Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Η εφηβική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Μια νέα μελέτη έρχεται να τονίσει τη σχέση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους στην εφηβεία και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στοπαχύ έντερο κατά την ενήλικη ζωή. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Rabin» και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.087.358 άνδρες και 707.212 γυναίκες, όλοι Εβραίοι, που είχαν υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο, περιλαμβανομένης της μέτρησης του Δείκτη Μάζας Σώμτος, σε ηλικία 16-19 ετών, την περίοδο 1967-2002.Το δείγμα είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2012. 

Κατά τη διάρκεια των 23 ετών της μελέτης, καταγράφηκαν 2.967 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, περιλαμβανομένων 1.977 μεταξύ των ανδρών και 990 μεταξύ των γυναικών. Τα περιττά κιλά και ηπαχυσαρκία σχετίστηκαν με 53% και 54%, υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα. Η παχυσαρκία σχετίστηκε με 71% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον πρωκτό στους άνδρες και υπερδιπλάσιο στις γυναίκες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιαστικά η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς, όπως ότι δεν έχει σαφή στοιχεία για τη διατροφή, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, ενώ άγνωστο είναι και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Πάντως, η μέση ηλικία διάγνωση της νόσου ήταν τα 49,5 έτη. 

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου