Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Από τη Λέσβο στην Ευρωβουλή με αναπηρικό αμαξίδιο: Μια ιστορία ελπίδας

Στα 15 έφυγε από το σπίτι της στη Συρία για μια καλύτερη ζωή. Ταξίδεψε από την Ελλάδα ως τη Γερμανία με το αναπηρικό της αμαξίδιο. Και προχθές μίλησε στην Ευρωβουλή.



Η Nujeen Mustafa γεννήθηκε στο Κομπάνι της Συρίας. Ήταν από μικρή καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Κάποια στιγμή σκέφτηκε ότι η αναπηρία της θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την οικογένειά της.

Φεύγοντας από το σπίτι και από τη χώρα της στα 15 της είχε στο μυαλό της τρεις στόχους: Να συναντήσει τον αδελφό της που βρισκόταν ήδη στη Γερμανία, να γνωρίσει από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ και να γίνει αστροναύτης. Εχει ήδη καταφέρει τον πρώτο από τους τρεις στόχους της και είναι βέβαιο ότι εργάζεται για την επίτευξη των άλλων δύο. Διότι αν υπάρχει ένα πράγμα που η Νujeen γνωρίζει καλά, είναι να αψηφά ακόμα και τις πιο δυσμενείς πιθανότητες.

Η Νujeen γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και έχει περάσει όλη τη ζωή της στην αναπηρική καρέκλα. Παρακολούθησε λίγα μαθήματα στη Συρία, αλλά κατά κύριο λόγο είναι αυτοδίδακτη ενώ τα άπταιστα αγγλικά που μιλάει τα έμαθε μόνη της, παρακολουθώντας αμερικανικές σαπουνόπερες στην τηλεόραση.

Το 2014, η οικογένειά της και η ίδια εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Συρία και έφτασαν στην Τουρκία. Οι γονείς της δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους. Η Nujeen πέρασε στη Λέσβο στριμωγμένη με το αναπηρικό της αμαξίδιο σε μια μικρή βάρκα με 30 άτομα, μαζί με την μεγαλύτερη αδελφή της. Το ταξίδι ήταν εξαντλητικό και τρομακτικό αλλά εκείνη δεν φοβήθηκε.

«Τα παιδιά έκλαιγαν γύρω μου και ένιωθα ότι ήμουν τρελή, αφού ήμουν η μόνη που γελούσα όλη την ώρα. Μερικές φορές, είναι καλό για να είσαι νέος και να μην αντιλαμβάνεσαι τον κίνδυνο γύρω σου» έχει πει η ίδια.

Ομως η Νujeen δεν είδε ποτέ τον εαυτό της ως θύμα ή ως αδικημένη από τη ζωή:

«Πρέπει να αγωνίζεσαι για αυτό που θέλεις να πετύχεις σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό ήταν ένα ταξίδι σε μια νέα ζωή» πρόσθεσε.


Ισως, η άγνοια κινδύνου να βοήθησε αυτό το κορίτσι να ξεπεράσει τους φόβους του. Ή μάλλον αυτό το κορίτσι έχει ζήσει τον πραγματικό τρόμο στην καθημερινότητά του:

«Φανταστείτε να είστε 15 ετών και να φοβάστε διαρκώς ότι θα πεθάνετε από στιγμή σε στιγμή... Να φοβάστε συνεχώς ότι θα χάσετε τους δικούς σας ανθρώπους. Μια ταινία τρόμου, μια αληθινή ταινία τρόμου» είπε μιλώντας στο BBC.

Αποφασισμένη και αισιόδοξη από κούνια, η Nujeen και η μεγαλύτερη αδελφή της Nisreen διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, πριν φτάσoυν στη Γερμανία όπου ενώθηκαν με τον αδελφό τους.

Μάλιστα, στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας, τα κορίτσια συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, ωστόσο κατάφεραν να απελευθερωθούν μετά από ισχυρές πιέσεις από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τη Συρία στη Λέσβο και από εκεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναπηρικό αμαξίδιο

Η 18χρονη πλέον κοπέλα από τη Συρία, η οποία ζει στη Γερμανία, βρέθηκε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να πιέσει τους ηγέτες της ΕΕ να βοηθήσουν τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μέσα από την ομιλία της, ξεκίνησε εκστρατεία για λογαριασμό των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων που ζουν στη χώρα μας, στερούμενοι των βασικών αναγκών.

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για ό,τι έχω στη ζωή μου σήμερα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς την Ελλάδα φοβόμουν ότι θα πέταγαν στη θάλασσα το αναπηρικό καροτσάκι για να γλυτώσουν το βάρος, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε» διηγήθηκε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τα δυσκολότερα ήρθαν στη συνέχεια»πρόσθεσε περιγράφοντας τις δυσκολίες που συνάντησε διασχίζοντας την Ευρώπη καθηλωμένη στο καροτσάκι της.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, οι τουαλέτες και οι βασικές υπηρεσίες θεωρούνται πολυτέλεια για μερικούς ανθρώπους. Ολοι μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αξίζουν πολλά περισσότερα» τόνισε.

Μάλιστα, η Nujeen έχει γράψει βιβλίο περιγράφοντας βήμα προς βήμα το εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι της στην Ευρώπη, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου