Η προδιάθεση για παχυσαρκία καθορίζεται πριν τη γέννηση του ανθρώπου, σύμφωνα με την Αίγλη Ζέλλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» των ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε η κ. Ζέλλου κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Ηδιατροφή στην Βρεφική και Παιδική Ηλικία. Επιπτώσεις στην Απώτερη Υγεία», οι γονείς μέσω των γονιδίων τους και διάφορων επιγενετικών παραγόντων κληροδοτούν στα παιδιά τους την παχυσαρκία, η οποία δυστυχώς αποτελεί μάστιγα καθώς το παχύσαρκο παιδί σε μεγάλο ποσοστό θα είναι και παχύσαρκος ενήλικας.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι παχύσαρκοι γονείς θα αποκτήσουν παχύσαρκα παιδιά, τα οποία ως ενήλικες στην υπόλοιπη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση και αγγειακές παθήσεις.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την υγεία και το βάρος του παιδιού από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και την ηλικία των δυο ετών είναι:
- Αρχική υγεία των γονέων
- Εμβρυική ζωή-γονίδια και επιγενετική
- Περιγεννητικό περιβάλλον
- Τρόπος γέννησης (καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός)
- Μικροβίωμα (Εντερική χλωρίδα μητέρας-εμβρύου)
- Μητρικός θηλασμός
- Διατροφή τις πρώτες 1.000 μέρες ζωής, αφού η μεγαλύτερη αύξηση βάρους μετά τη γέννηση συμβαίνει μεταξύ 4ου και 6ου μήνα.
Εξάλλου το υψηλό σωματικό βάρος γέννησης και ο ρυθμός αύξησης του βάρους τα πρώτα χρόνια σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας, αλλά και άλλων προβλημάτων μετέπειτα, όπως αρτηριακή υπέρταση, εναπόθεση λίπους, αύξηση της LDL χοληστερόλης και σακχαρώδη διαβήτη.
«Η υγεία των γονιών, τόσο της μητέρας (πριν την σύλληψη, κατά την κύηση και την περίοδο του θηλασμού) όσο και του πατέρα, είναι καθοριστική για το αν το παιδί θα είναι παχύσαρκο. Η παχυσαρκία της μητέρας διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του. Επίσης, η διατροφή του πατέρα (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ), επηρεάζει το σπέρμα μέσω του οποίου γίνεται η μεταφορά επιγενετικών αλλαγών στο DNA», τόνισε η κ. Ζέλλου.
O μητρικός θηλασμός αποτελεί σημαντική ασπίδα προστασίας για το παιδί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, και σύμφωνα με την κ. Ζέλλου οι μητέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να θηλάζουν το παιδί τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας οι παιδίατροι συστήνουν να γίνεται:
- Εκτίμηση και παρακολούθηση βάρους από 0-5 έτη
- Χρήση καμπύλης ανάπτυξης WHO/CDC για τα θηλάζοντα βρέφη
- Ενθάρρυνση μητρικού θηλασμού (Συστάσεις ΑmericanAcademyPediatrics/WHO: 6-12 μήνες)
- Δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος σίτισης
- Σίτιση με βάση τη ζήτηση του παιδιού και αίσθηση πείνας και όχι υπερσίτιση βάσει κουλτούρας
- Αύξηση φυσικής άσκησης του παιδιού
- Τήρηση ωρών ύπνου ανά ηλικία
Ταυτόχρονα, οι γενικές διαιτητικές οδηγίες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνιστούν διατροφή με βάση:
- τα φρούτα και τα λαχανικά
- τα προϊόντα ολικής άλεσης
- τα ημιαποβουτυρωμένα ή αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα σε παιδιά άνω των 2 ετών
- τα όσπρια, τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα
- τακτικά οικογενειακά γεύματα για προαγωγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης και διαμόρφωση διατροφικής συμπεριφοράς
- επιλογή των ωρών των γευμάτων από τους γονείς και όχι από τα παιδιά,
- και αποφυγή:
- ενεργειακά πυκνών-φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων (π.χ. αλμυρά σνακ, παγωτά, τηγανητά τρόφιμα, ροφήματα με ζάχαρη)
- σνακ κατά τις καθιστικές δραστηριότητες ή ως αντίδραση σε στιγμές ανίας
- καθιστικών δραστηριοτήτων. Όχι >1-2 ώρες τηλεόραση/video.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου