Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Σε ποια δημοτικά σχολεία της Σύρου θα δημιουργηθούν Τμήματα Ένταξης μαθητών

Τη δημιουργία Τμήματος Ένταξης μικρών μαθητών σε δύο σχολεία του νησιού διεκδικεί για πρώτη φορά η Σύρος. Συγκεκριμένα, με απόφασή της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Ένταξης στο 6οΔημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να πάρει και το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης σε συνεδρίασή του η οποία έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 19 Ιουνίου, ενώ για να εγκριθεί οριστικά η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας.

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης 

Το Τ.Ε. είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που λειτουργεί μέσα στα τυπικά σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στόχος του Τ.Ε. είναι η εκπαιδευτική παρέμβαση με ατομικά ή ομαδικά εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου.

Στα Τ.Ε. μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίοι έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία όπως τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, ή οι μαθητές που δεν έχουν γνωμάτευση αλλά έχει παρατηρηθεί από τους εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας ότι παρουσιάζουν δυσκολίες. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση, για τη συμμετοχή στο Τ.Ε. είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για να νομιμοποιηθεί η συμμετοχή του παιδιού στο Τ.Ε. χρειάζεται η συναίνεση του γονέα ή του κηδεμόνα ο οποίος υποβάλλει ενυπόγραφη αίτηση συμμετοχής του παιδιού του στο Τ.Ε.

Τα Τ.Ε. λειτουργούν με δύο διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων:

1). Κοινό και εξειδικευμένο πρόγραμμα που καθορίζεται με πρόταση από τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ για τους μαθητές με ηπιότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο για κάθε μαθητή δεν θα υπερβαίνει τις δεκαπέντε διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.

2). Εξειδικευμένο ομαδικό ή εξατομικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου που καθορίζεται με πρόταση από τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, για τους μαθητές με σοβαρότερες μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από αντίστοιχες με το είδος και το βαθμό αυτοτελείς σχολικές μονάδες. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το κοινό, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών. Στις περιπτώσεις αυτές η συνδιδασκαλία γίνεται σύμφωνα με τις προτάσεις των διαγνωστικών υπηρεσιών.

Πηγή: cyclades24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου