Μια νέα έρευνα εξέτασε το κατά πόσο η χρήση του κομματιού παζλ σαν σύμβολο για τον Αυτισμό είχε θετική ή αρνητική επίδραση για τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή.
Από τη δεκαετία του 1960 τουλάχιστον, τα κομμάτια παζλ χρησιμοποιούνται συχνά για να υποδηλώσουν/συμβολίσουν τον Αυτισμό. Η συγκεκριμένη εικόνα χρησιμοποιείται από το Autism Speaks, το Autism Society of America και άλλες πολλές ομάδες. Κομμάτια παζλ κοσμούν από μπλουζάκια και καρφίτσες μέχρι πιστωτικές κάρτες και πινακίδες αυτοκινήτων.
Ωστόσο, πολλά άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού διαφωνούν με τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου καθώς θεωρούν ότι παρουσιάζουν τα άτομα με Αυτισμό ως μυστηριώδη και αποσυνδεδεμένα, ενώ παράλληλα δηλώνουν την ανάγκη τους να ταιριάξουν στην κοινωνία. Και τώρα, μια νέα δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Autism έρχεται να υποστηρίξει την άποψή τους, διαπιστώνοντας ότι η αντίληψη του γενικού πληθυσμού για τα κομμάτια του παζλ είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική.
Για τις ανάγκες της έρευνας ζητήθηκε από 400 άτομα του γενικού πληθυσμού να κατηγοριοποιήσουν διάφορα σχήματα, έννοιες όπως «θλίψη» ή «ευθυμία» και κομμάτια από παζλ – και γενικά αλλά και εκείνα που χρησιμοποιούνται από οργανώσεις για τον Αυτισμό- κατά τη διάρκεια μιας σειράς γρήγορων ασκήσεων στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πρώτες εντυπώσεις που τους δημιουργήθηκαν όταν είδαν ένα σχήμα ή ένα κομμάτι παζλ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πολύ πιο γρήγοροι και ακριβείς όταν τους ζητήθηκε να κατηγοριοποιήσουν τα κομμάτια του παζλ με τρόπο που συνδέεται με αρνητικούς συνειρμούς. Ταυτόχρονα, όλα τα κομμάτια παζλ (και αυτά που χρησιμοποιούνταν από οργανώσεις του Αυτισμού προκάλεσαναρνητικές συσχετίσεις.
«Οι συμμετέχοντες συσχέτισαν με τα κομμάτια παζλ την έλλειψη τελειότητας και ολοκλήρωσης, την αβεβαιότητα, τη δυσκολία, καθώς και μια κατάσταση που δεν έχει λύση ή όπου κάτι λείπει», σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wisconsin- Madison, το Ursinus College και το Πανεπιστήμιο του Kentucky.
«Αν ένας οργανισμός χρησιμοποιεί την εικόνα ενός κομματιού παζλ για να προκαλεί αρνητικές συσχετίσεις, τότε τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα κομμάτια παζλ είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο στόχο» αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας. «Ωστόσο, αν ένας οργανισμός έχει σαν πρόθεση να δημιουργήσει θετικές συσχετίσεις, τότε καλό είναι να αποφεύγει τη χρήση κομματιών παζλ».
Απόδοση του άρθρου Is It Time To Ditch The Autism Puzzle Piece?
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου