«Πάμε σινεμά;» και... cut! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν πήρε έγκριση από το υπουργείο Παιδείας να υλοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αποδομούν τους λόγους που επικαλείται το υπουργείο για την απόφασή του. Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή ήταν 6 ευρώ.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2000, απευθυνόμενο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με στόχο την εξοικείωσή τους με τη γλώσσα του σινεμά και της εικόνας. Σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του (τότε) Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ο διάδοχός του είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής-ΙΕΠ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και λειτούργησε πιλοτικά ως επίσημο πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού ώς το 2004 με χρηματοδότηση των υπουργείων. Επανενεργοποιήθηκε το 2011, λόγω των νέων οικονομικών συνθηκών δεν επιχορηγήθηκε αλλά σε συνεννόηση με το υπουργείο ορίσθηκε μίνιμουμ οικονομική συμμετοχή των σχολείων.
Ωστόσο, προ ημερών με εγκύκλιο που έστειλε προς τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Αντώνη Κιούκα και τα σχολεία, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα συνεχιστεί. «Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΙΕΠ, ζητήθηκαν με ηλεκτρονική επικοινωνία από τον υπεύθυνο του προγράμματος να σταλούν συμπληρωματικά τα βιογραφικά των ανθρώπων που εκτελούν το πρόγραμμα στα σχολεία, όπως και λεπτομέρειές του, όπως η διάρκειά του, το κόστος και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πραγματοποίησή του, τα οποία δεν απεστάλησαν» λέει ο κ. Αγγελόπουλος. Και προσθέτει ότι από την ιστοσελίδα της εταιρείας «Πάμε σινεμά;» αντλήθηκε ότι το κόστος για κάθε μαθητή είναι 6 ευρώ, ενώ για τα σχολεία που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν ταινία, το κόστος είναι 400 ευρώ. Τελικά, το ΙΕΠ γνωμοδότησε αρνητικά για δύο λόγους. Πρώτον, διότι απαιτείται χρόνος των μαθητών και των εκπαιδευτικών (δύο Σαββατοκύριακα) και, δεύτερον, «σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές έγκρισης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται εντός των σχολείων δεν επιτρέπεται να βαρύνουν οικονομικά τους μαθητές».
Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κιούκας υποστήριξε ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν εστάλησαν αρμοδίως σε Σύμβουλο Γ΄ ΙΕΠ στις 5 Νοεμβρίου. «Από τα έσοδα πληρώνουμε τον εισηγητή, πνευματικά δικαιώματα, εκτύπωση βιβλίων και dvd, έξοδα μετακίνησης στα σχολεία» αναφέρει ο κ. Κιούκας, ενώ για τα 400 ευρώ που δίνονται από τα σχολεία που θα κάνουν ταινία εξηγεί ότι είναι για τη συμβολική αμοιβή σκηνοθέτη και μοντέρ, ενοικίαση μηχανημάτων λήψης, ήχου και επεξεργασίας εικόνας, έξοδα μετακινήσεων και αναλώσιμα (κασέτες, μνήμες) και πάγια λειτουργίας προγράμματος. Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζονταν οι ταινίες.
Εντέλει το υπουργείο θα σταματήσει πλήρως τη δράση για την εξοικείωση των μαθητών με το σινεμά; Και εάν όχι, με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για τα προγράμματα που θα εγκρίνει;
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου