Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η αξία της βιβλιοθήκης

Η βιβλιοθήκη ενός σπιτιού έχει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική εξέλιξη ενός ατόμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε πρόσφατα η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ΑNU), Joanna Sikora. Ένα σπίτι με βιβλία ενισχύει, όπως προκύπτει από την έρευνα, τη μόρφωση και αρκετές δεξιότητες που δεν μπορεί να αναπληρώσει το εκπαιδευτικό σύστημα ή το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ενός ανθρώπου.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προέκυψαν από συνεντεύξεις και τεστ 160.000 ενηλίκων σε 31 χώρες. Ένα από τα ερωτήματα που απάντησαν οι συμμετέχοντες,ηλικίας 25 έως 65 ετών, ήταν σχετικό με τον αριθμό των βιβλίων που υπήρχαν στο σπίτι που ζούσαν την εποχή της εφηβείας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του αριθμού των βιβλίων σε κάθε σπίτι ήταν 115, με διαφοροποιήσεις ανά χώρα: στη Νορβηγία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ήταν 212 βιβλία ανά σπίτι, ενώ στην Τουρκία μόλις 27. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσα από τεστ γενικής παιδείας, μαθηματικών, επικοινωνίας και εξοικείωσης με την τεχνολογία, ότι τα ποσοστά γραμματισμού (literacy) όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ανάλογα με τον αριθμό των βιβλίων που είχαν στο σπίτι τους την περίοδο της ενηλικίωσής τους.

Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα που δείχνει ότι ένα άτομο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που δεν είχε, όμως, μεγαλώσει σε περιβάλλον με βιβλία, ήταν το ίδιο καταρτισμένο με κάποιο άτομο με μεγάλη βιβλιοθήκη που δεν είχε ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές.

«Η εξοικείωση με τα βιβλία σε νεαρή ηλικία, μέσα στο σπίτι που μεγαλώνει κάποιος, έχει τεράστια σημασία στην εξέλιξη και στη μόρφωσή του, επειδή τα βιβλία και η γνώση γίνονται μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς του», σημειώνει η Joanna Sikora. Και προσθέτει: «Αυτή η επαφή ευνοεί, δια βίου, την ανάπτυξη των γνωστικών του ικανοτήτων».

Η έρευνα, τέλος, επιβεβαιώνει ότι η επαφή με τα βιβλία και το ενδιαφέρον για τη γνώση μεταφέρονται και στο ψηφιακό περιβάλλον. Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να διαβάζουν και αγαπούν τα βιβλία, εκτός του ότι έχουν καλύτερη σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία, αναζητούν περισσότερο στο Διαδίκτυο πληροφορίες και θέματα ανάλογα με τις γνωστικές ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Γιώργος Καρουζάκης
Πηγή: The Guardian via Θαλής & Φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου