Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Το αίτημα για ανεξάρτητη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία

Με αφορμή την 5η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ο i-Living – Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων με σκοπό την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης, δηλαδή του κινήματος που προωθεί για τους ΑμεΑ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της επιλογής του τρόπου ζωής τους και της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή.

Οι φετινές δράσεις επικεντρώθηκαν στην έννοια του Προσωπικού Βοηθού, που είναι το κυριότερο μέσο επίτευξης της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Ως Προσωπικό Βοηθό, εννοούμε το τρίτο άτομο που υποστηρίζει τον ΑμεΑ σε καθημερινές ή περιοδικές του ανάγκες. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο Ανεξάρτητης Διαβίωσης, ο Προσωπικός Βοηθός δεν επιχορηγείται από το κράτος, όπως γίνεται, εδώ και δεκαετίες, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκ των πραγμάτων τον ρόλο του αναλαμβάνει το οικογενειακό και κοντινό περιβάλλον, προκαλώντας σε όλους τους εμπλεκόμενους τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Το ελληνικό κράτος προσφέρει μόνο τη λύση της «ιδρυματοποίησης», επιλόγή που είναι αναχρονιστική.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου, μέλη και εθελοντές του i-Living στο κέντρο της Αθήνας ενημέρωναν τους περαστικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και του Προσωπικού Βοηθού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, αλλά και θέτοντάς τους ερωτήματα για το ποιοι πιστεύουν ότι υποστηρίζουν την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών ενός ΑμεΑ.

Μια από τις βασικές δράσεις του i-Living για φέτος ήταν και η καταγραφή μέσω ατομικής εμπειρίας της πραγματικότητας σε σχέση με το ποιοι αναλαμβάνουν το ρόλο του Προσωπικού Βοηθού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζητήθηκε από Έλληνες και ξένους με αναπηρία, η αποστολή φωτογραφιών και πληροφοριών των βοηθών τους, είτε αυτοί ήταν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε επαγγελματίες υπάλληλοί τους. Στην Ελλάδα την τιμητική τους είχαν οι ηλικιωμένοι γονείς, ενώ από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ φτάσανε φωτογραφίες υπαλλήλων που το κόστος τους καλύπτει το κράτος. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας έγινε και αναφορά στους έλληνες αναπήρους που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στα ιδρύματα.

Ο i-Living, δηλαδή ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2014 και διοικείται αποκλειστικά από ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ). Σκοπός του Οργανισμού είναι η διάδοση της φιλοσοφίας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΑΔ) των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Με τον όρο Ανεξάρτητη Διαβίωση (ΑΔ) εννοούμε το δικαίωμα των ΑμεΑ να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και να μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας όπως την οικονομική, την κοινωνική, την επαγγελματική κ.α.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου