Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακάτικο σχολείο για όλους τους μετανάστες

Μεσημέρι Κυριακής στον Κολωνό. Μετανάστες από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν περνούν την πόρτα επί της οδού Αργους 145 κρατώντας ένα μπλε τετράδιο στο χέρι και με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Ηρθαν για να εγγραφούν στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ). Αν και στο σχολείο φοιτούν ενήλικοι, οι τοίχοι και τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτό είναι γεμάτοι χρώματα και ζωγραφιές. Σταδιακά ο χώρος υποδοχής γεμίζει με ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση για μάθηση. 

Ανάμεσά τους και ο 23χρονος Σάκης από το Πακιστάν, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με τα πόδια στα τέλη του 2009. Εδώ βρισκόταν ήδη ο πατέρας του, ο οποίος όμως σε εργατικό ατύχημα έχασε το μάτι του. «Επειτα από 2 χρόνια δεν άντεξα να τον βλέπω σε αυτή την κατάσταση και τον έστειλα στο Πακιστάν για να τον προσέχουν καλύτερα η μητέρα μου και ο αδερφός μου» λέει στο «Βήμα». 

Οταν πρωτοήρθε αγόρασε ένα λεξικό και άρχισε να μαθαίνει εκφράσεις που άκουγε καθημερινά στο λεωφορείο και στη δουλειά. Γνώριζε ότι σε όποια χώρα και αν πήγαινε το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να μάθει την αντίστοιχη γλώσσα. Για το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών έμαθε από τον ξάδερφό του, ο οποίος δυσκολευόταν να βρει δουλειά γιατί δεν μιλούσε ελληνικά. Κάποιος από τους εν δυνάμει εργοδότες του πρότεινε να πάει στο σχολείο. Ο Σάκης, που μιλούσε καλύτερα τη γλώσσα, τον συνόδευσε μέχρι τον Κολωνό για να τον βοηθήσει με την εγγραφή. Το αποτέλεσμα ήταν ο ξάδελφός του να σταματήσει στα πρώτα κιόλας μαθήματα και ο ίδιος να έρθει στο σχολείο ώστε να παρακολουθήσει τη δεύτερη χρονιά. Οπως λέει, τα ελληνικά είναι μια δύσκολη γλώσσα, όμως οι δασκάλες τον βοήθησαν αρκετά. Τώρα μπορεί να επικοινωνήσει με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι πριν.

Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών ξεκίνησε το 2004 ως μια πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα αγγλικά και τα γερμανικά. Οσοι ξέρουν ότι θα εγκλωβιστούν εδώ, μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά, λένε οι εθελοντές του σχολείου, ενώ γερμανικά μαθαίνουν όσοι θέλουν να φύγουν και μπορούν να βγουν στην Ευρώπη, αυτοί κυρίως είναι Σύροι. 

Στα 13 χρόνια λειτουργίας του σχολείου έχουν φοιτήσει εκατοντάδες μετανάστες από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Συρία. Μόνο την περυσινή χρονιά παρακολούθησαν τα μαθήματα περισσότεροι από 400 μετανάστες.
Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών. Η Μποράνα ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα στο σχολείο πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Το να κάνεις μάθημα σε ενηλίκους είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι σε παιδιά. Είναι πιο συγκεντρωμένοι και πιο συγκεκριμένοι από ό,τι τα παιδιά. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγάλο θέμα είναι η γλώσσα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ερεθίσματα από το περιβάλλον τους όπως έχει ένα παιδάκι όταν ξεκινάει το σχολείο» λέει στο Βήμα. Η ίδια ανέλαβε το τμήμα της προετοιμασίας των εξετάσεων (Α2) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο λειτούργησε πιο οργανωμένα για πρώτη φορά. «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ και αφιερώνουν μια Κυριακή για να μάθουν είναι πραγματικά άξιοι επαίνου. Είναι λίγο δύσκολο να μάθεις στοιχεία Μυθολογίας και Ιστορίας αλλά γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια. Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά το θέλουν οι άνθρωποι. Προσπαθούν να ενσωματωθούν, να κοινωνικοποιηθούν. Βλέπεις ότι περιμένουν να έρθουν στο σχολείο και είναι όλοι με το χαμόγελο γιατί έχουν στο μυαλό τους ότι εδώ είναι το μέλλον τους» σημειώνει.
Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εκ των μαθητών δεν είναι μόνο η εκμάθηση των ελληνικών ή των αγγλικών, αλλά το γεγονός ότι είναι αναλφάβητοι, με αρκετούς να έχουν παρακολουθήσει δυο-τρεις τάξεις στη χώρα τους. Η Μποράνα πέρυσι στην τάξη της είχε 10 μαθητές, όπως λέει στο τέλος της χρονιάς «σαφέστατα υπάρχει βελτίωση τόσο στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν όσο και στο γράψιμο. Το διαπιστώνεις στην κατανομή των λέξεων στο συντακτικό. Αυτό με χαροποιεί και εμένα». 

Οι εγγραφές ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα την ερχόμενη Κυριακή. Κάθε χρονιά χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών: ο πρώτος διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Τα μαθήματα γίνονται σε τρεις βάρδιες από τις 11.00 έως τις 20.00. Η γραμματειακή ομάδα υποδέχεται μαθητές και εθελοντές κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο κατά τις περιόδους εγγραφών. Οι μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Οσο οι μετανάστες παρακολουθούν μαθήματα, εθελοντές απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που ακολουθούν τους γονείς τους. 

Εκτός από τα μαθήματα, λειτουργεί και ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. Επίσης από την ίδρυσή του το σχολείο αποτελεί ενεργό τμήμα του κινήματος για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και δραστηριοποιείται στην Κίνηση «Απελάστε τον ρατσισμό» στην Αθήνα. Εκτός από τα μαθήματα, διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αντιρατσιστική γιορτή, η οποία εφέτος θα γίνει το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και την οποία οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.ksm.gr/ αλλά και τη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/kyriakatiko/.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου