Σάββατο 6 Απριλίου 2019

1 στα 45 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό

Kάλιο αργά παρά ποτέ. Υπογράφηκε τελικώς, όπως μαθαίνουμε, από τους αρμόδιους Υπουργούς και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). 

Αναμένουμε λοιπόν την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για την οργανωμένη παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης στα Άτομα με Αναπηρία. Με τις ρυθμίσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ΣΥΔ είτε 1-4 ατόμων, είτε 5-9 ατόμων, με κυρίαρχη όμως κατεύθυνση την ενθάρρυνση δημιουργίας Στεγών για μικρό αριθμό ατόμων.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ήταν η παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση το Ο.Η.Ε. Ο δε μήνας Απρίλιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης, δράσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των αρχών και των φορέων για τον Αυτισμό. 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο αυτισμός αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας συνολικά το 2% των γεννήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 1 στα 45 παιδιά διαγιγνώσκονται με Αυτισμό (συνολικά, περισσότερα από 3,3 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), και αυτά τα παιδιά, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεγαλώνουν για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη ανεργία και ελάχιστη ή καμία υποστήριξη ως ενήλικες, σε κάθε πτυχή του βίου τους και βρίσκονται αντιμέτωπα -αυτά και οι οικογένειές τους- με το «στίγμα του Αυτισμού» μέχρι και τα γεράματά τους.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου