Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πώς η δυσλεξία επηρεάζει την ομιλία.

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τηλεόραση και ξαφνικά αναγνωρίζεται το πρόσωπο του αγαπημένου ηθοποιού της μαμάς σας. Την παίρνετε αμέσως τηλέφωνο. “Έλα, άνοιξε την τηλεόραση αμέσως. Είναι ο … ο … τον ξέρεις τον τύπο… αυτός ο ηθοποιός που αγαπάς… που έπαιζε στο…” 

Ξαφνικά νιώθετε ότι χάνετε τα λόγια σας, μολονότι ξέρετε ποιος είναι ο ηθοποιός. Βιώνετε στιγμιαία ένα πρόβλημα που οι ειδικοί ονομάζουν δυσκολία στην ανάκτηση ή εύρεση λέξεων.

Όλοι το βιώνουν πότε πότε. Αλλά στη δυσλεξία συμβαίνει συχνά και με όλα τα είδη των λέξεων. 

Τα παιδιά και οι ενήλικες με δυσλεξία μπορεί να γνωρίζουν μια λέξη αλλά να δυσκολεύονται να θυμούνται πώς αρθρώνεται. Η λέξη που θέλουν να πουν είναι «στην άκρη της γλώσσας τους». Αλλά δυσκολεύονται να θυμηθούν τον ακριβή συνδυασμό ήχων για αυτή τη λέξη. Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να πουν μια λάθος λέξη που ακούγεται παρόμοια με αυτή που θέλουν να πουν. Ή μπορούν να αναφέρονται στη λέξη χρησιμοποιώντας γενικές λέξεις του τύπου “πράγμα”, “αυτό”. Η ίδια δυσκολία μπορεί να εμφανιστεί και όταν γράφουν. 

Η δυσκολία ανάκτησης/εύρεσης της σωστής λέξης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της δυσλεξίας, αλλά δεν εμφανίζονται μόνο σε αυτή. Να θυμάστε ότι η δυσκολία γίνεται πιο έντονη όταν το άτομο είναι αγχωμένο πχ επειδή πρέπει να μιλήσει μπροστά σε μια ομάδα ατόμων. 

Τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται λιγότερο να βρουν τις σωστές λέξεις όταν έχουν χρόνο στη διάθεσή τους και όταν δεν είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικό να τους δίνεται πάντα ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστούν και να εκφραστούν 

Απόδοση του άρθρου How Dyslexia Affects Speech

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου