Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τι μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity και δείχνει πιο ξεκάθαρα από ποτέ πόσο βοηθά τα παιδιά η τήρηση του προγράμματος και η καθημερινή ρουτίνα. Βέβαια, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, θέλει ειδικές δεξιότητες εκ μέρους των γονιών για να τα πείσουν να είναι συνεπή σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, μιας και θα αποφύγουν την παχυσαρκία, που, κακά τα ψέματα, δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στα παιδιά και στους νέους ενήλικες (και όχι μόνο).

Οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της ρουτίνας, των συναισθημάτων των παιδιών και του βάρους τους. Μελέτησαν τις συνήθειες σχεδόν 11.000 παιδιών στη Βρετανία, που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002.

Η Dr Sarah Anderson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας του Οχάιο και κύρια συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι οι ρουτίνες για τα παιδιά ηλικίας προσχολικής ηλικίας συνδέονται με την υγιή ανάπτυξή τους και θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα τα παιδιά θα είναι παχύσαρκα".

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τρεις συνήθειες σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας τριών ετών: Τακτικές ώρες φαγητού και ύπνου και αν οι γονείς τα άφηναν να δουν τηλεόραση ή βίντεο μια ώρα ή λιγότερο κάθε μέρα. Και οι τρεις αυτές ρουτίνες συνδέονται με καλύτερη συναισθηματική αυτορρύθμιση, η οποία είναι ένα μέτρο, για το πόσο εύκολα το παιδί απογοητεύεται ή ενθουσιάζεται υπερβολικά.

Τα παιδιά με λιγότερη συναισθηματική ρύθμιση ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 11 χρόνων, σύμφωνα με τη μελέτη. Το ίδιο και τα παιδιά που αργούσαν να πέσουν στο κρεβάτι τα βράδια ή έπεφταν κάθε φορά για ύπνο σε άλλες ώρες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει για τα παιδιά ο ύπνος, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολισμό και μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με υπερβάλλον σωματικό βάρος. 

Πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου