Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καναρίνια και εργοθεραπεία

Πηγή: petbirds.gr/
Η θεραπεία μέσω ζώων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις παιδιά και ενήλικες με κάποια ασθένεια ή αναπηρία γίνονται αποδέκτες των ευεργετικών αποτελεσμάτων της συναναστροφής και με ζώα (κυρίως άλογα και σκυλιά). 

Με ιδιαίτερη έκπληξη αλλά και ενδιαφέρον διαβάσαμε στην Ενημερωτική Έκδοση των Καταστημάτων Friends και Quiko Mega Pet για ένα πλοτικό πρόγραμμα εργοθεραπείας με καναρίνα που υλοποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης ΑΜΕΑ στο Κιλκίς. 

Στα πλαίσια του προγράμματος παιδιά και ενήλικες με Νοητική Καθυστέρηση ή/και Αυτισμό απέκτησαν αρχικά θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την φροντίδα των καναρινιών και στη συνέχεια σταδιακά την ανέλαβαν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του προγράμματος και τα άτομα που το υλοποιούν, μέσα από την φροντίδα των καναρινιών τα άτομα βελτιώνουν τις κινητικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να ανταπεξέρχονται σε αυτές, αποκτούν πειθαρχία και πρόγραμμα, αλλά και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα άγχους και έντασης που νιώθουν καθημερινά. 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσπάθεια της οποίας τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χρήσιμο να κοινοποιηθούν και να μελετηθούν σε βάθος. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο petbirds.gr από όπου έγινε και η αναδημοσίευση.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου