Ενδιαφέρον προκαλεί ο διαγωνισμός «Tutti parliamo greco», (Όλοι μιλάμε ελληνικά), που οργανώνει η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία, με την υποστήριξη του γραφείου Τύπου της. Οι μαθητές των κλασικών λυκείων της Ιταλίας κλήθηκαν να αναδείξουν τις ελληνικές λέξεις που «δανείστηκε» και «υιοθέτησε» η ιταλική γλώσσα.
Οι υποψήφιοι μαθητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό με γραπτά κείμενα, βίντεο, ποιήματα, δοκίμια, τα οποία πρέπει να περιέχουν όσο γίνεται περισσότερες λέξεις ελληνικής προέλευσης.
Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή διακόσιοι σαράντα επτά μαθητές από σαράντα επτά λύκεια της Ιταλίας, από την περιοχή του Μιλάνου μέχρι και την Σικελία. Τα εκατόν είκοσι δυο τους γραπτά και άλλης μορφής πονήματα, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη, στην διεύθυνσηhttps://www.mfa.gr/italy/it/greece/concorso_2018/.
Η ανοικτή, διαδικτυακή ψηφοφορία ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Όποιος χρήστης του διαδικτύου το επιθυμεί (φυσικά και από την Ελλάδα) μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του στον σύνδεσμο https://www.mfa.gr/italy/it/concorso_scolastico_2018.html . Στην συνέχεια, οι δέκα συμμετοχές με τις περισσότερες ψήφους, θα κριθούν από ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η πρέσβης μας στην Ιταλία, Τασία Αθανασίου.
«Η ανταπόκριση των μαθητών μας έχει πραγματικά εκπλήξει. Μέσω της άμεσης αυτής επαφής τους με την γλώσσα μας, μπορούμε να πούμε ότι, πραγματικά, δημιουργούμε και νέους φιλέλληνες», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Αθανασίου.
«Με αυτό τον τρόπο, οι νέοι έρχονται αμεσότερα σε επαφή με την γλώσσα και με το σύνολο του πολιτισμού μας και διαπιστώνουν ότι τα αρχαία ελληνικά δεν έχουν εμπλουτίσει μόνον τα ιταλικά, αλλά ότι βρίσκουν, ακριβώς, την φυσική τους εξέλιξη στην δική μας γλώσσα. Αυτή, φυσικά, είναι μόνον μια από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, φέτος, για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε η πρέσβης μας στην Ρώμη.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε επ΄ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 του περασμένου Φεβρουαρίου, σε μια χώρα η οποία γνωρίζει καλά ότι οι κύριες πολιτιστικές της ρίζες βρίσκονται στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου