Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Παιδιά και κανόνες: Θέμα για διαπραγμάτευση;

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θέτουν οι γονείς, οι οποίες αποτελούν σκληρούς και αυστηρούς κανόνες , χωρίς δυνατότητα αποφυγής. Αυτοί είναι οι κανόνες που έχουν τεθεί για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των παιδιών. Αυτοί οι κανόνες και οι συνέπειές τους θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι υπάρχουν για έναν πολύ σημαντικό λόγο.

Οι κανόνες που κρατούν τα παιδιά ασφαλή είναι υψίστης σημασίας. Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα πάντα, από τη διδασκαλία των μικρών ώστε να μην αγγίξουν τη θερμή σόμπα μέχρι τη διδασκαλία της σημασίας της υπακοής στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ οδηγούν το ποδήλατό τους. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι οι κανόνες αυτοί πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα και ότι εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση.

Για τους εφήβους και τους νέους, οι κανόνες αυτοί πρέπει να περιλαμβάνουν τις συνέπειες για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή την ασφαλή αμυντική οδήγηση. Αυτοί οι κανόνες είναι επίσης επιτακτικοί για την υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια των παιδιών. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος πειραματισμού ή χαλάρωσης των κανόνων αυτών.

Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες που μπορείτε να διαπραγματευθείτε δίκαια και ισότιμα ??με τα παιδιά σας. Οι κανόνες σχετικά με το πόσες ώρες εβδομαδιαίως μπορούν να δαπανήσουν για να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, την ώρα που αναμένεται να γυρίσουν σπίτι για δείπνο ή μέχρι πόσο αργά επιτρέπεται να μείνουν έξω τη νύχτα, όλα αυτά αποτελούν κανόνες που μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά και ειλικρινά μεταξύ εσάς και των παιδιών σας.

Σε αυτούς τους κανόνες θα πρέπει επίσης να υπάρχει συνέπεια. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να γυρίσουν στις 12 μ.μ. ένα Σαββατόβραδο και το επόμενο Σαββατοκύριακο να τους πείτε να γυρίσουν στις 10 μ.μ. ενώ θα βγουν με την ίδια ομάδα φίλων. Εάν δεν τήρησαν τον αρχικό κανόνα να γυρίσουν στις 12 μ.μ., η συνέπεια της απώλειας του προνομίου να βγουν το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά. Μη «σπάτε» τον κανόνα μόνο και μόνο επειδή ο έφηβός σας φαίνεται πραγματικά μεταμελημένος και υπόσχεται να μην το ξανακάνει ποτέ. Οι συνέπειες πρέπει να είναι σταθερές, δίκαιες και πάντα να ακολουθούνται.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου