Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για τα λεφτά από μικρή ηλικία

Συνήθως οι γονείς δεν συζητούν με τα παιδιά τους τα χρήματα και την αξια τους παρά μόνο οταν μεγαλώσουν αρκετά. Μήπως ομως θα έπρεπε τα παιδιά να εξοικειώνονται με τα λεφτά από πιο μικρή ηλικία; Αυτό υποστηρίζουν τωρα οι ειδικοί.

Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, όσο πιο νωρίς μαθαίνουν για τα λεφτά, τόσο το καλύτερο.

Η Μπεθ Κόμπλινερ είναι συγγραφέας πολλών best sellers για την συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά. Η ίδια εξηγεί πως από την στιγμή που το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να μιλήσει, τότε μπορεί να καταλάβει και την έννοια των χρημάτων στην κοινωνία. Τότε είναι που θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις έννοιες αυτές και την σημασία τους.

Οι γονείς άλλωστε ασκούν την σημαντικότερη επιρροή ως προς το πώς θα εξελιχθεί ένας άνθρωπος σε σχέση με τα οικονομικά του.

Ακόμα και ο πατέρας ή η μητέρα ντρέπεται για το πώς χειρίζεται τα οικονομικά ή αν δεν τα έχουν καταφέρει καθόλου καλά δεν θα πρέπει να διστάσετε να μιλήσουν στο παιδί. Τα μαθήματα που θα πάρει θα είναι πολύτιμα, λέει η Κόμπλινερ.

Μάλιστα, η ίδια, δίνει 6 απλές συμβουλές για να ενταχθεί το ζήτημα των χρημάτων στην καθημερινότητα του παιδιού:

1. Ξεκινήστε νωρίτερα από όταν πιστεύετε πως πρέπει. Αν ας πούμε το νήπιο παίζει με το πορτοφόλι σας, πείτε του από πού προέρχονται τα λεφτά και πως τα χρησιμοποιούμε για να αγοράσουμε πράγματα.

2. Μιλήστε αναλόγως με την ηλικία του παιδιού. Ένα τετράχρονο δεν μπορεί φυσικά να καταλάβει τι είναι τα επιτόκια, αλλά μπορεί να καταλάβει πως η μαμά έχασε τη δουλειά της και τώρα θα μαγειρεύουμε πιο πολύ στο σπίτι γιατί είναι πιο οικονομικό από το εστιατόριο. Και αυτό θα του μείνει για πάντα.

3. Μιλήστε με ιστορίες. Καλή η θεωρία, όμως τα παραδείγματα εντυπώνονται στα παιδιά. Αν ας πούμε ο γείτονας κρατούσε στην άκρη 2 ευρώ την εβδομάδα και τελικά κατόρθωσε και έκανε το ταξίδι που ονειρευόταν, αυτό εντειπώνεται στο παιδί.

4. Μιλήστε με αριθμούς. Άλλο είναι να πεις πως πρέπει να αποταμιεύεις και άλλο να πεις πως αν βάζεις στην άκρη 500 ευρώ το χρόνο, τότε σε 30 χρόνια θα έχεις 15.000 ευρώ.

5. Μην τσακώνεστε για τα χρήματα μπροστά στο παιδί. Οι έρευνες λένε πως τα παιδιά που άκουγαν τους γονείς τους να τσακώνονται για τα λεφτά, όταν μεγάλωσαν δημιουργούσαν χρέη.

6. Μην δίνετε ανεξέλεγκτα, όποτε το ζητά, χρήματα στο παιδί σας.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου