ακόμη και αν είναι ανοιχτός χώρος, καθώς το θεωρούμε ως ένα μέρος που τα παιδιά έρχονται σε επαφή», εξηγεί στον TyposThes η παιδίατρος και επιστημονικός συνεργάτης Γ’ Παιδιατρικής κλινικής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Βικτωρία Κούγια.
Η κ. Κούγια τονίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες οδηγίες για τις παιδικές χαρές από τον ΕΟΔΥ, όπως και για άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν παιδιά. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους με σχετική ασφάλεια τις επόμενες εβδομάδες; «Οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να πάρουν τα παιδιά τους για μια βόλτα σε ανοιχτό χώρο σε μέρη που δεν είναι συνωστισμένα με κόσμο, όπως ένα άλσος ή την παραλία. Δεν έχει κάποιο νόημα να πηγαίνουν σε μέρη με πολλά παιδάκια ή να συναντιούνται με άλλους γονείς και τα παιδιά τους, καθώς και πάλι έρχονται σε επαφή», σημειώνει η παιδίατρος.
Υπάρχει μεγάλο κενό γενικότερα στις οδηγίες για παιδιάτρους από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την κ. Κούγια. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχουν πει τι να κάνουμε για διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τα ιατρεία μας, όπου συνωστίζονται τόσα παιδάκια καθημερινά. Κάποιοι ελαχιστοποιούν τα ραντεβού τους, ενώ έχουμε ακούσει και περιστατικά που γιατροί αρνούνται να δουν άρρωστα περιστατικά, επειδή αφενός δεν ξέρουν από τι πάσχουν και αφετέρου επειδή δεν υπάρχουν οι ειδικές μάσκες για να προστατέψουν τη δική τους υγεία».
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι
Στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS–CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα συστήνονται τα εξής από τον ΕΟΔΥ:
- Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
- Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
- Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
- Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
- Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
- Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
- Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
- Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
- Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
- Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.
Πηγή: typosthes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου