Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ζωγραφική για μικρά παιδιά, για παιδιά με κινητική αναπηρία ή με νοητική καθυστέρηση

Η ζωγραφική δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, αλλά και ένας τρόπος χαλάρωσης και επικοινωνίας για τα όλους τους ανθρώπους και ιδίως για τα παιδιά. 

Πολλές φορές τα παιδιά με κινητική αναπηρία στα άνω άκρα ή με νοητική καθυστέρηση θέλουν πολύ αλλά δεν μπορούν να ζωγραφίσουν. Δυσκολεύονται πάρα πολύ να πιάσουν μαρκαδόρους και να κάνουν αναγνωρίσιμα σχέδια, γεγονός που αφενός τα στεναχωρεί και αφετέρου τα καθιστά ευάλωτα στα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών τους. Πολλά παιδιά προσπαθούν απλά να βάψουν έτοιμες εικόνες, κάτι που τα περιορίζει σημαντικά. Η αφηρημένη ζωγραφική είναι μια πολύ καλή λύση. Ωστόσο, η χρήση περίεργων μέσων ζωγραφικής που μπορεί να οδηγήσει σε ξεχωριστά έργα τέχνης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες όχι μόνο να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές, αλλά και να κερδίσουν τον θαυμασμό των υπόλοιπων παιδιών. 

Δείτε μερικές ιδέες για ζωγραφική με εναλλακτικά μέσα:

1) Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές
Αντί για μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές, χρησιμοποιήστε δαχτυλομπογιές. Αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν ποιοτικές και πραγματικά μη τοξικές, σε περίπτωση που το παιδί σας έχει την κακή συνήθεια να “τρώει” ό,τι βρίσκει μπροστά του, μπορείτε πολύ απλά να κατασκευάσετε τις δικές σας δαχτυλομπογιές με υλικά που ακόμα και αν τα καταπιεί σε μεγάλες ποσότητες δεν θα πάθει τίποτα. 

Για να φτιάξετε ακίνδυνες/βρώσιμες δαχτυλομπογιές θα χρειαστείτε: 
¼ του φλυτζανιού κορνφλάουερ
4 κουταλάκια του γλυκού άσπρη ζάχαρη
χρώματα τροφίμων 
νερό (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού). 

Αρχικά ανακατέψτε την ζάχαρη με το κορνφλάουερ. Βάλτε το νερό και ανακατέψτε τα σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε νερό ή κορνφλάουερ μέχρι να γίνει το μείγμα σας να γίνει ομοιογενές και σχετικά σφικτό. Χωρίστε το τελικό αποτέλεσμα σε 4 μικρότερα μπολ και προσθέστε διαφορετικό χρώμα τροφίμων σε κάθε ένα από αυτά. Πειραματιστείτε με τα υλικά μέχρι να δημιουργήσετε την ποσότητα, το χρώμα και την υφή που επιθυμείτε. 

Μια παρόμοια συνταγή για δακτυλομπογιές δίνεται και από την ιστοσελίδα: http://kidsactivitiesblog.com

Υλικά 
2 φλυτζάνια αλεύρι
5 φλυτζάνια κρύο νερό
¼ φλυτζανιού αλάτι
ξύλινο κουτάλι
χρώματα τροφίμων
γαλατιέρα. 

Ανακατέψτε το αλάτι και το νερό σε μια γαλατιέρα και ζεστάνετε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη υφή (απαλή, αλλά όχι ρευστή).
Προσθέστε το αλάτι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. 
Χωρίστε το μείγμα σε 6 μικρά μπολ και προσθέστε χρώματα τροφίμων.

2) Έργα τέχνης με βόλους ή μπαλάκια σε κλειστό ή ανοικτό πλαστικό κουτί.
Μέσα σε ένα ανοικτό ή κλειστό (διαφανές) κουτί τοποθετήστε ένα χαρτί (άσπρο λεπτό χαρτονάκι κατά προτίμηση). Πάνω στο χαρτί στάξτε μπογιές διαφορετικών χρωμάτων και βάλτε μέσα λίγους βόλους ή μικρά μπαλάκια. Δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να κουνάει το κουτί έτσι ώστε οι βόλοι να κινούνται παρασύροντας μπογιά. Μετά από λίγο τα παιδιά θα καταλάβουν πώς ακριβώς πρέπει να κουνούν το κουτί ανάλογα με το τι θέλουν να ζωγραφίσουν. 

3) Ζωγραφίζοντας με τουβλάκια ή σφουγγάρια. 
Διαλέξτε ξύλινα τουβλάκια ή τουβλάκια από αφρώδες υλικό (σφουγγάρι) διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Αν δεν σας ικανοποιούν τα σχήματα και τα μεγέθη που υπάρχουν, μπορείτε να αγοράσετε κοινά σφουγγάρια και να τα κόψετε εσείς! Βάλτε μπογιά μέσα σε κουπάκια και δείξτε στο παιδί πώς μπορεί να “βουτάει” τα τουβλάκια μέσα στη μπογιά και στη συνέχεια να αφήνει “αποτυπώματά” τους πάνω στο χαρτί. Αν θέλετε να αποφύγετε τις μεγάλες ζημιές από την ανεξέλεγκτη μπογιά που θα στάζει παντού, τοποθετήστε στον πάτο από τα κουπάκια ένα λεπτό στρώμα από σφουγγάρι το οποίο θα απορροφά την μπογιά και θα την απελευθερώνει σε μικρή ποσότητα κάθε φορά που το παιδί θα πιέζει το τουβλάκι από ξύλο ή αφρώδες υλικό/σφουγγάρι. 


4) Πινέλα από πευκοβελόνες. 
Μαζέψτε αρκετές φρέσκιες πευκοβελόνες και αφού τις κάνετε ματσάκι, κολλήστε τις στο κάτω μέρος με ισχυρή κολλητική ταινία έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο πινέλο. Ρίξτε σταγόνες μπογιάς διαφόρων χρωμάτων στο χαρτί ή στο χαρτόνι και αφήστε το παιδί σας να απλώσει ελεύθερα τα χρώματα πάνω στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας το πινέλο του. 

5) Ζωγραφική με τα πόδια (πατούσες). 
Ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος ζωγραφικής, ιδιαίτερα διασκεδαστικός, είναι η ζωγραφική με τα πόδια. Το παιδί, αντί να απλώνει τις δαχτυλομπογιές με τα δάχτυλα των χεριών τα απλώνει με τα δάχτυλα των ποδιών. Μπορεί το αισθητικό αποτέλεσμα να μην είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί από παιδιά με δυσκολία κίνησης στα χέρια, καθώς και από παιδιά με γενικότερες δυσκολίες κίνησης. Η όλη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με το παιδί καθισμένο σε μια ψηλή καρέκλα, έτσι ώστε μια απλή κίνηση των ποδιών να αρκεί.

6) Ζωγραφίζοντας με χτένα αντί για πινέλο.
Διαλέξτε χτένες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Στάξτε μερικές σταγόνες μπογιάς σε χαρτόνι και δείξτε στο παιδί πώς μπορεί να κουνήσει την χτένα, έτσι ώστε με τα δόντια της να απλώνει τη μπογιά σε διάφορους σχηματισμούς. Εκτός από το ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, δείχνετε στα παιδιά ότι τα αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους αν αξιοποιήσει κανείς τη φαντασία του και τα βοηθάτε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. 

7) Ζωγραφίζοντας με αυτοκινητάκια.
Βάλτε τις μπογιές των παιδιών σας σε μεγάλα πλαστικά κουπάκια και δώστε τους χαρτόνια και παιδικά αυτοκινητάκια ή οχήματα διαφόρων μεγεθών. Δείξτε στα παιδιά πώς να «βουτάνε» τις ρόδες από τα οχήματα στις μπογιές και να τα «τσουλάνε» στη συνέχεια πάνω στο χαρτόνι, σχηματίζοντας διαδρομές. 

Και μην ξεχνάτε ότι εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους ζωγραφικής, μεγάλη βοήθεια μας προσφέρει στη σύγχρονη εποχή και η τεχνολογία. Υπάρχουν πολλά λογισμικά που επιτρέπουν στα παιδιά με αναπηρία να ζωγραφίζουν χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και το κατάλληλο hardware. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου