«Αποφασίσαμε να αρχίσουμε το φιλανθρωπικό μας έργο, δίνοντας υποτροφίες σε Ελληνόπουλα της επαρχιακής Βικτώριας» με πληροφόρησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η πρόεδρος της νεοσύστατης γυναικείας οργάνωσης «Θυγατέρες της Πηνελόπης: Τμήμα Αριάδνη 435», Μαριλένα Λειβαδίτη, από τη Μελβούρνη.
Το μυαλό μου πήγε αμέσως σε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, φοιτητών ελληνικής καταγωγής που είχαν αριστεύσει και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος του επόμενου πτυχίου τους. Η Μαριλένα, όμως αναφερόταν σε υποτροφίες για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου οι γονείς των οποίων δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε για ένα καινούριο ζευγάρι σχολικά παπούτσια. Μιλούσε για παιδιά ελληνικής καταγωγής που ζουν στην επαρχιακή Βικτώρια, παιδιά την ύπαρξη των οποίων δεν γνωρίζει η παροικία μας, παιδιά που «ανακάλυψε» ο φιλανθρωπικός οργανισμός Smith Family στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού του έργου.
Την λυπηρή αυτή πραγματικότητα επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης του Smith Family, John Caniglia, γνωστός στην παροικία της Μελβούρνης από την πρότερη σχέση του με την παροικία μας μέσα από την ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάς Μελβούρνης.
«Προς το παρόν, παρέχουμε υποτροφίες σε 43 παιδιά ελληνικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Morwell. Όταν ανέφερα στην κ. Λειβαδίτη και το Δ.Σ. του 'Τμήματος Αριάδνη 435' αυτά τα στοιχεία, η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση. Ήθελαν να τα βοηθήσουν».
ΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ
Σε παναυστραλιανό επίπεδο, ο μέσος όρος των ανήλικων παιδιών που και οι δύο γονείς τους είναι άνεργοι ή ψάχνουν για δουλειά, κυμαίνεται γύρω στο 13,8%. Και αν αυτά τα στοιχεία που αφορούν μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου όπως θεωρείται η Αυστραλία, σας σοκάρουν, ετοιμαστείτε για ένα ακόμα μεγαλύτερο σοκ. Στην περιοχή Morwell το ανάλογο ποσοστό είναι τριπλάσιο και ξεπερνά το 34%.
«Πρόκειται για τους άπορους των απόρων. Πρόκειται για οικογένειες που απασχολούνταν στα ορυχεία της περιοχής ή είχαν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Οι γονείς τους, μετανάστες πρώτης γενιάς, αφοσιώθηκαν σε αυτές τις ασχολίες και τα παιδιά τους ακολούθησαν τα βήματά τους. Με το κλείσιμο του Hazelwood και των ορυχείων της περιοχής, η δεύτερη γενιά αυτών των μεταναστών που έχουν πλέον τις δικές τους οικογένειες, έμεινε εκτεθειμένη. Είναι άνεργοι, δεν έχουν αποκτήσει εφόδια γιατί αφέθηκαν στη σιγουριά που τους παρείχε μία δουλειά στα ορυχεία και δεν μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες της οικογένειάς τους» λέει ο κ. Caninglia.
Προσθέτει, εντούτοις, ότι οι άποροι των απόρων που δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα (βιβλία, ρούχα, κ.λπ.) για να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, καταλαβαίνουν τα οφέλη της εκπαίδευσης και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βγουν από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας.
«Σε ποσοστό 50% αυτών των οικογενειών ο ένας εκ των δύο γονέων έχει κάποια αναπηρία. Δεν μιλάμε για διαλυμένες από τα ναρκωτικά ή την εγκληματικότητα οικογένειες. Είναι έντιμοι άνθρωποι που οι συγκυρίες τους οδήγησαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα» λέει χαρακτηριστικά.
Τα ονόματα των παιδιών που βοηθά με υποτροφίες ο οργανισμός Smith Family, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν, για ευνόητους λόγους.
Η πρώτη επαφή του φιλανθρωπικού οργανισμού με τις οικογένειες αυτών των παιδιών, γίνεται μέσω του διευθυντή του σχολείου που φοιτούν τα παιδιά, οι οποίοι βλέπουν την ανέχεια των παιδιών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς και ειδοποιούν τον οργανισμό.
Ο κ. Caninglia, όμως, θέλει να μοιραστεί μαζί μας την ατμόσφαιρα που επικρατεί συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων συναντήσεων.
«Πολλοί γονείς ντρέπονται. Πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για την ανέχειά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, νιώθουν και ανήμποροι. Είναι μία δύσκολη στιγμή γεμάτη αντιφάσεις, σύγχυση και ενοχές. Βλέπεις, όμως, τη δίψα τους, την αποφασιστικότητά τους να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, από το δικό τους, στα παιδιά τους. Και αυτή η πίστη τους στα ευεργετήματα της εκπαίδευσης πάντα υπερισχύει».
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η νεοσύστατη οργάνωση «Θυγατέρες της Πηνελόπης: Τμήμα Αριάδνη 435» κατάφερε με μία και μόνο της εκδήλωση, πριν από δύο εβδομάδες, να χρηματοδοτήσει υποτροφίες για δύο μαθήτριες ελληνικής καταγωγής που την επόμενη σχολική χρονιά αρχίζουν το Γυμνάσιο και μία μαθήτρια αβοριγινικής καταγωγής, για δύο χρόνια. Όλα τα παιδιά ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Morwell.
Το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνει ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια Δημοτικού ως υποτροφία είναι $576 τον χρόνο, για τους μαθητές Γυμνασίου $828 ετησίως και η υποτροφία για όσα παιδιά σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο $3.300 - επίσης σε ετήσια βάση. Μόνο ο οργανισμός Smith Family έδωσε πέρυσι 124.000 τέτοιες υποτροφίες και δραστηριοποιείται σε όλη την Αυστραλία, αλλά, όπως μας εξηγεί ο κ. Caniglia, το έργο που επιτελείται δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό.
«Τον Απρίλιο ο αριθμός των παιδιών που είχαν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να πάνε σχολείο, υπολογιζόταν σε 638.000, στις αρχές του Νοέμβρη 'εκτοξεύθηκε' στις 660.000. Κάθε μέρα, κάθε ώρα αυξάνονται οι ανάγκες. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην μόρφωση για όλα τα παιδιά του κόσμου» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Caniglia.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, το να δίνει κανείς σε ένα παιδί την ευκαιρία να μορφωθεί δεν ωφελεί μόνο το παιδί, αλλά και την οικογένειά του και όχι μόνο από οικονομικής αλλά και ψυχολογικής άποψης.
«Και οι γονείς νιώθουν ότι κάποιος νοιάζεται για τις δυσκολίες τους, ότι κάποιος νοιάζεται για τα παιδιά τους. Παράλληλα, όπως δεσμεύεται ο οργανισμός να στηρίξει τον μαθητή που παίρνει την υποτροφία ώστε να έχει ρούχα, βιβλία, γραφική ύλη και ό,τι άλλο χρειάζεται, έτσι και οι γονείς δεσμεύονται να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν το παιδί τους, όπως για παράδειγμα να φροντίζουν να μην απουσιάζει από το σχολείο. Οι γονείς αρχίζουν να αποκτούν στόχους, τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους που είναι πάντα το πρώτο θύμα όταν κάποιος μένει άνεργος και νοιώθει αδύναμος να κάνει το καθήκον του προς την οικογένειά του».
Η δουλειά που κάνει ο οργανισμός Smith Family πάνω από 90 χρόνια τώρα, είναι γνωστή σε όλη την Αυστραλία. Τώρα έγινε γνωστό και το γεγονός ότι ανάμεσα στα 124.000 παιδιά που έλαβαν φέτος υποτροφία από τον φιλανθρωπικό αυτό οργανισμό χάρη στην ευγενή προσφορά χιλιάδων Αυστραλών που κάθε χρόνο βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τον στηρίξουν, υπάρχουν και Ελληνόπουλα.
Ο άγνωστος παράγοντας όμως είναι πόσοι ακόμα ομογενειακοί σύλλογοι θα ευαισθητοποιηθούν για αυτά και σίγουρα για πολλά ακόμα Ελληνόπουλα που βρίσκονται ανάμεσα στα 660.000 παιδιά που ζουν στην ανέχεια. H αρχή τουλάχιστον έγινε. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όχι μόνο ότι η παροικία μας μπορεί να βοηθήσει, αλλά και ότι έστω και αν η προσφορά είναι «μικρή» από χρηματικής άποψης η επένδυση είναι «τεράστια»!
ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: neoskosmos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου