Μια αγκαλιά που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, έχοντας φτάσει να βοηθά περισσότερα από 30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, είναι εδώ και 20 χρόνια η Ενωση Μαζί για το Παιδί. Πρόκειται για την υλοποίηση του οράματος της κυρίας Κάρεν Μαυρίδη για μια ένωση αυτόνομων σωματείων παιδικής προστασίας, με ένα όνομα και έναν κοινό σκοπό, που λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά συνεργατικά. Η ιδέα «η ισχύς εν τη ενώσει» αγκαλιάστηκε το 1996 με ενθουσιασμό από τα πρώτα οκτώ ιδρυτικά μέλη της.
Σκοπός της Ενωσης ήταν και παραμένει η συνεργασία των φορέων-μελών της για τη στήριξη και βοήθεια του άπορου, άρρωστου και κοινωνικά περιθωριοποιημένου παιδιού. Το έργο της αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών με την απονομή Αργυρού Μεταλλίου.
Μέσα στο 2016 ωφελήθηκαν από τα προγράμματα του Μαζί για το Παιδί 38.025 παιδιά και 30.929 οικογένειες. Συνολικά, οι δέκα κοινωνικοί φορείς μέλη της Ενωσης υλοποιούν 119 προγράμματα, εκ των οποίων το 37% αφορά την αναπηρία, το 22% την ψυχική υγεία, ακόμα ένα 21% τη φτώχεια και 18% αφορά πρόσφυγες, εκπαίδευση, παιδικές κατασκηνώσεις κ.λπ.
Αύξηση των αναγκών, μείωση της χρηματοδότησης
Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την οργάνωση, που από το 2009 είδε τους ισολογισμούς να μειώνονται στο ήμισυ σε σχέση με τα επίπεδα του 2006. Πέραν των συνεπειών από τη συρρίκνωση της αγοράς, η ανεργία είναι η αιτία να χάνουν πολλά παιδιά τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό των απόρων εξυπηρετουμένων στα ιδρύματα του φορέα.
«Μέσα στην κρίση είδαμε τις ανάγκες να διογκώνονται. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε πολύ περισσότερα από τις 30.000 παιδιά, με αποτέλεσμα να φτάσουμε τους 200 φορείς στους οποίους δίνουμε υλική βοήθεια, ρουχισμό, τρόφιμα, αλλά υποστηρίζουμε και οικογένειες με κουπόνια» περιέγραψε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη γιορτή των 20 χρόνων της Ενωσης.
Και ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα 5 από τα 10 σωματεία της Ενωσης έχουν μειωθεί σε ποσοστό 70% από τα επίπεδα του 2009. Συνολικά, ανάμεσα στις πηγές εσόδων των φορέων της Ενωσης, η κρατική συμβολή ανέρχεται στο 7,06%. Την ίδια στιγμή όμως φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, για κτίρια μάλιστα που αποτελούν δωρεές στα σωματεία. Για την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 96.000 ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, που αφορά το 34,29% των εσόδων των φορέων, είναι η μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τα ιδρύματα. Ο Οργανισμός διαγράφει μέρος των χρεών του στο πλαίσιο της μεθόδου ισοσκελισμού των παροχών σε φορείς υγείας (clawback & rebate), με συνέπεια την αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού τους.
Τέλος, ποσοστό 45,84% των εσόδων προέρχονται από ιδιωτικούς πόρους, ενώ 12,82% καλύπτεται από ευρωπαϊκές πηγές. Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την κοινωνία, μιας και πολλοί αποφασίζουν σε γάμους και βαπτίσεις να ζητήσουν από τους καλεσμένους αντί δώρων να κάνουν μια δωρεά στο Μαζί για το Παιδί.
«Εχουν αναπτυχθεί, παρά τη γενική οικονομική δυσκολία, νέοι τρόποι χρηματοδότησης. Υλοποιούμε προγράμματα με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, όπου ο έλεγχος για την αξιοποίηση των χρημάτων είναι στενός και συνεχής» ανέφερε ο κ. Μπαρτσόκας.
«Μαζί για το Παιδί» στην κρίση
Από το 2012, η Ενωση έχει διανείμει είδη πρώτης ανάγκης σε 48.469 παιδιά και 27.574 οικογένειες, μέσω του Κέντρου διανομής ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ συνεργάζεται και με περισσότερους από 200 φορείς πανελλαδικά. Επίσης, έχει διαθέσει δωροεπιταγές σίτισης αξίας 138.000 ευρώ σε περισσότερους από 300 δικαιούχους από το 2013.
Από τον Μάρτιο του 2015 έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 39.000 καινούργια ζευγάρια παπούτσια σε άπορα παιδιά και προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 77 μαθητές Γυμνασίου από την περιοχή των Αμπελοκήπων, που αντιμετώπιζαν το 2015 τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο, έχουν παραμείνει στα μαθήματά τους χάρη στο Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής.
Οσον αφορά τα προσφυγόπουλα, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2016 διανεμήθηκαν 4.918 γεύματα, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής στους ανήλικους πρόσφυγες του ξενώνα «Ιριδα» που λειτουργεί η οργάνωση Medin-Ιατρική Παρέμβαση. Ακόμα, μέσα σε τρεις μήνες, το 2015, διανεμήθηκαν περισσότερα από 500 σακίδια με είδη πρώτης ανάγκης σε καταυλισμούς προσφύγων στην Αττική σε συνεργασία με το Δίκτυο Μέλισσα.
Η δράση της Ενωσης
Το Μαζί για το Παιδί υλοποιεί σήμερα 119 προγράμματα με τη βοήθεια 378 εργαζομένων και 281 εθελοντών, καταφέρνοντας να παράγει πολυσχιδές κοινωνικό έργο. Η κατανομή των πόρων του ακολουθεί τα πρότυπα διεθνών οργανισμών καθότι τα λειτουργικά του έξοδα δεν ξεπερνούν το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του, ενώ το 90% αφιερώνεται αποκλειστικά στους δικαιούχους του οργανισμού.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου