Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ένα παιδί σού βάζει τα γυαλιά

Στην εποχή μας η έννοια της κρίσης έχει κατακλύσει το ανθρώπινο μυαλό. Φυσικά αναφέρομαι στην οικονομική κρίση καθώς, όπως φαίνεται, αυτή αφορά τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Κανείς δεν εστιάζει στις βαθύτερες συνέπειες του θέματος. Πιο συγκεκριμένα στο πλήγμα που έχει επιφέρει και θα συνεχίσει με τη πάροδο των χρόνων, στο τομέα της ανθρωπιάς.

Σε αυτές τις περιόδους οι δρόμοι είναι δυο είτε θα φάμε ο ένας τον άλλον στον βωμό της επιβίωσης είτε θα βγει στην επιφάνεια η ανθρωπιά που όλοι κρύβουμε μέσα μας βοηθώντας τον συνάνθρωπό μας. Αυτό λοιπόν κατ’ εμε είναι και το στοίχημα.

Μπορεί να αργήσουμε να ανακάμψουμε αλλά μέχρι τότε θα μετατραπούμε σε αρπακτικά ή θα γίνουμε άνθρωποι;

Την απάντηση σε αυτό μου το ερώτημα, έδωσε ένα παιδί γύρω στα 10. Ένα κορίτσι που σύμφωνα με τον μπαμπά της αποφάσισε φέτος τα Χριστούγεννα τα χρήματα που θα μαζέψει από τα κάλαντα να τα προσφέρει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Ίσως φαντάζει παραμυθένιο αυτό, σαν να βγήκε από διαφήμιση. Ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Μη φανταστείς ότι το κορίτσι αυτό είναι γόνος καμιάς πλούσιας οικογένειας. Η οικογένειά της έχει βιώσει τη κρίση, πλήρωσε με δυσκολία τον ΕΝΦΙΑ και τώρα πρέπει να πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας. Παρόλα αυτά το παιδί αυτό σκέφτηκε όπως λίγοι ενήλικες και μη κοροϊδευόμαστε, σκέφτηκε όπως δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ εμείς, τα παιδιά της εποχής που λεφτά υπήρχαν. Δεν το είχαμε σκεφτεί γιατί δεν το είχαμε βιώσει. Σε αντίθεση με τα παιδιά του μνημονίου που γνωρίζουν πώς είναι να μην έχεις τα βασικά κάποιες φορές. Καταλήγεις λοιπόν να σκέφτεσαι ότι ένα παιδί είναι ικανό σε τέτοιες εποχές να σου δώσει διδάγματα ζωής και κρύβει μέσα του μεγαλύτερη σοφία από πολλούς ενήλικες.

Εν ολίγοις μας βάζουν τα γυαλιά τέτοια παιδιά και με μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία όμως είναι βαθύτερη καθώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως οι δυσκολίες οπλίζουν τον άνθρωπο με αρετές, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο.

Aς δούμε λοιπόν την κρίση μέσα από τα μάτια της κοπέλας αυτής ως μια διέξοδο από τον μικρόκοσμό μας και να στραφούμε στην ουσία της ζωής που τελικά δεν κρύβεται πίσω από τα υλικά αγαθά. Τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα, μιας και πλησιάζουν μέρες αγάπης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως με την προσφορά δίνεις αγάπη και ό,τι δίνεις, παίρνεις σε αυτή τη ζωή.

ΥΓ: Γραμμένο για εκείνον που μου έμαθε πως η προσφορά σημαίνει πληρότητα και ευτυχία. Σε ευχαριστώ μπαμπά!


Γιώτα Γιαννακοπούλου
*Η Γιώτα Γιαννακοπούλου είναι φοιτήτρια Φιλολογίας.
Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου