Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Παιδιά αποκλεισμένα από τα κεράσματα στο σχολείο

Πολλά παιδιά έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή βρίσκονται σε ειδική δίαιτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν τους προσφέρουν στο σχολείο κάποιο κέρασμα. Κάποια από αυτά συμπεριφέρονται με ωριμότητα και υπευθυνότητα και αφήνουν το κέρασμα μέσα στην τσάντα για να το δουν οι γονείς/κηδεμόνες και να αποφασίσουν αν μπορούν να το φάνε ή όχι. Άλλα επιδεικνύουν μια πιο «παιδική» συμπεριφορά και αποφασίζουν μόνα τους (ανάλογα με τα συστατικά που θεωρούν ότι περιέχει, από την ελκυστικότητα του προσφερόμενου γλυκού κτλ) αν μπορούν να το καταναλώσουν χωρίς πρόβλημα (ή τουλάχιστον χωρίς να φανεί το πρόβλημα). Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έτσι ώστε το κέρασμα να είναι μια ακίνδυνη απόλαυση για όλα τα παιδιά;

Εκπαιδευτικοί

Οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες του παιδιού συνήθως είναι σημειωμένες στο φάκελο του σχολείου. Είναι πολύ σημαντικό να τις θυμούνται οι εκπαιδευτικοί για να μπορούν να προστατεύουν τους μαθητές τους. Ζητήστε στην αρχή της χρονιάς να δηλώσουν οι γονείς σε ένα χαρτί τις τροφές που απαγορεύεται να τρώει ή να πρέπει να αποφεύγει το παιδί, ζητώντας διευκρινίσεις όταν δεν κατανοείτε τα «επικίνδυνα» συστατικά ή τον ιατρικό λόγο. Στη συνέχεια, ανακοινώστε στη συνάντηση με τους γονείς ότι υπάρχει/ υπάρχουν παιδί/παιδιά που δεν μπορούν να τρώνε συγκεκριμένες τροφές (και αναφέρετέ τις αναλυτικά) χωρίς να δώσετε τα ονόματα των παιδιών που εμφανίζουν την ευαισθησία. Παρακαλέστε τους στα κεράσματα που θα δίνονται να λαμβάνουν υπόψη τους και την συγκεκριμένη πληροφορία. 

Γονείς
Πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε κέρασμα στην τάξη ή στην οργάνωση πάρτι στο σπίτι ή σε ειδικό χώρο, ζητήστε από τον/την εκπαιδευτικό να ενημερωθείτε για τυχόν αλλεργίες. Μολονότι είναι πιο εύκολο να αγοράσετε γκοφρέτες από το σούπερ μάρκετ και να κεράσετε όλη την τάξη, η επιλογή του σωστού κεράσματος είναι πολύ σημαντική, καθώς με αυτό τον τρόπο δείχνουμε αφενός στο παιδί μας ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα και να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες των άλλων ανθρώπων και αφετέρου στο συμμαθητή του με την ευαισθησία ότι αποτελεί μέρος της ομάδας και δεν αποκλείεται από μια τέτοια γιορτή. Άλλωστε στη σύγχρονη εποχή με τις τόσες πολλές επιλογές, σίγουρα μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου