Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει μια περιοχή με δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν περισσότερα από 300 παιδιά αλλά η περιοχή αυτή δεν διαθέτει γυμνάσιο και λύκειο, ενώ δύο από τα δημοτικά σχολεία συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο και λειτουργούν ακόμη και σήμερα, εν έτει 2017, με εναλλασσόμενο ωράριο, δηλαδή μία εβδομάδα πρωί και μία απόγευμα, λογικό θα ήταν να υποθέσετε ότι πρόκειται για κάποια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας. Και όμως πρόκειται για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας!
«Το ιστορικό κέντρο δεν έχει σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 9ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στεγαζόταν στην πρώην οικία Κουμουνδούρου (σ.σ.: του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου), επί της πλατείας Κουμουνδούρου, ο οποίος τον 19ο αιώνα το δώρισε στο κράτος για να γίνει σχολείο. Η οικία Κουμουνδούρου, αν και διατηρητέα, κατεδαφίστηκε το 1978» λέει στο «Βήμα» η Βάσω Νικολακοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναθήναια που από το 1996 εκπροσωπεί κατοίκους και εργαζομένους του Ψυρρή, του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου και αγωνίζεται για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. «Εκτοτε το ιστορικό κέντρο έχει μείνει χωρίς γυμνάσιο-λύκειο. Οι κάτοικοι αγωνιζόμαστε από το 1992 για να ξανανοίξει το 9ο στο ιστορικό κέντρο ώστε η περιοχή να αποκτήσει σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου, το 9ο Γυμνάσιο συγχωνεύτηκε με το 34ο στα Ανω Πετράλωνα (που μετονομάστηκε σε 9ο καθώς πάντα μετά από μια συγχώνευση σχολείων διατηρείται ο μικρότερος αριθμός). Το 1978 απαλλοτριώθηκε ένα οικοδομικό τετράγωνο (που περικλείεται από τις οδούς Λεωκορίου, Αγ. Ασωμάτων και Διπύλου, πολύ κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου) με στόχο να ανεγερθεί εκεί κτίριο για να στεγάσει το 9ο Γυμνάσιο - Λύκειο.
«Το Βήμα» έχει στα χέρια του έγγραφα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, των Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και άλλα, που πηγαίνουν δεκαετίες πίσω, στα οποία αναφέρεται πάντα ότι το κτίριο που θα χτιζόταν θα στέγαζε το 9ο.
Το κτίριο αποπερατώθηκε εφέτος το καλοκαίρι και, προς δυσάρεστη έκπληξη των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, από την εφετινή σχολική χρονιά στεγάζει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο - ενώ ακόμη και η ταμπέλα έξω από αυτό αναφέρει «9ο Γυμνάσιο Δήμου Αθηναίων». Το νέο κτίριο διαθέτει 12 αίθουσες των 50 τ.μ., δύο αίθουσες ξένων γλωσσών των 30 τ.μ., μία αίθουσα Φυσικοχημείας των 75 τ.μ. και ένα παρασκευαστήριο των 15 τ.μ. (τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε δύο αίθουσες των 45 τ.μ.), όπως αναφέρει έγγραφο του κατασκευαστή, όμως σήμερα φιλοξενεί τα λιγότερα από 50 παιδιά του ειδικού σχολείου. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα από 100 παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο της οδού Αγ. Ασωμάτων και Ψαρομηλίγκου, τα περίπου 190 παιδιά που φοιτούν στο 64ο Δημοτικό της Μ. Αλεξάνδρου (το οποίο συγχωνεύτηκε με το 156ο και ακόμη και σήμερα λειτουργεί πρωί και απόγευμα) συν τα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά όμορων περιοχών (όπως το 72ο Δημοτικό στο Θησείο) επειδή το σχολείο της Ψαρομηλίγκου δεν έχει καλή κτιριακή υποδομή και εκείνο της Μ. Αλεξάνδρου λειτουργεί με εναλλασσόμενο ωράριο δεν έχουν Γυμνάσιο και Λύκειο Γενικής Παιδείας στην περιοχή τους και αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
«Περίεργες διαδικασίες»
«Ηταν απόφαση του δήμου να γίνει ειδικό σχολείο, δηλαδή ο δήμος το πρότεινε και το υπουργείο Παιδείας το δέχτηκε» λέει η κυρία Νικολακοπούλου. Οι κάτοικοι της περιοχής προτείνουν, εν ανάγκη, να συστεγαστεί το ειδικό σχολείο με το 9ο μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος για το πρώτο. Αλλωστε το νεοαναγερθέν κτίριο της οδού Λεωκορίου, που συνδυάζει παλαιά διατηρητέα οικήματα και νέα, δεν έχει τις προδιαγραφές για ειδικό σχολείο.
Η απόφαση για τη στέγαση του ειδικού σχολείου στη θέση του 9ου λήφθηκε με «περίεργες» διαδικασίες σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας («Το Βήμα» έχει στα χέρια του τα πρακτικά). Οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου συγκέντρωσαν 76 υπογραφές ζητώντας την επανεξέταση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο (στις 16 Ιουνίου 2017), όμως ο πρόεδρος, Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης, τους αγνόησε, παρότι προβλέπονται ακόμη και διώξεις αν δεν συζητηθεί ένα θέμα για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές.
Υπήρξε μόνο μία απάντηση από τη διευθύντρια της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας Ιωάννας Ψίνα προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναθήναια, η οποία παρελήφθη στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, ανήμερα της έναρξης του σχολικού έτους, ότι «όταν ζητήθηκε η μετεγκατάσταση του 9ου Γυμνασίου Αθηνών (σ.σ.: από τα Ανω Πετράλωνα)στον χώρο του νεοαναγειρόμενου κτιρίου επί των οδών Λεωκορίου, Ασωμάτων και Διπύλου υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον σύλλογο διδασκόντων και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου με αποτέλεσμα στο εν λόγω κτίριο η πολιτεία να αποφασίσει την εγκατάσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών».
Ανάμεσα στα επιχειρήματα κατά της μετεγκατάστασης του 9ου στο ιστορικό κέντρο είναι ότι λειτουργεί με το καθεστώς ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και «δεν υπάρχουν εγγυήσεις και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου: πώς θα μπορεί π.χ. να λειτουργεί ένα 15μελές στο σχολείο, ποια θα είναι η θέση του συλλόγου γονέων στο σχολείο και ποιος ο ρόλος του security σε μια αποχή ή κατάληψη των μαθητών»! (σ.σ.: το νεοαναγερθέν σχολείο φυλάσσεται από εταιρεία security.)
Το «κερασάκι» στην όλη ιστορία είναι ότι οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναθήναια, προσέφυγαν πριν από τρεις εβδομάδες στον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη επειδή ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη και νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (και οι υπόλοιποι φορείς) δεν έχουν απαντήσει ούτε μία φορά, όπως όφειλαν, στις επανειλημμένες γραπτές εκκλήσεις τους για το θέμα του 9ου Γυμνασίου.
Γ. Μπαμπινιώτης: «Ηταν ένα στολίδι»
«Το 9ο Γυμνάσιο είναι ένα ιστορικό σχολείο και ως προς την κτιριακή του εγκατάσταση γιατί στεγαζόταν στην οικία Κουμουνδούρου, ένα υπέροχο νεοκλασικό. Θυμάμαι τις οροφογραφίες, τις κολόνες - ήταν ένα στολίδι» λέει στο «Βήμα» ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απόφοιτος και ο ίδιος του 9ου Γυμνασίου Αθήνας, καθότι κάτοικος, τότε, της οδού Πειραιώς. «Ανεγέρθηκε στην ίδια περιοχή ένα σχολείο το οποίο επονομάστηκε και προοριζόταν για το 9ο Γυμνάσιο - Λύκειο που έχει ιστορική παρουσία στο κέντρο. Δεν μπορεί να του δοθεί άλλη χρήση και μάλιστα για ειδικό σχολείο το οποίο απαιτεί ειδικές υποδομές. Στην πραγματικότητα, το νέο κτίριο προοριζόταν για την ανασύσταση του παλαιού 9ου Γυμνασίου. Ιστορικά και θεσμικά, το νεοαναγερθέν κτίριο ανήκει στο 9ο Γυμνάσιο».
«Από το 9ο Γυμνάσιο έχουν περάσει άνθρωποι που πρόκοψαν και αναδείχθηκαν στην ελληνική κοινωνία» συνεχίζει ο κ. Μπαμπινιώτης. Ανάμεσα στους επιφανείς αποφοίτους είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.
«Οταν υπάρχουν τόσα δημοτικά σχολεία στην περιοχή, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει και η προέκτασή τους, το Γυμνάσιο - Λύκειο. Αυτό είναι το λειτουργικό, εκπαιδευτικό και παιδευτικό αυτονόητο, δηλαδή η συνέχεια και σε σχέση με τα δημοτικά και με την ιστορία του σχολείου. Εμείς οι απόφοιτοι θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσει το 9ο Γυμνάσιο κοντά στην αρχική του θέση. Είναι προσβολή προς την ιστορία του 9ου Γυμνασίου να ακυρωθεί από το ιστορικό κέντρο» λέει ο κ. Μπαμπινιώτης.
«Ενα ειδικό σχολείο έχει λίγα παιδιά. Μπορεί να στεγαστεί αλλού. Σε πρώτη φάση, θα μπορούσε να υπάρξει συστέγαση του 9ου Γυμνασίου με το ειδικό σχολείο μέχρι να βρεθεί ένα κατάλληλο κτίριο για παιδιά με ειδικές ανάγκες το οποίο να έχει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Μέχρι να βρεθεί, θα μπορούσαν κατ' οικονομία να συστεγαστούν τα δύο σχολεία» καταλήγει ο κ. Μπαμπινιώτης επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να στεγαστεί το 9ο Γυμνάσιο - Λύκειο στο νεοαναγερθέν κτίριο της οδού Λεωκορίου για να εξυπηρετήσει τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιοχής.
Οι περιπέτειες ενός διατηρητέου
Η οικία Κουμουνδούρου, αν και διατηρητέα, κατεδαφίστηκε το 1978 και πέρασε σε ιδιώτη με αδιαφανείς διαδικασίες. Εκτοτε έχει αλλάξει πολλά χέρια - ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ήταν ένας γνωστός πολιτικός και ένας γνωστός καλλιτέχνης. Ολοι τους θέλησαν να εκμεταλλευτούν το οικόπεδο - στο οποίο σήμερα λειτουργεί υπαίθριο πάρκινγκ -, προφανώς ελπίζοντας ότι θα παρέκαμπταν τον νόμο που ορίζει ότι το κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση αυτή πρέπει να είναι πανομοιότυπο με την οικία Κουμουνδούρου. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο όμιλος Καρούζου, που πτώχευσε, και το κτίριο περιέρχεται πάλι στο Δημόσιο.
Οι διαδοχικοί ιδιοκτήτες προσπάθησαν να χτίσουν πολυώροφο κτίριο αλλά τους σταμάτησαν οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, σε μερικούς από τους οποίους θα έκοβε και τη θέα προς την Ακρόπολη.
Σύμφωνα με τον Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα βιβλίων για τα κτίρια της Αθήνας, η πλατεία Κουμουνδούρου ήταν το κέντρο των αστών στα χρόνια του Οθωνα. «Η πλατεία, ενταγμένη στο σχέδιο του Λέο φον Κλέντσε, είχε ημικυκλικό σχήμα, δημιουργούσε δηλαδή ένα μισοφέγγαρο κατά το πολεοδομικό πρότυπο που διαδόθηκε στη γεωργιανή περίοδο στη Βρετανία». Ενα από τα κτίρια του «ημικυκλίου» ήταν η οικία Κουμουνδούρου, που στέγασε αργότερα το 9ο Γυμνάσιο Αθηνών. «Ηταν κτίριο της δεκαετίας του 1830 με δύο αετώματα, τρεις εξώστες και 11 παράθυρα στον πρώτο όροφο. Ηταν αρχικά γνωστό και ως Μέγαρο Καρατζά και εκεί συγκεντρώνονταν οι επιφανέστεροι Ελληνες της εποχής. Ο αρχιτέκτων καθηγητής Μάνος Γ. Μπίρης χαρακτήριζε την οικία Κουμουνδούρου "υπόδειγμα του αθηναϊκού κλασικισμού"».
Πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, τραπεζάκια... έξω και υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις
Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου η απόφαση του ΟΚΑΝΑ να επαναφέρει τη Μονάδα Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης στο κτίριο της οδού Σοφοκλέους 48. Οταν ο ΟΚΑΝΑ λειτουργούσε εκεί (το 2003-2009), ολόκληρη η περιοχή είχε υποβαθμιστεί, καθώς έξω από τη μονάδα απεξάρτησης γινόταν εμπόριο ναρκωτικών. Πολλοί από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής είχαν αναγκαστεί να μετακομίσουν ή να κλείσουν (όπως το Bar Guru στην πλατεία Θεάτρου). Οταν ο ΟΚΑΝΑ μεταφέρθηκε μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η περιοχή ανάπνευσε. Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (Airbnb). Μόλις έγινε γνωστό ότι ο ΟΚΑΝΑ θα επανέλθει στη Σοφοκλέους, το εμπόριο ναρκωτικών επέστρεψε στην περιοχή.
Χρόνιο αίτημα των κατοίκων του ιστορικού κέντρου είναι η επαναλειτουργία της παιδικής χαράς στην πλατεία Κουμουνδούρου. Παιδική χαρά υπήρχε εκεί αλλά κατά την ανάπλαση της πλατείας, για τους Ολυμπιακούς του 2004, αφαιρέθηκε και στη θέση της δημιουργήθηκε βυθιζόμενος κάδος σκουπιδιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου για το αντίθετο. Σημειώνουμε ότι πάνω στην πλατεία Κουμουνδούρου υπάρχει παιδικός σταθμός του Δήμου Αθηναίων.
Προτού πρωτοεκλεγεί δήμαρχος ο κ. Καμίνης είχε συναντηθεί με κατοίκους του ιστορικού κέντρου για να του υποδείξουν προβλήματα που θα ήθελαν να λύσει. Οι κάτοικοι του ζήτησαν να φροντίσει ώστε τουλάχιστον μερικοί εμβληματικοί πεζόδρομοι να είναι όντως πεζόδρομοι και όχι «καρμανιόλες» με αυτοκίνητα και μηχανάκια να περνούν ανάμεσα στους πεζούς. Του υπέδειξαν μάλιστα πεζοδρόμους με λίγες εισόδους-εξόδους προς τους γύρω δρόμους ώστε να αστυνομεύονται εύκολα. Ο κ. Καμίνης όχι μόνο άφησε τους πεζοδρόμους στο έλεος των τροχοφόρων, από την αρχή της πρώτης θητείας του ως σήμερα, αλλά και πριν από λίγους μήνες μετέτρεψε μικρά δρομάκια του εμπορικού κέντρου σε νέους πεζοδρόμους (όπου πάλι κυκλοφορούν μηχανάκια κ.λπ.) προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και του υπουργείου Μεταφορών για την ακατανόητη, χωρίς σχεδιασμό κίνηση αυτή.
Τα ντεσιμπέλ από μαγαζιά που έχουν άδεια παραδοσιακού καφενείου (τα περισσότερα στο ιστορικό κέντρο) αλλά βάζουν μουσική στη διαπασών είναι πάγιο πρόβλημα, όμως η Δημοτική Αστυνομία τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχε ντεσιμπελόμετρο. Οι δημοτικοί αστυνομικοί κόβουν κλήσεις σε όσους παρκάρουν σε θέσεις επί πληρωμή και σε θέσεις κατοίκων (σωστά), όχι όμως και σε όσους παρκάρουν σε πεζοδρόμια! Δεν έχουν δικαίωμα να κόβουν κλήσεις για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου από τραπεζοκαθίσματα («Δεν διαθέτουν τέτοιου είδους κλήσεις τα φορητά τους μηχανήματα, μόνο κλήσεις για παράνομη στάθμευση» λέει ο δήμος). Το μαρκάρισμα του χώρου που νοικιάζει κάθε επιχειρηματίας για τα τραπεζοκαθίσματά του θα ήταν μια λύση, αλλά η αρμόδια αντιδήμαρχος λέει ότι ο δήμος δεν διαθέτει μπογιά!
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου