Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

TEDx για παιδιά: Πού «βλέπεις» τον εαυτό σου το 2043;

Η Αλεξάνδρα το 2043 θα είναι 35 ετών. Θα ζει στην Καλιφόρνια και θα εργάζεται ως σχεδιάστρια μόδας. Θα είναι ελεύθερη. (Η αγαπημένη της λέξη με τον χρόνο είναι η χρονοδιασκέδαση). Ο Αγγελος το 2043 θα είναι 36 ετών. Θα ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά θα κάνει διακοπές στις ελληνικές θάλασσες. Θα είναι συμβολαιογράφος, θα έχει ήδη δύο παιδιά και ένα σκύλο. (Η αγαπημένη του λέξη με τον χρόνο είναι πολύχρονος). Την ίδια χρονιά, η Ελλη θα είναι 37 ετών, θα ζει κάπου με λιακάδα και θάλασσα. Θα είναι δικηγόρος που στον ελεύθερο χρόνο της θα χορεύει. (Η αγαπημένη της λέξη με τον χρόνο είναι Πρωτοχρονιά).

Το 2019, πάντως, η Αλεξάνδρα, ο Αγγελος και η Ελλη είναι ακόμα παιδιά και τρεις από τους «επιβάτες» στο ταξίδι στο μέλλον που υπόσχονται οι διοργανωτές του TEDxKids@ Ilissos 2019, της πρώτης ελληνικής TEDx μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας για παιδιά, που φέτος φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως το δυναμικό «μικρό αδελφάκι» της ελληνικής TEDx κοινότητας. «Δεν θα είναι απλώς ένα event, θα είναι ένα βιωματικό παιχνίδι με τον χρόνο, που θα ξετυλίγεται μέσα από μια ιστορία», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Παπανδρέου, πρόεδρος της Χαρισμάθειας, του οργανισμού που ανέλαβε τη διοργάνωση της 23ης Φεβρουαρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Κολλεγίου Pierce της Αγίας Παρασκευής (πληροφορίες και εισιτήρια στο www.tedxkidsilissos.com). «Εχουμε σχεδιάσει μια εμπειρία για παιδιά που ξεφεύγει από την πεπατημένη ενός TED event».

Δεκαπέντε ομιλίες από παιδιά κάτω των 15 ετών, άλλες 5-6 από ενήλικες, καλλιτεχνικά δρώμενα, escape room και διάφορες άλλες παράλληλες δράσεις θα «συνθέσουν» μια ενιαία ιστορία. «Υπάρχει μια ιστορία που “τυλίγει” όλο το event και θα συντροφεύει τα παιδιά. Το θέμα είναι ο χρόνος και η εμπειρία, θα είναι ένα αυτογνωσιακό ταξίδι στο μέλλον». Τα ερωτήματα που κεντρίζουν μικρούς και μεγάλους και ενέπνευσαν την ιστορία του φετινού event είναι: Τι είναι ο Χρόνος; Μετριέται σε στιγμές; Τι να κάνω με τον Χρόνο μου; Τι γίνεται ο Χρόνος που δεν εκμεταλλεύομαι κάθε μέρα; Ο Χρόνος που περνάω παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κερδισμένος ή χαμένος; Μπορούμε να ταξιδέψουμε στον Χρόνο; Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; Με βοηθάει ο Χρόνος να γίνουν τα όνειρά μου πραγματικότητα; Μήπως η μνήμη είναι μία από τις μορφές του Χρόνου;

Τα 15 παιδιά-ομιλητές επελέγησαν από συνολικά 50 παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χαρισμάθειας τους προηγούμενους μήνες. «Τι νιώθεις όταν βλέπεις τον χρόνο να κυλάει;», ρωτούσε η πρωτότυπη «μικρή αγγελία». «Εχεις αισθανθεί ποτέ το λεπτό σαν να ήταν αιωνιότητα; Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη! Εσύ στο παρελθόν, στο παρόν, στο μέλλον. Τι βλέπεις;». Τα παιδιά κλήθηκαν να στείλουν ένα βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού περιγράφοντας τον εαυτό τους και τα βασικά σημεία του θέματος που έχουν επιλέξει. Τα πιο πρωτότυπα βίντεο ξεχώρισαν και οι πρωταγωνιστές τους θα βρεθούν σε λίγες εβδομάδες στη σκηνή του TEDxKids@Ilissos 2019.

Η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί για παιδιά από 7 μέχρι 15 ετών, ωστόσο παράλληλα με την κύρια ροή, που απευθύνεται στα παιδιά, θα υπάρχουν δρώμενα και workshops για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσα από το simulcast σε lounge του Pierce. Στο περιστύλιο του θεάτρου θα υπάρχουν γρίφοι, stem challenges, εκθέτες που θα έχουν ετοιμάσει mini δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, ένα photobooth με αστεία props, ένα escape room, μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα Back to the Future και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου