Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Γράφοντας με μαρκαδόρο υπογράμμισης

πηγή: www.understood.org
Ένα απλό κόλπο με μαρκαδόρο υπογράμμισης (highlighter) μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας στο γράψιμο. 

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται στο γράψιμο ή έχει δυσγραφία, ίσως έχει κακό/δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα, δυσκολίες στην ορθογραφία και αδυναμία να εκφράσει τις σκέψεις του στο χαρτί. Μπορεί να δυσκολεύεται να ξαναδιαβάσει όσα γράφει. Μπορεί να κουράζεται εύκολα ή να αποφεύγει το γράψιμο γενικά. 

Όταν το γράψιμο εμποδίζει το παιδί σας να μάθει ή να δείξει όσα έμαθε, μπορείτε να ζητάτε από το παιδί να υπαγορεύει όσα θέλει να γράψει σε έναν “γραφέα”, άτομο δηλαδή που γράφει όσα εκείνο του λέει. Στο σπίτι, ο “γραφέας”θα είστε εσείς. 

Όταν γράφετε εσείς όσα σας λέει το παιδί σας στο σπίτι, υπάρχει ένας καλός τρόπος για να εμπλέξετε το παιδί περισσότερο στη διαδικασία. Με την παρακάτω συμβουλή θα βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να γράφει και να κάνει εξάσκηση στο γράψιμο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας κίτρινος μαρκαδόρος υπογράμμισης, καταγράφοντας λέξη προς λέξη όσα σας λέει. Να φροντίσετε να σχηματίζετε σωστά και όμορφα όλα τα γράμματα. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις γραμμές και τα περιθώρια της σελίδας και να αφήνετε την κατάλληλη απόσταση μεταξύ των λέξεων. Μόλις το παιδί σας τελειώσει την υπαγόρευση, δώστε του το χαρτί που γράφατε. Στη συνέχεια, βάλτε το παιδί να πατήσει με το μολύβι του πάνω στα δικά σας γράμματα, με την σειρά, χωρίς να παραλείπει τα σημεία στίξης. Όταν τελειώσει με το «γράψιμο», βάλτε το να διαβάσει τι έγραψε μόνο του (αν και όσο είναι εφικτό) να κάνει αλλαγές από μόνο του. Μετά, ζητήστε του να σας το διαβάσει μεγαλόφωνα. 

Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει και να βοηθηθεί το παιδί από αυτή τη μέθοδο. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου