Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Unicef: Τα παιδιά σε κρίση

Σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο, καθώς συγκρούσεις και καταστροφές έχουν σαρώσει 48 χώρες.

Από τη Συρία, μέχρι την Υεμένη και το Ιράκ, από το Νότιο Σουδάν μέχρι τη Νιγηρία, τα παιδιά πλήττονται από αμείλικτες συγκρούσεις και ξεριζωμό καθώς και καταστροφές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές. Για να φθάσει σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, η UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 81 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017, μεταξύ των οποίων 48 εκατομμύρια παιδιά σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά τα παιδιά:

Η ξηρασία έχει αφήσει τα χωράφια της Alinafe άγονα και η μικρότερή της κόρη Desire υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής. (Από αριστερά) Janet, 10 ετών, Kelvin, 8 ετών, η μητέρα τους Alinafe, Desire, 2 ετών, και ο Innocent, 6 ετών, τρώνε το καθημερινό γεύμα τους από ξερά μπιζέλια στο σπίτι τους στην περιοχή Balaka, στο Μαλάουι.

Μετά από 20 ημέρες θεραπευτικής διατροφής για την αντιμετώπιση σοβαρού υποσιτισμού σε μια κλινική που υποστηρίζεται από την UNICEF, ο Umara αύξησε το βάρος του από μόλις 4,2 κιλά στα 5,1 κιλά. Ο Umara εξετάζεται για υποσιτισμό στο στρατόπεδο Muna Garaze για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο Abs στην περιοχή Hajjah της Υεμένης, ο πεντάχρονος Mohanned πάσχει από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής. Αν και η υγεία του Mohanned έχει επιδεινωθεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η οικογένειά του δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά το κόστος της θεραπείας.

Παρά τα εμπόδια, περισσότερα από 300.000 παιδιά στο Νότιο Σουδάν απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση το 2016. Στην τοποθεσία Προστασίας των Αμάχων στο Malakal, η δωδεκάχρονη Chubat (δεξιά) κάθεται με τη φίλη της στα καμένα ερείπια του υποστηριζόμενου από τη UNICEF δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούσε.

«Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Σκέφτηκα ότι και η οικογένειά μου, όλοι μας θα πεθάνουμε», λέει η MyLove Théogène (δεξιά), 8 ετών, μετά που ο τυφώνας Matthew κατέστρεψε το σπίτι της στο Jérémie στην Αϊτή. Περισσότεροι από 175.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την τροπική καταιγίδα και πάνω από 800.000 χρειάζονται σωτήρια βοήθεια.

[Τα ονόματα έχουν αλλάξει] Στο στρατόπεδο προσφύγων Minawao του Καμερούν, η Νιγηριανή πρόσφυγας Fati, 15 ετών, ξαναβρίσκει τη μητέρα της (αριστερά), μετά την απελευθέρωσή της από την αιχμαλωσία από τη Boko Haram και την προσφυγή σε μια υπηρεσία οικογενειακής επανένωσης. Οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την περιοχή της λεκάνης απορροής της λίμνης Τσαντ.

Αφού αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του μαζί με την οικογένειά του, σχεδόν πριν από δύο χρόνια όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή, Ο οκτάχρονος Maxim πηγαίνει σε ένα ψυχοθεραπευτικό κέντρο στην ανατολική Ουκρανία για να τον βοηθήσει με το ψυχικό τραύμα του. Περισσότερα από 207.000 παιδιά και οι φροντιστές τους έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη το 2016.

(Αριστερά) Ο Abdulghani, 9 ετών, και ο αδελφός του Hasan, 6 ετών, περιμένουν να γεμίσουν τα μπιτόνια τους σε ένα πηγάδι στο ανατολικό Χαλέπι, στη Συρία. Η UNICEF και οι συνεργάτες της μετέφεραν με φορτηγά έως 1,5 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και παρείχαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στην πόλη το 2016.

Ο Rafi, 3 ετών, χαμόγελα καθισμένος σε ένα κουτί με χειμερινά ρούχα που έλαβε η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της διανομής στο Συριακό Προσφυγικό Καταυλισμό Kawergosk στο Ερμπίλ, στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Το 2016, περίπου 300.000 παιδιά σε ολόκληρο το Ιράκ έλαβαν ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα από τη UNICEF.

"Όλα τα παιδιά πρέπει να είναι με τους γονείς τους", λέει η Nyaruot, 14 ετών, αφού έμαθε τα νέα πως η ίδια και οι αδελφές της Nyaliep, 3 ετών , (κέντρο) και Nyachan, 11 ετών, (δεξιά) θα επανενωθούν με τη μητέρα τους, από την οποία τους χώρισαν οι συγκρούσεις, στην τοποθεσία Προστασίας Αμάχων Bor, στο Νότιο Σουδάν.


Πηγή: Unicef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου