Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τα 10 καταλληλότερα αθλήματα για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) ή Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ).

Η επιλογή του σωστού αθλήματος/δραστηριότητας για το παιδί σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ή Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ) μπορεί να κάνει τη διαφορά τον τομέα της συγκέντρωσης, της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης. Στο συγκεκριμένο άρθρο, γονείς και ειδικοί συστήνουν εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν αποδειχτεί κατάλληλες και αποτελεσματικές για τα παιδιά με ΔΕΠΥ/ΜΔ. 

Δεν έχουν όλα τα αθλήματα τον ίδιο αντίκτυπο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, μέσω της αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Επομένως, η συμμετοχή του παιδιού σας με ΔΕΠΥ σε κάποιο άθλημα δεν είναι απαραιτήτως και καλή ιδέα. Εξαρτάται από το άθλημα. Δεν είναι όλα τα αθλήματα ίδια. Ανάλογα με τα συμπτώματα του παιδιού σας, ορισμένα αθλήματα μπορεί να είναι πιο κατάλληλα και βοηθητικά για αυτό από ό,τι άλλα. Διαβάστε το άρθρο για να δείτε ποιες δραστηριότητες ενισχύουν ικανότητες του παιδιού σας, ώστε να μπορεί να λάμψει στο χώρο του αθλητισμού.

Το θέμα του προπονητή. 
Ο ρόλος του προπονητή είναι πάρα πολύ σημαντικός, με τεράστιο αντίκτυπο στο παιδί σας. Οι περισσότεροι προπονητές είναι γονείς με καλές προθέσεις που γνωρίζουν ελάχιστα για την ΔΕΠΥ. Για αυτό είναι σημαντικό να μοιραστείτε τις γνώσεις σας για το παιδί σας. Εξηγήστε στον προπονητή, για παράδειγμα, ότι η τακτική του να βάζει το παιδί σας να τρέχει 15 επιπλέον γύρους επειδή δεν πρόσεχε κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν είναι αποτελεσματική, μόνο ταπεινωτική. Ο αθλητισμός πρέπει να βοηθά το παιδί σας να χτίζει σχέσεις και έχει αυτοπεποίθηση έξω από την τάξη και όχι να αυξάνει το άγχος και το στρες του.

Κολύμβηση
Τα άτομα με ΔΕΠΥ διαπρέπουν όταν υπάρχει δομή και καθοδήγηση και μια ομάδα κολύμβησης μπορεί να προσφέρει και τα δύο στοιχεία. Οι κολυμβητές περνούν αρκετό χρόνο λαμβάνοντας ατομική υποστήριξη και καθοδήγηση από τους προπονητές τους, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα κοινωνικά οφέλη που έχει η ένταξη σε μια ομάδα. Το παιδί σας θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην προσωπική του ανάπτυξη, μέσω της βελτίωσης του χρόνου που κάνει για κάθε διαδρομή, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε άμεση σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ομάδας. Ο ολυμπιονίκης Michael Phelps δήλωσε ότι η κολύμβηση τον βοήθησε διαχειριστεί τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ του κρατώντας τον εστιασμένο σε ένα στόχο και πειθαρχημένο από νεαρή ηλικία.

Πολεμικές τέχνες
Ο αυτοέλεγχος, η πειθαρχία και ο σεβασμός είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες στις οποίες δίνεται έμφαση στα τμήματα πολεμικών τεχνών. Οι μαθητές κατακτούν τα νέα στοιχεία (συνδυασμούς κινήσεων) μέσω μιας διδασκαλίας βήμα προς βήμα, η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια για διάσπαση της προσοχής. Ένα εκπληκτικό όφελος των πολεμικών τεχνών είναι η χρήση τελετουργιών, όπως η υπόκλιση στον προπονητή, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ να μάθουν να αποδέχονται, να αναπτύσσουν και να χρησιμοποιούν ρουτίνες και σε άλλους τομείς της ζωής τους. 

Τέννις
Το τέννις είναι το ιδανικό άθλημα για τα παιδιά που προσπαθούν ν αξεπεράσουν τον εαυτό τους. Σαν άθλημα δεν απαιτεί ούτε ομαδική εργασία, ούτε και πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, τομείς που γενικά δυσκολεύουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, το χτύπημα της μπάλας με τη ρακέτα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώνει το παιδί σας τον θυμό ή την απογοήτευση που νιώθει μετά από μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. 

Ενόργανη γυμναστική
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις του σώματος, όπως η ενόργανη γυμναστική, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ και ΜΔ να βελτιώσουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Ο εξοπλισμός και οι κινήσεις της ενόργανης γυμναστικής είναι μοιάζουν πολύ με τον εξοπλισμό και τις ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στην εργοθεραπεία και μπορούν να βοηθήσουν στην διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας του παιδιού σας, με την ανάπτυξη της αντοχής, της ισορροπίας και της επίγνωσής του για τους μυς του.

Πάλη
Εάν το παιδί σας έχει επιθετικότητα ή πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας, η πάλη μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός (και ασφαλής) τρόπος για να διοχετεύσει τα στοιχεία αυτά σε κάτι θετικό. Για τον γιο της Δρ Michele Novotni το χαλί πάλης έγινε ένα ασφαλές καταφύγιο, «το μόνο μέρος όπου θα μπορούσε να ρίχνει κάτω ανθρώπους χωρίς να μπει σε μπελάδες». 

Ποδόσφαιρο
Η ένταξη σε μια ομάδα ποδοσφαίρου δίνει στα παιδιά την αίσθηση της συντροφικότητας, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα παιδιά με ΔΕΠΥ και ΜΔ που έχουν δυσκολίες στον τομέα των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Εάν το παιδί σας είναι αναπτυξιακά ή συναισθηματικά πιο πίσω από τα παιδιά της ηλικίας του, γράψτε το σε τμήμα με λίγο μικρότερα παιδιά που βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο ωριμότητας. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η συνεχής δράση στα παιχνίδια ποδοσφαίρου βοηθά το παιδί να συγκεντρώνεται και να προσέχει για σύντομα χρονικά διαστήματα. 

Ιππασία
Τα άλογα έχουν την ικανότητα να αντανακλούν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά των αναβατών τους, μια ικανότητα που χρησιμοποιείται στην Ιπποθεραπεία και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους. Καθώς το παιδί σας αλληλεπιδρά με τα άλογα, θα μάθει να τα παρατηρεί και να αντιδρά στη συμπεριφορά τους ανάλογα (να προσαρμόζει τη δική του συμπεριφορά στη δική τους) αντί να ανταποκρίνεται πάντα με το ίδιο συμπεριφορικό πρότυπο.

Στίβος - τρέξιμο
Στα άλλα αθλήματα, τα παιδιά συχνά αναγκάζονται να κάθονται στον πάγκο πριν τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποιο αγώνα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά με ΔΕΠΥ λόγω της ανίας που νιώθουν. Ωστόσο, στο τρέξιμο δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Το τρέξιμο διδάσκει στα παιδιά πειθαρχία και ρυθμό. Παράλληλα το παιδί έχει όλα τα κοινωνικά οφέλη της συμμετοχής σε μια ομάδα, χωρίς ωστόσο να ανταγωνίζεται άμεσα τα άλλα παιδιά. 

Τοξοβολία
Αυτό το άθλημα που μας έρχεται από το παρελθόν έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη δημοτικότητα μέσα από τις ταινίες Hunger Games και την ηρωίδα Merida από την ταινία Brave της Disney. Το να δίνει κανείς σε ένα παιδιά με ΔΕΠΥ ένα αιχμηρό όπλο μπορεί αρχικά να μην φαίνεται και πολύ καλή ιδέα, αλλά αν υπάρχει σωστή εποπτεία από τους ενήλικες, η τοξοβολία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Έχει διαπιστωθεί ότι διδάσκει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα και παράλληλα βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, προσοχής καθώς και την αυτοπεποίθηση του παιδιού, τομείς στους οποίους τα παιδιά με ΔΕΠΥ και ΜΔ έχουν μεγάλες δυσκολίες. 

Μπέιζμπολ
Το αγαπημένο χόμπι της Αμερικής, το μπέιζμπολ μπορεί να διδάξει στα παιδιά με ΔΕΠΥ την υπομονή, φίλαθλο πνεύμα και την ομαδική εργασία - αλλά είναι αναγκαίες κάποιες τροποποιήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα παιδιά ενεργά και δραστήρια. Μιλήστε με τον προπονητή του παιδιού σας και εξηγήστε του ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια των προπονήσεων να μην υπάρχουν στιγμές που το παιδί θα κάθεται χωρίς να κάνει κάτι ή να πλήττει. Προτείνετέ του να αλλάζει συχνά θέσεις στο παιδί και σχέδιο παιχνιδιού, καθώς και να ορίσει το παιδί σας βοηθό προπονητή έτσι ώστε να έχει κάτι να κάνει μέχρι να έρθει η σειρά του να χτυπήσει με το ρόπαλο. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου