Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά το πρωί της Τετάρτης ο Λάουρενς Χάρτμαν, ή Λαυρέντης όπως είναι γνωστός στους Ελληνες φίλους του, είχε νεύρα. Ο Ολλανδός οινολόγος, που από το 2006 διατηρεί με τη γυναίκα του Ανέτ το οινοποιείο «Καρανίκα» στο Αμύνταιο, είχε οδηγήσει όπως κάθε μέρα τα 7 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι από το δημοτικό σχολείο του γιου τους Γιόρις, αλλά το βρήκε κλειστό. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να γνωρίζει ότι με το πρώτο χιόνι «παγώνουν» τα πάντα, μεταξύ αυτών και τα σχολεία, αλλά ήταν σίγουρος πως το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει στην τηλεόραση ότι το σχολείο θα άνοιγε κανονικά, απλώς μια ώρα αργότερα.
Πάνω στα προαναφερόμενα νεύρα, έγραψε ένα θυμωμένο ποστ. «Μία νιφάδα και τα μαμόθρεφτα της Ευρώπης δεν μπορούν να πάνε σχολείο... Πώς θα μεγαλώσουν τα Ελληνόπουλα; Πώς θα πολεμήσουν την κρίση, τη γραφειοκρατία, την πλουτοκρατία, τον Ερντογάν, τον ISIS, την εγκληματικότητα, αν με την πρώτη δυσκολία τρέχουν στην αγκαλιά της μαμάς; Τα λυπάμαι, δεν υπάρχει ελπίδα» έγραψε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μικρός online χαμός. Οι μισοί τον επικροτούσαν για τις αλήθειες που διατύπωσε, οι άλλοι μισοί θίχτηκαν με τον τρόπο που τις διατύπωσε, το «τσουβάλιασμα». «Δεν το πίστευα αυτό που έγινε», λέει στην «Κ», «έκανα δύο σχόλια πάνω στη στιγμή και άκουσα μέχρι και “να γυρίσεις πίσω στην Ολλανδία αν δεν σ’ αρέσει εδώ”». Σημειωτέον: Ο Λάουρενς κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Κάποια στιγμή αποφάσισαν με τη γυναίκα του να ακολουθήσουν το όνειρό τους, να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί και αφού ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, μελετώντας κάθε επιλογή, κατέληξαν στο Αμύνταιο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο Ξινόμαυρο.
Αυτό που ήθελε να τονίσει ήταν ο αυτοματισμός τού «κλείνω τα σχολεία». «Αυτή η ευκολία. Στη Φλώρινα είμαστε, χιόνι έχουμε πολλούς μήνες τον χρόνο. Αλλά δεν είναι μόνο το χιόνι, τα σχολεία κλείνουν με το παραμικρό. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το πράγμα. Και εντάξει, το Λύκειο να κλείσει γιατί τα παιδιά έρχονται από τα χωριά που είναι μακριά, αλλά τα παιδιά του Δημοτικού μένουν όλα κοντά. Αν όμως δεν μάθουν τα παιδιά μας να πάνε με το χιόνι σχολείο, τι θα κάνουν μετά; Φυσικά, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται για την προστασία τους, αλλά η υπερβολική προστασία στο τέλος τα εκθέτει».
Πράγματι, η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων στο Αμύνταιο την Τετάρτη ελήφθη νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας. «Επιδεινώθηκε ο καιρός και αναγκαστήκαμε να τα κλείσουμε γιατί υπήρχε κίνδυνος με τη μετακίνηση στο οδικό δίκτυο» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. «Το χιόνι δεν ήταν πολύ, ήταν συνηθισμένο για την περιοχή, αλλά φύσαγε πολύ και το μάζευε σε ορισμένα σημεία. Καθαρίζαμε αλλά και πάλι μαζευόταν. Θα ήταν επικίνδυνο για παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές». Χθες, Πέμπτη, τα σχολεία άνοιξαν μία ώρα αργότερα, ενώ για σήμερα είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν κανονικά.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου, πάντως, δεν είναι από αυτούς που κλείνουν τα σχολεία «για ψύλλου πήδημα». «Μόνο όταν είναι ανάγκη καταφεύγω σε αυτή τη λύση», λέει. «Η πίεση βέβαια που δεχόμαστε για να τα κλείσουμε είναι έντονη». «Από ποιους;» τον ρωτήσαμε. «Από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα στο γενικότερο κλίμα της λούφας», σημείωσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, μαθητές του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο δημαρχείο Εορδαίας για την απόφαση του δημάρχου να μην κλείσουν τα σχολεία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οπως έλεγαν «δεν είναι σωστό να περιμένουμε μισή ώρα στο κρύο τα λεωφορεία με κίνδυνο την υγεία μας». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεώργιος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ακραία τη δεδομένη στιγμή, «αν τα κλείναμε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) φανταστείτε τι έχει να συμβεί όταν πέσουν 10 πόντοι χιόνι».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου