Με τις ανακατατάξεις στον πίνακα των τυπικών κριτηρίων, όπως αναμενόταν, κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Οι αλλαγές στη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων (βασικό πτυχίο και δεύτερο μεταπτυχιακό) και των κοινωνικών κριτηρίων αποτελούν τις τελευταίες διορθώσεις που έγιναν μετά τη λήξη της διαβούλευσης.
Η βασική πρόβλεψη που δεν αλλάζει παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ορίζει: 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στα ακαδημαϊκά προσόντα με κλιμακωτή μοριοδότηση και 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία με επίσης κλιμακωτή βαθμολόγηση. Συγκεκριμένα, μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως το ανώτατο όριο των 120 μονάδων.
Κατά τ’ άλλα, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής προβλέπουν:
Α. Το πτυχίο θα μοριοδοτείται με τέσσερις (4) μονάδες ανά βαθμό με ανώτατο συνολικό όριο μονάδων τις είκοσι (20) μονάδες. Δηλαδή, ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου πέντε (5) θα παίρνει μία (1) μονάδα επί τέσσερις (4), ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου έξι (6) θα παίρνει δύο (2) μονάδες επί τέσσερις (4) κ.ο.κ.
Β. Αυξάνεται κατά ένα (1) μόριο το δεύτερο μεταπτυχιακό, δηλαδή από επτά θα παίρνει οχτώ (8) μονάδες.
Ακόμα:
● Οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία 50 μήνες και πλέον στην Ειδική Αγωγή (ΕΑΕ) θα κατατάσσονται κανονικά στον κύριο πίνακα.
● Οσοι διορίζονται στην ΕΑΕ υποχρεούνται να υπηρετήσουν για πέντε (5) σχολικά έτη στις μονάδες της ειδικής αγωγής. Μετά θα μπορούν να ζητήσουν να πάρουν μετάθεση στη γενική εκπαίδευση.
● Οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους κρίνονται για να μοριοδοτηθούν. Τα κριτήρια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.
● Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς η προϋπηρεσία προσμετράται κανονικά μόνον αν έχουν απολυθεί λόγω κατάργησης μονάδας (τάξης, τμήματος κ.ο.κ.), καταγγελίας σύμβασης και εφόσον έχουν υπηρετήσει σε δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι για δύο χρόνια μετά την απόλυσή τους. Σημειώνεται ότι για την πρόσληψη σε ιδιωτικά σχολεία πλέον είναι υποχρεωτική η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, αυξάνεται η μοριοδότηση κατά ένα (1) μόριο για κάθε τέκνο, δηλαδή θα δίνονται τρία (3) μόρια ανά τέκνο αντί για δύο (2).
Κινητοποιήσεις
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών κλιμακώνονται. Χθες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς προειδοποιούν για 48ωρη απεργία από τις 14 Ιανουαρίου και έπειτα. Κάτι που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις και την πορεία των συζητήσεων στις επιτροπές της Βουλής, πριν φτάσει στην Ολομέλεια.
Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στο πλήρες άνοιγμα της προϋπηρεσίας (βλ. επετηρίδα) σε συνδυασμό, φυσικά, με την απόσυρση της πρόβλεψης για την ίση μοριοδότηση προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών κριτηρίων.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου