Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Προγράμματα (για γονείς) που βελτιώνουν τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) σε παιδιά.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην ενδυνάμωση των γονεων και στην απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων βελτιώνει και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε παιδιά 3-8 ετών. 

«Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ήδη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει θετική επίδραση στις συμπεριφορικές δυσκολίες/προβλήματα των μικρών παιδιών» αναφέρει η Desiree W. Murray που συμμετείχε στην έρευνα στο Frank Porter Graham Child Development Institute στο Πανεπιστήμιο της North Carolina στο Chapel Hill. «Αυτή η νέα έρευνα παρέχει νέες αποδείξεις που εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος όσο αφορά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ». 

Η Murray εξηγεί ότι οι γονείς δεν αναφέρουν απλώς μια βελτίωση διαρκείας στη συμπεριφορά των παιδιών του, αλλά παράλληλα αναφέρουν βελτίωση στις κοινωνικές τους δεξιότητες και στις αλληλεπιδράσεις με συνομηλίκους. Όπως αναφέρει, η αποτελεσματική πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά με ΔΕΠΥ εξαιτίας των μη επιθυμητών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη διαταραχή. 

«Η ΔΕΠΥ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα έντονες συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για σωματικούς τραυματισμούς και αποβολή από μονάδα παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης» λέει η Murray. «Αρνητικά στοιχεία στην πάροδο του χρόνου μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών και δυσκολιών στην κοινωνική προσαρμογή». 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στον ακαδημαϊκό τομέα, έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εγκαταλείψουν το σχολείο στο Γυμνάσιο – Λύκειο. 

«Μπορούμε να βοηθήσουμε να αποφευχθούν οι αρνητικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ΔΕΠΥ» λέει η Murray. «Πιστεύουμε ότι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση παρέμβασης είναι στα χρόνια της προσχολικής ηλικίας με συμπτώματα της ΔΕΠΥ που ωστόσο ακόμα δεν πληρούν τα πλήρη διαγνωστικά κριτήρια». 

Η Murray και η ομάδα της εξέτασαν 258 έρευνες και επέλεξαν 11 από αυτές που ταίριαζαν με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία. Τα στοιχεία – κυρίως αναφορές των ίδιων των γονέων- έδειξαν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος Incredible Years Basic Parent Program για συμπεριφορές που σχετίζονται με την ΔΕΠΥ σε μικρά παιδιά. Το περιοδικό Journal of Emotional and Behavioral Disorders πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Το πρόγραμμα Incredible Years Basic Parent Program σχεδιάστηκε για γονείς παιδιών υψηλής επικινδυνότητας και παιδιών που επιδεικνύουν προβλήματα συμπεριφοράς. Εστιάζει στο να βοηθήσει τους γονείς να βελτιώσουν/ ενδυναμώσουν την σχέση τους με τα παιδιά τους, παρέχοντάς τους επιβράβευση και κίνητρα, θέτοντας όρια, καθιερώνοντας βασικούς κανόνες και αντιμετωπίζοντας με κατάλληλο/ αποτελεσματικό τρόπο τη μη επιθυμητή συμπεριφορά. 

Η Murray, εκπαιδευμένη εμψυχώτρια του προγράμματος, εξηγεί ότι το πιο σημαντικό σε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι να βοηθήσει/ καθοδηγήσει κανείς τα νεαρά παιδιά να αναπτύξουν επιμονή, καθώς και ακαδημαϊκές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Καθώς οι γονείς και οι άλλοι προκαλούν προκαλούν, περιγράφουν και επαινούν συμπεριφορές συγκεκριμένες, τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους και αποκτούν κίνητρο για να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτές καθημερινά. «Θεωρούμε ότι ένα πρόγραμμα 12-14 συνεδριών είναι μια καλή επένδυση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που βρίσκονται σε κίνδυνο για εμφάνιση ΔΕΠΥ. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά σε πιο θετικά αναπτυξιακά μονοπάτια». 

Απόδοση του άρθρου Parenting program eases ADHD symptoms in kids

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου