Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Επιβαρυντικό για τη μητέρα να μεγαλώνει παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια

Οι γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν και οι ίδιες αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιαγγειακών αιτίων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Η μελέτη έγινε σε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρδιάς και Εγκεφαλικού Επεισοδίου του Καναδά και είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τη συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια των νεογνών ως δείκτη αυξημένου κινδύνου για καρδιακά μητρικά προβλήματα, περιλαμβανομένου του εμφράγματος και της καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για γυναίκες που είχαν γεννήσει παιδιά την περίοδο 1983-2013, στο Κεμπέκ του Καναδά, με κρίσιμα, μη κρίσιμα ή καθόλου καρδιακά ελλείμματα. Οι μητέρες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έως και 25 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη για τυχόν νοσηλείες σχετικές με καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση, μεταμόσχευση).

Συγκριτικά με τις μητέρες παιδιών χωρίς συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, οι πρώτες είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηλείας αν τα παιδιά είχαν σοβαρά καρδιακά ελλείμματα και 24% αν δεν είχαν κρίσιμα ελλείμματα.

Το πως τα καρδιακά ελλείμματα στα παιδιά σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα των μητέρων μετά την κύηση, παραμένει άγνωστο. Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί το γενετικό υπόβαθρο.

Πάντως, επειδή το 85% των νεογνών με καρδιακά ελλείμματα επιβιώνουν πλέον και πολύ μετά την εφηβεία, η ψυχολογική επίπτωση στα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά αυτά ενδεχομένως να έχει αθροιστική επίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη παρέχει μια ευκαιρία για πρώιμες προληπτικές παρεμβάσεις στις συγκεκριμένες μητέρες καθώς και για συμβουλευτική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες σήμερα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου