Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Θύματα του μνημονίου τα παιδιά ειδικής αγωγής;

Της Μαρίας Σαμολαδά

Η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καταδικάζει θεραπευτές ειδικής αγωγής - Διακρίσεις και περικοπές με αντίκτυπο στην κοινωνία

Τουλάχιστον οκτώ σύλλογοι και σωματεία, φορείς, επαγγελματίες – επιστήμονες της ειδικής αγωγής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ζητούν μεταξύ άλλων να επανεξεταστεί «σοβαρά», όπως τονίζουν, το καθεστώς των συμβάσεων «Ειδικής Αγωγής» με τον ΕΟΠΥΥ, να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός για αυτήν την παροχή και φυσικά ζητούν «διαπραγμάτευση πραγματική και όχι προσχηματική», με άμεση ακρόαση από τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη.

Άλλοι τόσοι και ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που νιώθουν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους βιώνοντας τον δικό τους προσωπικό Γολγοθά.

Απόφαση «μπούμερανγκ»

Νέοι επιστήμονες με αγάπη για τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους κέντρα ειδικής αγωγής και με «ντόμινο» αποφάσεις υπουργών κινδυνεύουν όχι μόνο να βρεθούν άνεργοι, αλλά και με χρέη κυρίως προς το δημόσιο.
Δηλαδή ακόμη μια κυβερνητική απόφαση που γυρίζει μπούμερανγκ.

Οι γονείς

Ωστόσο σε αυτήν την έκδηλη ανησυχία και διαμαρτυρία πρωτοστάτες θα έπρεπε να βρίσκονται οι γονείς όλων των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με κάποια δυσκολία, είτε μαθησιακή είτε άλλων παραγόντων.
Και για να μην αδικηθούν, 61 μόλις γονείς έχουν αποστείλει ανοιχτή σχετική επιστολή.

Στον «Καιάδα» 

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, όλοι οι πολιτικοί στις ομιλίες τους να αναφέρονται στα παιδιά ως το μέλλον της κοινωνίας, της πατρίδας, της χώρας, του κόσμου όλου και την ίδια στιγμή μια απόφαση τους μνημονιακή και ανίδεη να καταδικάζει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών;
Παραμελώντας ή μη δίνοντας την απαραίτητη φροντίδα στον αυξανόμενο αριθμό παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καταδικάζουν την αυριανή κοινωνία στην οπισθοχώρηση.
Τα χαρισματικά αυτά παιδιά θα μπορούσαν να μεγαλουργήσουν χάρη στη σωστή θεραπεία και την κάθε ξεχωριστή περίπτωση παιδιού έπρεπε να αναλαμβάνει και ο αρμόδιος ειδικός.
Γεγονός που έχει αναδείξει ο αξιότιμος πρ. Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής σε γνωστά πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ελλάδας και ΗΠΑ, Πρόεδρος όλων των Παγκόσμιων Συνεδρίων Δυσλεξίας (από το 1983 ως σήμερα), Fellow & τ. Αντιπρόεδρος, International Academy for Research in Learning Disabilities, κ. Γεώργιος Θ. Παυλίδης.
Ο ίδιος μάλιστα έχει συντάξει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που καταργεί ανισότητες και έχει επίκεντρο το καλό των παιδιών μας με ειδικές ανάγκες.

Οι ανισότητες και οι συνέπειες

Ωστόσο, η απόφαση να υπογραφεί βεβιασμένα και με «μονομερείς» όρους μία σύμβαση του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των επαγγελματιών – επιστημόνων, ωθεί τον γονέα να επισκεφθεί την ειδικότητα που δικαιολογεί περισσότερα το ασφαλιστικό ταμείο και όχι αυτήν που χρειάζεται το παιδί του, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνει» την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ίδια τα παιδιά.

Αμοιβή συνεδρίας φτηνότερη από «μανικιούρ»

Ενδεικτικά, προβλέπει για μία συνεδρία λογοθεραπείας 15 ευρώ, ενώ για ψυχολόγο 2,26 και τις λοιπές ειδικότητες (εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κλπ) 1,23 ευρώ… Ποιος επιστήμονας μπορεί να παρέχει με αυτά τα ποσά τις απαιτούμενες υπηρεσίες;
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι όροι της σύμβασης φορολογούν τα 15ευρώ της συνεδρίας, αφήνοντας στον λογοθεραπευτή 4-5 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσο «χρεώνει» μια μανικιουρίστ για ένα μανικιούρ (το παράδειγμα το δανείζομαι από επαγγελματία ειδικό επιστήμονα που επικοινώνησα για το ρεπορτάζ). Φυσικά ούτε λόγος για την αμοιβή των 1,23 ευρώ.

Υπάρχει και το Σύνταγμα

Παράλληλα, αναρωτιέμαι: δεν έχει σκεφτεί κανένας από τους νοήμονες που συνέταξαν τους όρους ότι υπάρχει Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ρητά και ξεκάθαρα ίση μεταχείριση για τις επιστημονικές ειδικότητες;
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2012 ο αξιότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του ΑΠΘ, κ. Άρις Γ. Καζάκος, συνέταξε ένα γνωμοδοτικό σημείωμα που του ζητήθηκε σχετικώς και ακόμη και τότε το συμπέρασμά του ήταν ότι «Από τις προηγούμενες αναπτύξεις συνάγεται ότι η αμοιβή ανά συνεδρία και για τις τρεις κατηγορίες αγωγών του άρθρου 17 παρ. 2Β ν. 2456/2011 ορίζεται από τον νόμο στα 15 Ευρώ».

Αποπληρωμή με συμψηφισμό

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ζητά να μπορεί να πληρώσει μετά από 8 μήνες τα συμβεβλημένα κέντρα ειδικής αγωγής και στο ενδιάμεσο θα ενημερώνεται αν το κέντρο οφείλει στο δημόσιο και έτσι θα γίνεται συμψηφισμός μέχρι την αποπληρωμή.
Δηλαδή οι επαγγελματίες από πού θα πληρωθούν και πώς θα πληρώσουν ενδεχομένως ρυθμισμένες οφειλές τους; Κυρίως πώς θα ζήσουν και πώς θα επιβιώσουν;
Νυν υπουργοί υπέγραφαν ως βουλευτές ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα
Να υπενθυμίσω ότι τον Νοέμβριο του 2012 ο νυν υπουργός Υγείας, κ. Ξάνθος, μαζί με 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση διαμαρτυρίας στη Βουλή και στους τότε υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας με θέμα τον αποκλεισμό ατόμων με Μαθησιακές δυσκολίες από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ! 

Ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει τη δυσλεξία

Όπως υπογραμμίζει στην ThessNews ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής, κ. Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, «Θα ήθελα να θέσω μερικά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας έχουν ιδιαίτερη σημασία και μεγάλο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση των αναγκών των μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία κ.λ.π) στα πλαίσια της διαβούλευσης που κάνει ο ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ- C.07-01 23-12-2016. Ενώ πολύ σωστά ο ΕΟΠΥΥ στο ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του στις παροχές της Ειδικής Αγωγής αναγνωρίζει την Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ), τη Νοητική Υστέρηση, τον Αυτισμό κ.λ.π, παραβιάζει τη διεθνώς αποδεκτή επιστημονική γνώση και δεν αναγνωρίζει τη Δυσλεξία και τις άλλες Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και στερεί από τα άτομα με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες τις ανάλογες υπηρεσίες, πράξεις και ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που εμφανίζουν. Τονίζουμε ότι αυτή η λανθασμένη απόφαση δεν εδράζεται σε καμιά επιστημονική, νομική ή ηθική βάση. Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες περιλαμβάνονται ως Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές στα σχετικά εγχειρίδια ταξινόμησης των ψυχιατρικών διαταραχών (DSM-IVκαι ICD-10), τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα και στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν παντελώς άστοχο να αποκλεισθούν από τις παροχές υγείας η Δυσλεξία και οι άλλες Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, καθότι και στον προηγούμενο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2456, 3-11-2011) η Δυσλεξία και οι άλλες Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες δικαίως συμπεριλαμβάνονταν. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ειδικοί επιστήμονες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών είναι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί».

Απέκλεισαν τους ειδικούς παιδαγωγούς από τον Δημόσιο Λόγο. «Κοστολογούν» τη συνεδρία τους με 1,23€

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών, κ. Θεοδώρα Πρυμίδου, «Ο ΕΟΠΥΥ στη διαβούλευση 23-12-2016 περί ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ- C.07-01, κάλεσε λογο/εργοθεραπευτές/ψυχολόγους για υπογραφή συμβάσεων κάλυψης απόδοσης δαπάνης πράξεων θεραπειών Ειδικής Αγωγής, εκτός από ειδικούς παιδαγωγούς, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας.
Αναφέρουμε εδώ ότι εκδίδεται ΑΠΟΦΑΣΗ άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή πέραν του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, από τον/την Δ/ντή/τρια Π.Ε. Επιπλέον, η Π.Ε.Ε.Π.στα τακτικά μέλη εκδίδει βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος στην Εφορία.
Τα Διδασκαλεία Π.Ε μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή, τα μεταπτυχιακά τμήματα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή των Ελληνικών/ξένων Πανεπιστημίων, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής εκπαιδεύουν και εξειδικεύουν πλείστους Ειδικούς Παιδαγωγούς. 
Ο Ειδικός Παιδαγωγός εκτελεί θεραπευτικές-παιδαγωγικές παρεμβάσεις σε ευρύ φάσμα διαταραχών, Διάσπαση προσοχής-Υπερκινητικότητα, Αυτισμό, Νευρολογικές& Νευροαναπτυξιακές διαταραχές, Προβλήματα συμπεριφοράς, Στήριξη & Συμβουλευτική γονέων, Νοητική καθυστέρηση, Συναισθηματικές διαταραχές, Μαθησιακές- Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. Δυσλεξία), Κινητικές αναπηρίες, Κώφωση, Τύφλωση, Πολλαπλές Αναπηρίες.
Ρόλος του να αξιολογεί, να καθορίζει τις ανάγκες κάθε παιδιού που χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης, να σχεδιάζει και να εφαρμόζει ειδικά εξατομικευμένα προγράμματα, μέσω εξατομικευμένων συνεδριών από ιδιωτεύοντες Ειδικούς Παιδαγωγούς ή συνεργαζόμενους με Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεπιστημονικής ομάδας των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. του ΥΠΠΕΘ, των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων και Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής, των Ιατροπαιδαγωγικών και Παιδοψυχιατρικών Μονάδων Δημόσιων Νοσοκομείων, των Ιδρυμάτων και Θεραπευτηρίων Ειδικής Αγωγής. Χωρίς αξιολόγηση Ειδικού Παιδαγωγού δεν εκδίδεται έγκυρη γνωμάτευση.
Ειδικοί παιδαγωγοί είναι διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, που όμως, αυτοαναιρούμενο, δεν τους αναγνωρίζει για τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ!
Η 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναφέρει (σελ.2786,κεφ.Α,άρθρο 2(1)ii) τους Θεραπευτές Παιδαγωγούς δηλ./Ειδικούς Παιδαγωγούς.

Πώς ο ΕΟΠΥΥ καταργεί το δικαίωμά τους να ασκούν θεραπευτική παρέμβαση μέσω της ειδικής διαπαιδαγώγησης;

Ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι ο πλέον κατάλληλος, εξειδικευμένος θεραπευτής με επιστημονικές προϋποθέσεις, για να βοηθήσει τα παιδιά μέσω της ειδικής διαπαιδαγώγησης, ώστε να βελτιώσουν την κατανόηση, γραπτή έκφραση, να αναπτύξουν ώριμες, κατάλληλες γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές, δεξιότητες μελέτης και αυτορρύθμισης. Διαφορετικά, πλήττονται μαθητές που χρήζουν ειδικής διαπαιδαγώγησης. Αναγκαστικά, εξυπηρετούνται επιστημονικά αδίκως από άλλες ειδικότητες (π.χ. λογοθεραπευτές).
Ο αποκλεισμός των Ειδικών Παιδαγωγών από τον Δημόσιο Λόγο αντικατοπτρίζεται και στο ποσό κάλυψης ανά θεραπευτική συνεδρία (1,23€). 
Οι προτάσεις όλων των Συλλόγων κατατέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε e-mail, ελεγχόμενες και χωρίς δημοσιοποίηση».

Πλήγμα στις θεραπείες οι συμβάσεις-λευκό χαρτί του ΕΟΠΥΥ

Όπως υπογραμμίζουν στην ThessNews η Λογοπεδικός Σ. Κατσαούνη, η Εργοθεραπεύτρια Θ. Ναγοπούλου και η Λογοθεραπεύτρια Δ. Κλωντήρα, «στις 4/1/2016, μετά από γενική συνέλευση θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, συστάθηκε η Ομάδα Ειδικού ενδιαφέροντος Ειδικών Θεραπευτών Θεσσαλονίκης. Στην ομάδα αυτή γνωστοποιήθηκαν οι αποφάσεις από ανάλογες συνελεύσεις ειδικών θεραπευτών στον νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε περιφερειακούς νομούς. Οι θέσεις των ειδικών θεραπευτών συνοψίζονται στα εξής: Η κυβέρνηση με τις συμβάσεις που προωθεί για την Ειδική Αγωγή, που μόνο πρόχειρες και μεροληπτικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις θεραπείες που δέχονται οι ασφαλισμένοι. Ουσιαστικά ζητείται από τους ειδικούς θεραπευτές (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές) που είναι και οι μόνοι πάροχοι Ειδικής Αγωγής, να υπογράψουμε συμβάσεις-λευκό χαρτί με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Οι σύλλογοι όλων των ειδικοτήτων σύσσωμοι έχουν αρνηθεί και εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο και τον χρόνο που μας ζητήθηκε να υπογράψουμε (μέσα σε λίγες μέρες) αλλά και για τη σύμβαση αυτή καθ’ αυτήν. Εγείρουμε λοιπόν σαν κλάδος έντονες αντιρρήσεις απέναντι σε κάθε σύμβαση που πλήττει την επιστημονικότητα και την αξιοπρέπειά μας σαν θεραπευτές.
Λέμε όχι στις συμβάσεις γιατί: η σύμβαση έχει πολλά ''θολά'' σημεία, αλλά ειδικά το οικονομικό κομμάτι δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η αμοιβή μας θα ορίζεται από τον ΕΚΠΥ κατά το δοκούν και θα περιορίζεται από τα rebate-reduction, clowback (εκπτώσεις στο ποσό της αμοιβής και επιστροφή ποσού προς τον ΕΟΠΥΥ) που δεν αναφέρονται καν μέσα στη σύμβαση.
Καλούμαστε να προσφέρουμε τις θεραπευτικές μας υπηρεσίες, αλλά η αμοιβή μας θα κατατίθεται μετά από 3-4-6-18-36 μήνες (όπως στις αντίστοιχες συμβάσεις με γιατρούς, φαρμακοποιούς, φυσιοθεραπευτές) κι όχι στο ακέραιο, αλλά τα τρέχοντα έξοδα και οι παρεχόμενες θεραπείες θα συνεχίζονται. Αυτό δεν ισοδυναμεί με επίταξη των θεραπευτών;
Χωρίς ίχνος κλινικών κριτήριων και επιστημονική τεκμηρίωση, ο ΕΟΠΥΥ θέλει να ορίσει τον τόπο και τον τρόπο των συνεδρίων (γι’ αυτό και ορίζει τη συνέδρια στα 30 λεπτά!). Είναι λογικό λοιπόν ότι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα μειωθεί σημαντικά. Ας μην παραβλέπουμε ακόμα ότι η βίαιη αλλαγή θεραπευτή (πχ γιατί δεν έχει συμβληθεί) και ιδιαίτερα στη μέση της χρονιάς, είναι καταστρεπτική για κάποια παιδιά.
Μιλάνε για προκλητή ζήτηση και ότι δεν κόβουν τις θεραπείες, αλλά τη 'μάσα', όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πολακης. Όμως οι γνωματεύσεις δίνονται από δημόσιους φορείς, δημόσια νοσοκομεία, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και ΚΕΔΥ. Αυτά αμφισβητείτε; Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάτε τον εξορθολογισμό από εκεί;
Δεν είμαστε υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού σαν τέτοιοι φορολογούμαστε.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει περικοπές στην Ειδική Αγωγή αλλά παράλληλα και Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των θεραπευτών.
Ξεκάθαρα λοιπόν και εμείς λέμε ΟΧΙ σε αυτήν και σε κάθε σύμβαση, γιατί σεβόμαστε τον εαυτό μας αλλά και τα παιδιά που μας χρειάζονται».

Από το φύλλο της THESSNEWS #36 (14/01/2017-15/01/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου