Είναι πολλές οι στιγμές όπου προσπαθείτε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας κάθε φορά που το παιδί αντιμιλάει ή κάνει ζημιές. Και συνήθως αντιδρούμε με τον τρόπο που έκαναν οι γονείς μας σε εμάς. Είναι όμως οκ να τιμωρούμε με πιο παλιούς τρόπους το παιδί μας; Βοηθάει τελικά;
Το ξύλο
Πολλοί γονείς, σε μικρότερο όμως ποσοστό συγκριτικά με παλιότερα, χτυπούν τα παιδιά όταν θεωρούν ότι το αξίζουν. Και αυτό γίνεται όταν θεωρούν ότι κινδυνεύουν και παίζουν επικίνδυνα. Άλλοι γονείς πιστεύουν ότι μία ξυλιά στον ποπό βοηθά όταν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί. Τι λένε οι ειδικοί; Το ξύλο δείχνει απλά ότι είναι οκ να σε χτυπά κάποιος όταν είναι πιο μεγαλόσωμος και τον έχεις θυμώσει. Το μήνυμα που μένει είναι ο πόνος. Είναι μία προσωρινή λύση που κάνει περισσότερο κακό. Θεωρείτε ότι λειτουργεί επειδή έχετε τον εξωτερικό έλεγχο του παιδιού αλλά δεν αλλάζει εσωτερικά τη συμπεριφορά του. Είναι ντροπιαστικό και κάνει τα παιδιά να νιώθουν θυμό. Αν αντιδρά παράλογα, κρατήστε το απλά στην αγκαλιά σας μέχρι να ηρεμήσει.
Η στέρηση προνομίων
Του παίρνετε τα παιχνίδια ή δεν του δίνετε παγωτό όταν το θέλει. Οι σημερινοί γονείς θεωρούν πολύ σημαντική τη μεταμέλεια και ότι έτσι το καταλαβαίνουν και ζητούν συγγνώμη. Τι λένε οι ειδικοί; Πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνεται με μεγάλη συχνότητα. Τα απλά πράγματα, όπως το να πάει νωρίτερα για ύπνο ή αν του πάρετε το αγαπημένο του παιχνίδι, είναι μία μέθοδος που δεν το κάνει να νιώθει τόσο άσχημα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να του εξηγείτε γιατί το κάνετε και ποια συμπεριφορά το προκάλεσε.
Τιμωρία
Μπορεί να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι ή ότι το απειλείτε σε σχέση με κάτι που του αρέσει και του έχετε υποσχεθεί να κάνετε. Τι λένε οι ειδικοί; Από τη μία, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος που βοηθά γιατί του στερείτε μικρά προνόμια χωρίς να το παρακάνετε σε διάρκεια και αν χάσει τις δραστηριότητές του, αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να απογοητεύσει και άλλους ανθρώπους. Από την άλλη όμως, αντιτίθεται στη θετική πειθαρχία γιατί του λέτε τι να κάνει και το τιμωρείτε. Προτείνουν να του δώσετε χρόνο να ηρεμήσει και να καταλάβει μόνο του (ή μέσα από διάλογο) τι έχει κάνει.
Φωνές
Οι συνεχόμενες φωνές και τα ουρλιαχτά κάνουν συναισθηματικά κακό στο παιδί, όπως και η σωματική κακοποίηση. Τι λένε οι ειδικοί; Όλοι συμφωνούν στο ότι δεν ωφελεί πουθενά και δημιουργεί μόνο πρόβλημα. Το παιδί αρχίζει να τεστάρει τις αντοχές σας και μεγαλώνει η συναισθηματική απόσταση μεταξύ σας. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αποχωρήσετε μέχρι να ηρεμήσετε ή να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας, αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε.
Το αναγκάζετε να πει συγγνώμη
Είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται ακόμα, όταν τα αδέρφια τσακώνονται ή αν το παιδί πει με ειλικρίνεια ότι δεν του αρέσει το δώρο της γιαγιάς μπροστά της. Τι λένε οι ειδικοί; Με το να το αναγκάζετε να ζητήσει συγγνώμη είναι σαν να ικετεύετε για ένα κομπλιμέντο. Και κανένα δεν είναι ειλικρινές. Αν εσείς δεν δείχνετε μεταμέλεια και δεν ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε λάθος, μην περιμένετε από το παιδί να το κάνει. Αντιθέτως, συζητήστε με το παιδί για το τι προκαλούν στους άλλους τα άσχημα λόγια και τι μπορεί να κάνει για να νιώσει ο άλλος καλύτερα.
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου