Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει παιδιά με προβλήματα ύπνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αντιμετωπίζουν και αυτά παρόμοια προβλήματα ύπνου με τους ενήλικες, όπως είναι η αϋπνία η οποία προκαλεί ανεπάρκεια ύπνου ή ένα μη ξεκούραστο ύπνο.

Όπως αναφέρετε σε άρθρο της Medical Doctor, Clinical Pharmacologist, Ananya Mandal MD στο news-medical.net , τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, δείχνουν ότι η μελατονίνη που χορηγείτε σε ενήλικες, μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου. Το φάρμακο, όπως λένε, είναι ασφαλές σε παιδιά σε χαμηλότερες δόσεις και παραμένει ρυθμισμένο από την Ένωση Θεραπευτικών Αγαθών (Therapeutic Goods Association) της Αυστραλίας.
Τι είναι όμως η μελατονίνη;
Η μελατονίνη (melatonin) είναι μια φυσικά προκύπτουσα ορμόνη που παράγεται από την επίφυση και δομικά έχει σχέση με τη σεροτονίνη. Από φυσιολογικής άποψης, η έκκριση της μελατονίνης αυξάνεται με την έναρξη του σκότους, φτάνει στο ανώτερο σημείο μεταξύ 2 και 4 π.μ. και μειώνεται κατά το δεύτερο ήμισυ της νύχτας. Η μελατονίνη συσχετίζεται με τον έλεγχο των κιρκαδιανών ρυθμών και τον συγχρονισμό με τον κύκλο φωτός και σκότους. Συσχετίζεται επίσης με υπνωτική ενέργεια και αυξημένη τάση προς τον ύπνο.

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ρυθμού του ύπνου και χρησιμοποιείται ευρέως από ενήλικες οι οποίοι εργάζονται σε δουλειές με βάρδιες και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ύπνου. 

Ασφαλές και αποτελεσματικό το φάρμακο
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Harriet Hiscock, παιδίατρο στο Royal Children's Hospital της Μελβούρνης, όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι συνταγές με σκεύασμα μελατονίνης που δίδονται σε παιδιά με δυσκολίες στον ύπνο ενώ, όπως συμπλήρωσε, ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», τόνισε η καθηγήτρια Hiscock ωστόσο, προειδοποίησε «ότι οποιοδήποτε φάρμακο όταν χρησιμοποιείτε σε παιδιά είναι πιθανώς πιο ασφαλές να μην χρησιμοποιήτε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το φάρμακο ενεργεί βραχυπρόθεσμα και πρέπει να ληφθεί λίγο πριν από την ώρα του ύπνου. Εάν ένα άτομο καθυστερήσει να πάει στο κρεβάτι μετά τη χορήγησή του, τότε σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μπορεί να μην έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς πιθανότατα θα έχει ελαχιστοποιηθεί η δράση του.

Εναλλακτικές επιλογές
Η Δρ. Hiscock επισημαίνει ωστόσο, ότι τα βοηθήματα και οι στρατηγικές συμπεριφοράς ενδέχεται να είναι ασφαλέστερη επιλογή για παιδιά με δυσκολίες στον ύπνο. Ενώ, όπως σημειώνει, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ποιότητα του ύπνου και η επάρκεια του είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη, πόσο μάλλον για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου