Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Παιδιά: Αυξάνονται οι δηλητηριάσεις με απολυμαντικά χεριών

Ολοένα και περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν επειδή καταναλώνουν απολυμαντικά χεριών, αναφέρει νέα έρευνα.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικά παιδιά, ειδικά προς τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, τα καταναλώνουν επίτηδες, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ανάλυση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που αφορά στοιχεία της περιόδου 2011-2014 και παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

"Τα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίες 6-12 ετών) είχαν αυξημένη πιθανότητα να παραδεχτούν ότι ήπιαν τα απολυμαντικά επίτηδες και την ίδια στιγμή να έχουν σοβαρότερες, αρνητικές εκβάσεις απ’ ό,τι τα μικρότερα παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μεγάλη παιδιά μπορεί να κάνουν επίτηδες υπερκατανάλωση απολυμαντικών", αναφέρουν επιστήμονες με κύρια ερευνήτρια την Dr. Cynthia Santos, από το National Center for Environmental Health των CDC.

Οι ερευνητές γράφουν στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report ότι τα απολυμαντικά χεριών συχνά περιέχουν 60-90% αιθανόλη (αλκοόλ) ή ισοπροπυλική αλκοόλη, καθώς και αρώματα που μπορεί να βρουν ελκυστικά τα παιδιά.

"Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες όταν καταναλώνει κάποιος απολυμαντικό χεριών", λένε οι ερευνητές. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνονται αναπνευστική δυσχέρεια, υπερβολική συσσώρευση οξέων στους ιστούς ή ακόμα και κώμα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μεταξύ 2005 και 2009 αυξανόταν συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που αρρώστησαν όταν ήπιαν απολυμαντικά χεριών. Η Santos και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα στοιχεία του 2011-2014 για να δουν αν η τάση αυτή συνεχιζόταν ή είχε σταματήσει.

Όπως διαπίστωσαν, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ σχεδόν 71.000 κρούσματα δηλητηρίασης από απολυμαντικά χεριών. Παρότι το 92% ήταν ατυχήματα που αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, 6.200 περιστατικά αφορούσαν μεγαλύτερα παιδιά και σε μεγάλο ποσοστό είχαν γίνει επίτηδες.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου