Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece αλλάζει τις ζωές των παιδιών και την Ελλάδα

Ο ελληνικός λαός έχει μέσα του το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας. Έχει πολύ έξυπνες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Η χώρα μας θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί παγκόσμια στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα εάν έριχνε όλο της το βάρος στο έργο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Μεγάλη κουβέντα, ναι. Αλλά είναι αληθινή και θα εξηγήσω γιατί.

Από το πρώτο διάστημα που άρχισα να εργάζομαι για το ΣΕΝ/JA Greece - πριν από τρία χρόνια - κατάλαβα αμέσως πως το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» που υλοποιείται σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, αλλάζει τη ζωή των παιδιών. Διαπιστώνεται εντυπωσιακή βελτίωση της προσωπικότητας και των επιδόσεών τους σε όλα τα επίπεδα μέσα σε λίγους μήνες, από το Σεπτέμβριο που ξεκινά το πρόγραμμα, μέχρι τον Ιούνιο που ολοκληρώνεται. Η σύσταση μιας δικής τους επιχείρησης με τη δημιουργία ενός αληθινού προϊόντος για να βγει στην αγορά είναι ένας στόχος που ενεργοποιεί τα παιδιά, τα ενθουσιάζει, τα παθιάζει. Ξεκινούν το project διστακτικά και ντροπαλά και στο τέλος παραδίδουν μαθήματα επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας, μπορούν να πουλήσουν «πάγο σε εσκιμώο» κατά την προσφιλή έκφραση. Δεν τα αναγνωρίζουν οι ίδιοι τους οι γονείς. Το βλέπω καθημερινά στην επαφή μου με τα παιδιά, μου το μεταφέρουν συνεχώς και με μεγάλο ενθουσιασμό γονείς, καθηγητές και εθελοντές-επιχειρηματικοί σύμβουλοι που είναι δίπλα τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές του Junior Achievement Worldwide(παράρτημα του οποίου είναι το Junior Achievement Greece) το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών κατά 40%!

Πως γίνεται αυτή η «μεταμόρφωση» των παιδιών, αυτό το «θαύμα»;

Κάθε στάδιο της δημιουργίας μιας εταιρείας είναι μια ευχάριστη πρόκληση για τα παιδιά. Από το brainstorming, δηλαδή του «καταιγισμού ιδεών» και της απόφασης ποιο θα είναι το αντικείμενο και το προϊόν της μαθητικής επιχείρησης, την εκλογή των «στελεχών», την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τη χρηματοδότηση, τους στόχους των πωλήσεων, τη διαφήμιση και πολλά άλλα. Σημαντικό κίνητρο για να δώσουν τα παιδιά το 100% όλων των δημιουργικών τους δυνάμεων είναι η συμμετοχή τους στις μεγάλες Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις που διοργανώνει το ΣΕΝ/JA Greece στο The Mall Athens στην Αθήνα και στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός όπου αναδεικνύεται η Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση της Ελλάδας. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα που επιτελεί αυτό το σπουδαίο έργο: Να ενεργοποιεί τη δημιουργική και καινοτόμα σκέψη που υπάρχει μέσα στο μυαλό όλων των παιδιών, αλλά συνήθως «κοιμάται». Το ΣΕΝ/JA Greece την «ξυπνάει» και στη συνέχεια τα παιδιά κάνουν το δικό τους «θαύμα».

Οι καινοτόμες ιδέες που σκέφτονται και υλοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι καταπληκτικές και θα μπορούσαν να γίνουν αληθινές επιχειρήσεις. Όταν τα παιδιά ασχολούνται από τα σχολικά χρόνια με την επιχειρηματικότητα, όχι απλώς την αγαπούν, παθιάζονται με αυτήν. Βάζουν στόχο να γίνουν επιχειρηματίες ή να ασκήσουν ένα επάγγελμα δημιουργικό. Δεν επιθυμούν πια μια θέση στο δημόσιο, θέλουν να σκεφτούν ή να συμμετέχουν σε μια καινοτομία, σε κάτι που θα κάνει τη ζωή τους και τον κόσμο καλύτερο. Μαζί με τα παιδιά «επιχειρηματίες» αλλάζει και η Ελλάδα. Στρέφεται στη δημιουργία, στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα. 

Όλος αυτός ο δημιουργικός ενθουσιασμός και οι πρακτικές γνώσεις επιχειρηματικότητας, οικονομικών και μάρκετινγκ είναι που δίνουν και νόημα σε πολλά μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται και καλύτεροι μαθητές. Όπως πολύ σοφά έχει πει ήδη από 1750 ο συγγραφέας, πολιτικός, εφευρέτης και εθνοπατέρας των Ηνωμένων Πολιτειών Βενιαμίν Φραγκλίνος «Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn», δηλαδή «Πες μου και θα ξεχάσω. Δίδαξέ με και θα θυμηθώ. Βάλε με να συμμετάσχω και θα μάθω».

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αφού τα παιδιά έχουν στο ενεργητικό τους αυτή τη μεγάλη επιτυχία, να έχουν τη δική τους «επιχείρηση» από τα 15 τους χρόνια, μπορούν να δώσουν στα αγγλικά -μέσω του ΣΕΝ/JA Greece- και ένα παγκόσμιο test, το ESP Entrepreneurial Skills Pass – Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων που ουσιαστικά είναι ένα πρώτο «πτυχίο» επιχειρηματικότητας που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο! 15χρονοι με «πτυχίο» επιχειρηματικότητας; Πόσο σπουδαίο!

Όλο αυτό το εντυπωσιακό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece -το οποίο ξεκινά με προγράμματα ακόμα και για παιδιά Δημοτικού- έχει αναγνωριστεί και «αγκαλιαστεί» από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο που έδωσε μια καταπληκτική ομιλία και απένειμε το 1ο βραβείο στην μαθητική «επιχείρηση» Helm.e.t. από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα στον Πανελλαδικό Τελικό 2018, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που απένειμε το 2ο βραβείο στην μαθητική «επιχείρηση» ΧBand από το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη που απένειμε το 3ο βραβείο στην «επιχείρηση» Όμηρος-Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. 

Όλοι έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στο ΣΕΝ/JA Greece και δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το έργο μας με κάθε τρόπο έτσι ώστε να μπουν στέρεες βάσεις επιτυχίας για όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα.

Το ΣΕΝ/JA Greece μπορεί και επιτελεί αυτό το πολύτιμο έργο για τα παιδιά και την Ελλάδα, χάρη στους κύριους χορηγούς του, την MetLife, το Citi Foundation, την Εθνική Τράπεζα, την General Mills, το Hellenic Initiative, την Αμερικανική Πρεσβεία, την Accenture. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για υποστήριξη και από πολλές άλλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δώσουν δεξιότητες και κίνητρα στους νέους να μείνουν και να πετύχουν στην Ελλάδα.

Τη σχολική χρονιά 2017-18 δημιουργήθηκαν 130 καταπληκτικές μαθητικές «επιχειρήσεις» σε όλη την Ελλάδα. Oι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2018-19 ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece:www.senja.gr. Την εγγραφή πραγματοποιεί ο καθηγητής του σχολείου που επιθυμεί να αναλάβει την μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» (για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α, Β, Γ Λυκείου) και για διευκρινίσεις τηλεφωνεί στα γραφεία του οργανισμού 213-0768600 (Κηφισίας 178, Χαλάνδρι). Γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια-Λύκεια. 

Μαρία Γιαννέτου
Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΣΕΝ/Junior Achievement Greece

Πηγή: epixeiro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου