Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Όταν ο θυμός του εξουδετερώνει τη λογική – και την αγάπη.

Το παιδί σας πρέπει να εκφράζει τον θυμό του. Το χρειάζεται. Είναι υγιεινό και καθαρτικό. «Αλλά αυτό το συναίσθημα πρέπει να είναι σαν το φτέρνισμα: να καθαρίζει τα περάσματα και να τελειώνει» λέει ο Dr. Ned Hallowell. Δείτε μερικές από τις τεχνικές διαχείρισης θυμού που προτείνει για παιδιά που έχουν έντονα συναισθήματα (και αντιδράσεις). 

Το πρόβλημα με τον θυμό: 

Από όλα τα συναισθήματα που μπορούν να βάλουν ένα παιδί σε μπελάδες, ο θυμός είναι το πρώτο στη λίστα. Ενώ η θλίψη και το άγχος προκαλούν δυστυχία, ο θυμός οδηγεί σε προβλήματα – τιμωρία, αποβολή και μια σειρά από άλλες συνέπειες που δεν θέλουμε να υποστεί το παιδί μας. Είναι σημαντικό ένα παιδί να εκφράζει τον θυμό του, αλλά το συναίσθημα πρέπει να είναι σαν φτέρνισμα: να καθαρίζει τα περάσματα και να τελειώνει. Ένα παιδί που δεν μπορεί να θυμώει κινδυνεύει το ίδιο με ένα παιδί που δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του. Δείτε 10 συμβουλές για διαχείριση του θυμού στα παιδιά. 

1) Η άσκηση καταπολεμά την εχθρική διάθεση: Ένα από τα καλύτερα τονωτικά για τον εγκέφαλο είναι η σωματική άσκηση. Η άσκηση βοηθά στην προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης και τις ικανότητας του ατόμου να ελέγχει και την επιθετικότητά του. 

2) Μαθαίνοντας να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια: Ένας από τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους ένα παιδί χάνει τον έλεγχο είναι ότι δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά τον θυμό του. Λέγοντας «Είμαι πραγματικά θυμωμένος» μπορεί να εμποδίσει την μετατροπή του θυμού σε βία. 

3) Περιορίστε τα ηλεκτρονικά: Το να κοιτάζει κανείς την οθόνη ενός υπολογιστή όλη τη μέρα μουδιάζει το μυαλό, αλλά αποκλείει το παιδί και από πιο χρήσιμες ασκήσεις και διαπροσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που μπορούν να βοηθήσουν με τη διαχείριση του θυμού. Το να ασχολείται κανείς με υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εντάξει, ακόμα και επιθυμητό. Αλλά η ενασχόληση για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα πρέπει να αποφεύγεται. 

4) Διδάξτε ότι ο θυμός είναι ένα σημάδι, όχι ένα αποτέλεσμα: Όταν το παιδί σας θυμώνει, πρέπει να μάθει να σταματάει και να ρωτάει «Γιατί είμαι θυμωμένος;» Αν μπορεί να το εκφράσει με λόγια, θα είναι πιο εύκολο να ελέγξει το συναίσθημα. Επιπλέον, αν είναι θυμωμένος επειδή του συμπεριφέρονται άσχημα ή είναι σε κίνδυνο, μπορεί να ζητήσει βοήθεια. 

5) Εξασκείστε τον συμβιβασμό και τη διαπραγμάτευση: Το εξαιρετικό του βιβλίο “The explosive child” του Ross W. Greene μας εισάγει σε μια μέθοδο που ονομάζει «συνεργατική επίλυση προβλημάτων». Διαβάστε το βιβλίο και μάθετε αυτή την τεχνική. Είναι πολύ αποτελεσματική. Βασίζεται στη διαπραγμάτευση και όχι στις εντολές. 

6) Ελέγξτε προβλήματα που πιθανώς να κρύβονται από πίσω: Διάφορες καταστάσεις, όπως η ΔΕΠΥ, οι διαταραχές με επιληπτικές κρίσεις, η δυσλειτουργία του θυροειδούς ή οι εγκεφαλικοί όγκοι μπορούν να εμφανίσουν ως σύμπτωμα τον ανεξέλεγκτο θυμό. 

7) Κρατήστε σημειώσεις: Αν το παιδί σας έχει πρόβλημα με τον θυμό, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να καταγράφετε τι ακριβώς κάνει. Μετά από ένα μήνα διαβάστε τι έχετε γράψει. Ίσως διακρίνετε κάποιο πρότυπο σε όλα αυτά και καταφέρετε να παρέμβετε αποτελεσματικά. 

8) Μην χρησιμοποιείτε σωματική τιμωρία: Οι οικογένειες λειτουργούν καλύτερα όταν μοιράζονται μια συμφωνία: «Ποτέ δεν σηκώνουμε χέρι στους άλλους όταν είμαστε θυμωμένοι». Οι μέρες του ξύλου (ακόμα και των απαλών χτυπημάτων) έχουν πια περάσει. Άλλωστε, η σωματική τιμωρία χειροτερεύει τον θυμό των παιδιών. 

9) Να είστε το αφεντικό: Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διοικείτε την οικογένειά σας σαν να είναι τάγμα νεοσύλλεκτων στο στρατό. Αλλά τα παιδιά διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όταν γνωρίζουν ότι οι γονείς είναι επικεφαλής (έχουν ρόλο αρχηγού). 

10) Βρείτε υποστήριξη: Αν καμία από αυτές τις τεχνικές δεν σας βοηθήσει, μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε ή βρείτε ομάδες υποστήριξης γονέων με ΔΕΠΥ. 

Σχεδόν όλα τα παιδιά που έχουν προβλήματα με το θυμό τους μπορούν να μάθουν να τον ελέγχουν. Δεν είναι μια σύντομη ή εύκολη διαδικασία, αλλά λύσεις μπορούν να βρεθούν. Ιδίως σε συνεργασία με άλλους. 

Απόδοση του άρθρου When His Anger Overpowers Logic — and Love

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου