Συχνότερη απ’ όσο πιστεύεται στο ευρύ κοινό είναι η υπέρταση στις μικρές ηλικίες. Την πάθηση εμφανίζει το 5% των εφήβων, ποσοστό το οποίο δεν θεωρείται καθόλου μικρό από τους ειδικούς, αλλά και πολλά παιδιά.
Ενώ η υπέρταση στους εφήβους είναι κυρίως ιδιοπαθής (δεν είναι γνωστή η αιτία), όταν εμφανίζεται στα παιδιά, αναζητούνται τα αίτια, καθώς συχνά οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα (δευτεροπαθής υπέρταση), με την πιθανότητα αυτή να αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία του παιδιού.
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, παρά το γεγονός ότι η υπέρταση εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, η παχυσαρκία από μόνη της δεν αποτελεί αιτία της πάθησης, μπορεί ωστόσο να επισπεύσει την εμφάνισή της σε περίπτωση που το άτομο έχει την προδιάθεση. Πάντως, παιδιά παχύσαρκα με υπερτασικούς γονείς είναι μία από τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να ελέγχεται.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, τα παιδιά αντιμετωπίζονται αρχικά με συντηρητική θεραπεία(απώλεια βάρους, άσκηση κλπ.), η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν χρόνο. Εάν, όμως, η υψηλή πίεση παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τους χορηγηθεί φαρμακευτική θεραπεία, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερτροφίας στην καρδιά.
Υπέρταση στους ενήλικες
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 2.000.000 Έλληνες είναι υπερτασικοί, ενώ πάνω από800.000 είναι αδιάγνωστοι. Από αυτούς που έχουν διαγνωστεί, περισσότεροι από 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής μελέτης ΕΜΕΝΟ (ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ατόμων), πάνω από το 1/3 των ενηλίκων έχουν υπέρταση και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων. Το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και μόνο 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, με τους άνδρες και τους νεότερους υπερτασικούς να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Γ. Στεργίου, Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αθήνα «Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης».
Ηυπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.
Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου)
Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση που θα λάβει χώρα ανήμερα την Τετάρτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Πηγή: mononews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου