Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Γιατί οι καλοί μαθητές τείνουν προς τη χρήση αλκοόλ και ινδικής κάνναβης;

Οι έφηβοι που έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, είναι πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, αλλά λιγότερο πιθανό να καπνίζουν συμβατικό τσιγάρο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Open

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Ουίλιαμς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.000 παιδιά 11 ετών από σχεδόν 900 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Τα παιδιά αυτά ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση, έως ότου έγιναν 19-20 ετών.

Στην αρχή της εφηβείας τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις είχαν μικρότερη πιθανότητα να καπνίζουν τσιγάρο και μεγαλύτερη να πίνουν αλκοόλ, σε σχέση με τους λιγότερο πνευματικά προικισμένους συμμαθητές τους. Είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη τάση για χρήση ινδικής κάνναβης. Οι μαθητές με μέτριες σχολικές επιδόσεις ήταν πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή ή μονιμότερη χρήση ινδικής κάνναβης, σε σχέση με τους μαθητές που είχαν κακές σχολικές επιδόσεις.

Στο τέλος της εφηβείας οι εξυπνότεροι μαθητές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ τακτικά. Ήταν επίσης 50% πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή χρήση ινδικής κάνναβης και είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να κάνουν μόνιμη χρήση, σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους μαθητές.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι «η διαπίστωση πως οι έφηβοι με υψηλή ακαδημαϊκή ικανότητα είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν τσιγάρο, αλλά πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ τακτικά και να κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, συμφωνεί με τα ανάλογα στοιχεία που υπάρχουν για τους ενηλίκους». 

Οι επιστήμονες συσχετίζουν την νοημοσύνη με την τάση να είναι κανείς ανοικτός στις νέες εμπειρίες, αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις συχνά προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες, συνεπώς είναι ευκολότερο να έχουν πρόσβαση στο αλκοόλ ή την ινδική κάνναβη. Παραμένει πάντως ασαφές κατά πόσο τα ευρήματα της βρετανικής έρευνας ισχύουν και σε άλλες χώρες. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου