Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

TEDxLesvos: Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου "The diary of a guide dog"


Η Μαίη είναι ο σκύλος οδηγός της Ιωάννας που έχει απώλεια όρασης. Με τη φωνή της Ιωάννας η Μαίη μίλησε για τις ειδικές δεξιότητες της, που στηρίζονται στην αγάπη της για το «αφεντικό» της, όλα τα απρόοπτα, που συναντά στους ελληνικούς δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων και τις περίεργες καταστάσεις, καθώς δανείζει την όρασή της, τα μάτια της.. Και για το πως, όπως κι εκείνη κάνει τα πάντα για την Ιωάννα, έτσι και η Ιωάννα, κάνει τα πάντα για εκείνη και τη στηρίζει.
H Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, είναι ακτιβίστρια και συνιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα”. Είναι επίσης ψυχολόγος, ειδικευμένη στη γνωσιακή επιστήμη.
Εργάστηκε στην αλληλεπίδραση ανθρώπου/υπολογιστή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Σήμερα, εργάζεται ως ψυχολόγος στο Γ. Ν. Παίδων “η Αγία Σοφία”. Έχει συντελέσει καθοριστικά εισάγοντας προσεγγίσεις της “κοινωνίας της πληροφορίας”, της “σχεδίασης για όλους” και της “ηλεκτρονικής προσβασιμότητας” για τους ΑμεΑ και ειδικότερα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Το 2008, οραματίστηκε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ΜΚΟ που ανήγαγε το θεσμό των σκύλων -οδηγών σε δωρεάν κοινωνική μέριμνα και υψηλού επιπέδου υπηρεσία προς τους ΑμεΑ.
Το 2013, έγινε μέλος Δ/Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών και ήταν η κύρια εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψήφιση Οδηγίας για την κατασκευή καθολικά προσβάσιμων, κυβερνητικών ιστοχώρων.

Πηγή: Youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου