Το μπουσούλημα είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα ορόσημα στην ανάπτυξη των παιδιών. Μεταξύ άλλων, τους επιτρέπει να κινηθούν για πρώτη φορά «ανεξάρτητα», ικανοποιώντας την περιέργειά τους να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να πιάσουν μόνα τους το παιχνίδι που τους έπεσε, ικανοποιώντας την ανάγκη μας να μην σκύβουμε τριακόσιες φορές την ημέρα. Έτσι, όταν το μωρό μας αρχίσει να μπουσουλάει, δεν μπορούμε παρά να ενθουσιαστούμε. Οι παρακάτω κανόνες ασφαλείας θα μας βοηθήσουν να εξακολουθήσουμε να έχουμε μόνο θετικά συναισθήματα για τη νέα του δραστηριότητα!
Όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει:
- Λύστε τον γόρδιο δεσμό: Ήρθε η στιγμή να κρύψετε εκείνα τα μπλεγμένα καλώδια που βρίσκονται κάτω από το γραφείο σας – άλλωστε εκτός από επικίνδυνα είναι και ακαλαίσθητα. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν μακριά κορδόνια στις κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να τυλιχτούν γύρω από το λαιμουδάκι του μωρού σας.
- Ώρα για μινιμαλισμό: Απομακρύνετε τα εύθραυστα ή αιχμηρά διακοσμητικά, όπως και τα μικρά αντικείμενα που θα μπορούσε να καταπιεί το μικρό σας.
- Πόρτες ερμητικά κλειστές: Δεν είναι όλα τα δωμάτια κατάλληλα για (τόσο) ανηλίκους. Αποκλείστε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο όπου εξ ορισμού είναι πιθανότερο να συμβούν ατυχήματα και κλείστε σε ψηλά ή κλειδωμένα ντουλάπια τις επικίνδυνες ουσίες, όπως τα καθαριστικά του σπιτιού.
- Κρατήστε το επίπεδο: Το μικρό σας δεν είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κινήσεις που απαιτούν αλλαγή επιπέδου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει και μία προσπάθεια. Αν το σπίτι σας έχει εσωτερική σκάλα, τοποθετήστε μια πόρτα ασφαλείας σε κάθε πλευρά της και ποτέ μην το αφήνετε ανεπίβλεπτο πάνω στην αλλαξιέρα ή και τον καναπέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
- Στα κάγκελα: Κάποιες φορές ακριβώς τα πράγματα που χρησιμοποιούμε για ασφάλεια καταλήγουν να γίνονται τα πιο επικίνδυνα. Να θυμάστε πως ένα μωρό μπορεί να περάσει μέσα από κάγκελα με άνοιγμα μεγαλύτερο των 6,5 εκατοστών και να σφηνώσει σε εκείνα που ξεπερνούν τα 6 εκατοστά, πράγμα που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του.
- Όταν κλείνει μια πόρτα, ας κλείνει και ένα παράθυρο: Φροντίστε τα χαμηλά έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, τραπεζάκια) να μην είναι τοποθετημένα κάτω από παράθυρα. Ακόμη και αν φροντίζετε να μένουν κλειστά, το μικρό σας μπορεί να σας ξαφνιάσει δυσάρεστα με το ταλέντο του στις αποδράσεις. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να εγκαταστήσετε λουκέτο ή σύρτη ασφαλείας σε κάθε έξοδο προς τον έξω κόσμο.
- Ασφαλείς μικροί ορειβάτες: Σύντομα το μπουσούλημα θα συνοδεύσουν οι επιτυχημένες απόπειρες στο σκαρφάλωμα. Για να μην κατακτήσει την… κορυφή της κούνιας του, φροντίστε να μην υπάρχουν μέσα σε αυτή μαξιλάρια ή λούτρινα παιχνίδια τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι.
- Όχι στολίδια, όχι πλαστικά γύρω από το μωρό σας: Ένα κολιέ – ή και μία κρεμαστή πιπίλα – μπορεί να μας φαίνεται χαριτωμένο στο λαιμό του μωρού, όμως μπορεί εύκολα να πιαστεί σε κάποιο έπιπλο με τραγικά αποτελέσματα. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, φροντίστε να μην μπορούν να πέσουν στα χέρια του, καθώς αποτελούν κίνδυνο για ασφυξία.
- Γίνετε πάλι παιδιά: Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το σπίτι σας είναι αρκετά ασφαλές, είναι να πέσετε κι εσείς στα τέσσερα μαζί με το παιδί και να κάνετε μια βόλτα αναζητώντας πιθανούς κινδύνους. Όχι μόνο θα εντοπίσετε τον αναπτήρα που έπεσε πριν ένα μήνα κάτω από τον καναπέ, αλλά και θα μπορέσετε να του μάθετε ποια σημεία θα πρέπει να αποφεύγει.
Αλεξάνδρα Πρασσα
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου