Η άσκηση είναι σημαντική για κάθε παιδί. Αλλά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές προσοχής/ συγκέντρωσης δυσκολεύονται πολύ να βρουν ένα άθλημα ή μια φυσική δραστηριότητα που να τους ταιριάζει. Μπορεί να μην έχουν τις κοινωνικές ή φυσικές/σωματικές δεξιότητες για να συμμετέχουν σε μια ομάδα. Μπορεί να μην έχουν τον συντονισμό που απαιτείται σε δραστηριότητες όπως το πατινάζ ή το μπαλέτο. Μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθούν τους κανόνες, να παραμερίζονται από τους συνομηλίκους τους ή να πέφτουν θύματα εκφοβισμού.
Τι είναι οι πολεμικές τέχνες
Οι πολεμικές τέχνες είναι μια αρχαία πρακτική από την Ασία. Χρησιμοποιούνταν αρχικά σαν μέσο αυτό – άμυνας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι ασκούνται στις πολεμικές τέχνες για να αποκτήσουν σωματική και πνευματική δύναμη.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές πολεμικών τεχνών. Μερικές – όπως το karate και το tae kwon do- εστιάζουν στα χτυπήματα και στο μπλοκάρισμα των χτυπημάτων του αντιπάλου. Άλλες – όπως το judo και το jiu-jitsu- εστιάζουν στην πάλη και τις λαβές. Όλες χρησιμοποιούν σκόπιμες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που δίνουν έμφαση στην σχέση νου και σώματος.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα οφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά τους δεν είναι μόνο σωματικά. Αναφέρουν ότι οι πολεμικές τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο, την προσοχή και άλλες εκτελεστικές λειτουργίες των παιδιών. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη, όπως αναφέρει η Ph. D. Kimberley D. Lakes του Pediatric Exercise and Genomics Research Center at the University of California, Invine. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι περισσότερες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στο γενικό πληθυσμό, σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Πολύ λίγες έρευνες έχουν εστιάσει σε παιδιά με προβλήματα μάθησης και προσοχής. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι πολεμικές τέχνες μπορούν να υποκαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή και άλλες μορφές θεραπείας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές προσοχής.
Τι μπορούν να προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες στα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασχοληθεί ένα παιδί με δυσκολίες μάθησης και προσοχής με τις πολεμικές τέχνες.
Δείτε 9 πιθανά οφέλη
1) Εστιάζουν στην ατομική ανάπτυξη και όχι στον ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων. Πολλά παιδιά με προβλήματα μάθησης και προσοχής νιώθουν πολύ έντονη πίεση όταν συναγωνίζονται άλλα παιδιά. Έτσι, τα παραδοσιακά αθλήματα μπορεί να μην τους ταιριάζουν. Ωστόσο, οι πολεμικές τέχνες εστιάζουν στην αυτοβελτίωση. Δεν υπάρχει πιθανότητα να απογοητεύσει κανείς την ομάδα με την επίδοσή του.
2) Παρέχουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους. Πολλά παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και την προσοχή νιώθουν ότι δεν «κερδίζουν» σε τίποτα. Στις πολεμικές τέχνες κάθε παιδί δουλεύει με τον δικό του ρυθμό. Επιβραβεύεται με ζώνη διαφορετικού χρώματος κάθε φορά που φτάνει σε νέο επίπεδο (δεξιοτήτων), κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθησή του και του δίνει κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί.
3) Οι ρουτίνες «σπάνε» σε διαχειρίσιμα κομμάτια – αλυσίδες ενεργειών/ κινήσεων. Μια τεχνική στις πολεμικές τέχνες μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές κινήσεις. Αλλά τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά, επαναλαμβάνοντας και προσθέτοντας βήματα καθώς προχωρούν. Μαθαίνουν να περιμένουν ποιο βήμα έρχεται μετά και τελικά τα βάζουν όλα στη σειρά, επιυγχάνοντας ολοκληρωμένες και αρμονικές κινήσεις. Όλα αυτά εξασκούν την εργαζόμενη μνήμη, αλλά με έναν τρόπο που τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν.
4) Ασκούνται στον αυτοέλεγχο και την συγκέντρωση. Η προσοχή είναι βασικό στοιχείο στις πολεμικές τέχνες. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένα προκειμένου να μάθουν και να εκτελέσουν τις κινήσεις. Όταν η συγκέντρωση ενός παιδιού χάνεται, ο προπονητής συνήθως του ζητά να πάρει την «στάση ετοιμότητας». Αυτή η στάση επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν επανεκίνηση (να ξαναρχίσουν) και να προετοιμαστούν για αυτό που θα ακολουθήσει.
5) Βοηθούν στον συντονισμό. Οι σκόπιμες, επαναληπτικές κινήσεις των πολεμικών τεχνών βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερη αίσθηση του ευατου τους στον χώρο, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει πολύ στον κινητικό τομέα. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν την δύναμη που έχει το μυαλό τους πάνω στο σώμα τους, κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.
6) Παρέχουν δομή και έχουν ξεκάθαρες προσδοκίες όσο αφορά την συμπεριφορά. Οι καλοί προπονητές πολεμικών τεχνών έχουν ξεκάθαρους κανόνες και τους επιβάλλουν με συνέπεια. Επίσης, δίνουν έμφαση στην καλή συμπεριφορά μέσα και έξω από την τάξη. Πολλοί (προπονητές) στέλνουν τα παιδιά στο σπίτι με διαγράμματα συμπεριφοράς που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς.
7) Παρέχουν ασφαλή τρόπο εκτόνωσης της επιπλέον ενέργειας. Σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, οι πολεμικές τέχνες δεν ενθαρρύνουν την επιθετική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, οι προπονητές διδάσκουν ότι η μάχη είναι η τελευταία λύση. Την ίδια στιγμή, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα καράτε επιτρέπουν στα παιδιά να εκτονώσουν τον θυμό και την ανησυχία / δυσφορία που νιώθουν, ενώ εξασκούν και τον αυτο – έλεγχο.
8) Υπάρχει ένα κλίμα αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης. Ο σεβασμός είναι βασική αξία στις πολεμικές τέχνες. Οι μαθητές αναμένεται να δείχνουν σεβασμό και για τον προπονητή και για τους συνομηλίκους τους. Η αρνητικότητα δεν γίνεται αποδεκτή στην τάξη και οι μαθητές ενθαρρύνονται να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο.
9) Είναι απλά κουλ! Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και την προσοχή μπορεί να νιώθουν παράξενα ή κοινωνικά απομονωμένα. Αλλά πολλά παιδιά πιστεύουν ότι οι πολεμικές τέχνες είναι κουλ. Άλλωστε είναι δύσκολο να μην νιώθεις ιδιαίτερος όταν φοράς την στολή σου και σπάς σανίδες στη μέση.
Τι να προσέξετε όταν ψάχνετε τμήμα/ ομάδα πολεμικών τεχνών
Στη γειτονιά σας μπορεί να υπάρχουν σχολές/ τμήματα/ τάξεις για διάφορες πολεμικές τέχνες. Κάποια προγράμματα είναι λίγο πιο επιθετικά/ βίαια και γενικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά. Στις περισσότερες τάξεις για νεαρά άτομα διδάσκουμε tae kwon do ή καράτε. Ο τύπος της πολεμικής τέχνης που θα επιλέξετε για το παιδί σας δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο τρόπος διδάσκαλίας και η φιλοσοφία της σχολής, αναφέρει ο Lake.
Πριν γράψετε το παιδί σας, συναντήστε τον προπονητή και τον διευθυντή της σχολής. Να είστε ειλικρινής για τις δυσκολίες του παιδιού. Εξηγήστε τους τι ακριβώς θέλετε να πετύχει το παιδί σας από την συμμετοχή του στο τμήμα των πολεμικών τεχνών.
Η σχολή που θα επιλέξετε θα πρέπει
1)Να ακολουθεί μια παραδοσιακή προσέγγιση που θα εστιάζει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού.
2) Να παρέχει συνάντηση γνωριμίας και αρχικής αξιολόγησης, έτσι ώστε ο προπονητής να δει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του παιδιού. Με αυτή την συνάντηση μπορείτε να δείτε επίσης αν το παιδί και ο προπονητής ταιριάζουν.
3) Να έχει μικρή αναλογία μαθητών – προπονητή. Ιδανικά, κάθε τμήμα θα πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον προπονητές. Αν υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές, τότε το παιδί σας δεν θα έχει την προσοχή που χρειάζεται.
4) Να έχει εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών με δυσκολίες στη μάθηση και διαταραχές προσοχής. Είναι σημαντικό οι προπονητές να «σπρώχνουν» τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να δείχνουν κατανόηση για τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Απόδοση του άρθρου 9 Benefits of Martial Arts for Kids With Learning and Attention Issues
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου