Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Απόφαση για δημιουργία «Κοινωνικού Φυτωρίου» από τον Σύλλογο «Δώσε Ζωή» στους Αγίους Θεοδώρους

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Hlektra.gr σε πρόσφατη συνεδρίαση του το ΔΣ του διακεκριμένου για το Πανελλήνιο κοινωφελές έργο του, συλλόγου για παιδιά ΑμεΑ «Δώσε Ζωή», έλαβε την απόφαση για δημιουργία κοινωνικών φυτωρίων με σκοπό την ποιοτική εναλλακτική πηγή φρέσκων τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, κοινωνικής δικαιοσύνης για άτομα με αναπηρία και μείωσης των περιβαλλοντικών πιέσεων.

Η ανακοίνωση των επιλεγμένων περιοχών έχει ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον αφού -μεταξύ άλλων- προτάθηκε από μέλη και εθελοντές της Εταιρείας Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία «Δώσε Ζωή» και η δημιουργία κοινωνικού φυτωρίου στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης θα ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικούς φορείς-επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Μέσω της κοινωνικής ευθύνης προβάλλεται η υπευθυνότητα, η κοινωνική ευσυνειδησία, η ευαισθησία, η συνείδηση και η επιχειρηματική ηθική των επιχειρήσεων.


Η απόφαση που θα αλλάξει το τοπίο στην κοινωνική αλληλεγγύη των Αγίων Θεοδώρων

Στο περιεχόμενο της απόφασης του συλλόγου «Δώσε Ζωή» για τη δημιουργία κοινωνικού φυτωρίου στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων διευκρινίζεται ότι στόχος είναι η αφύπνιση της δημόσιας συνείδησης και η ανάδειξη της ατομικής υπευθυνότητας σε κοινωνική επιταγή.

Όσο για τις δραστηριότητες του φυτωρίου υπερισχύει το εκπαιδευτικό στοιχείο, το στοιχείο της κοινωνικής διεκδίκησης και του εναλλακτικού τρόπου ζωής μέσα σε μια συλλογικότητα.

Το σκεπτικό της απόφασης για δημιουργία «Κοινωνικών φυτωρίων» για παιδιά ΑμεΑ

Κατά την τελευταία δεκαετία, η αστική γεωργία στη χώρα μας διαδίδεται σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και απασχολεί ολοένα και περισσότερο αξιόλογα κινήματα πολιτών και τοπικές κοινότητες, προβάλλοντας τον παράγοντα βιοπορισμού, τον χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και τους στόχους της επισιτιστικής ασφάλειας, και δη σε περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Παρατηρούνται δυναμικές πρωτοβουλίες δημιουργίας αστικών αγροκηπίων τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δημοτικοί λαχανόκηποι και βιοαγροί) όσο και από ομάδες πολιτών (αστικοί αυτοδιαχειριζόμενοι λαχανόκηποι) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (εκπαιδευτικοί, θεραπευτικοί και άλλου σκοπού λαχανόκηποι).

Ειδικότερα, οι πρόσφατες προσπάθειες για τη δημιουργία αστικών αγροκηπίων, κυρίως μέσα από πρωτοβουλίες θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουν γρήγορη ανάπτυξη μετά το 2011, δίνοντας σε πολίτες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πρόσφατη κρίση.

Σκοπός η ανακούφιση των οικονομικά ανίσχυρων συνανθρώπων μας μέσω της ιδίας παραγωγής τροφίμων και η κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χωρίς να υποστέλλονται βέβαια οι στόχοι του εξωραϊσμού και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

«ΔΩΣΕ ΖΩΗ»
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Π. 2
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ – 111 41
ΤΗΛ./FAX: 210 68 35 451

Πηγή: Ηλέκτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου