Εφτασε στη Λέσβο την 1η Απριλίου. Σήμερα η 53χρονη Σύρια βρίσκεται ακόμα στη Μόρια αναμένοντας την εξέταση της αίτησής της για οικογενειακή επανένωση με τα παιδιά της στη Γερμανία. «Αλλά μου είπαν ότι ίσως να μην μπορώ να πάω εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Θα μείνω εδώ μόνη μου;». Μια 20χρονη συμπατριώτισσά της είναι εγκλωβισμένη στον κέντρο του Καρά Τεπέ. Η 16χρονη αδελφή της βρίσκεται στη Φρανκφούρτη. «Μπορούμε να είμαστε πάλι όλοι μαζί σαν οικογένεια; Δεν είμαι σίγουρη εάν έκανα αίτηση για το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή για μετεγκατάσταση. Δεν ήταν ξεκάθαρο για εμάς». Μια άλλη γυναίκα, 50 ετών, επίσης από τη Συρία, βρίσκεται ήδη επτά μήνες εδώ, τώρα στο Σκαραμαγκά. Εχει μαζί τις δύο κόρες της, 21 και 11 χρόνων, αλλά ο σύζυγός της και τα άλλα δύο της παιδιά είναι στη Γερμανία. «Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από τρεις μήνες. Δεν αντέχω άλλο. Πριν από δύο ημέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ».
Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις δεκάδες μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ActionAid και παρουσιάζονται στην έκθεσή της «Ζώντας Χωριστά», οι οποίες αποκαλύπτουν μια εν πολλοίς άγνωστη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη χώρα μας: εκτός από τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, χιλιάδες πρόσφυγες βιώνουν τον ξεριζωμό από τις οικογένειές τους. Από την αρχή της χρονιάς, μόλις 283 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, με τουλάχιστον άλλους 5.600 να ζουν επί μήνες μακριά από παιδιά, αδέρφια, συγγενείς. Εκτός από τις χρονοβόρες διαδικασίες, η ελλιπής πληροφόρηση έχει οδηγήσει πολλούς να συμπληρώσουν αίτηση μετεγκατάστασης και όχι επανένωσης. Ακόμα όμως και για τη μετεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι προοπτικές είναι δυσμενείς. Με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματα, θα χρειαστούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και δεδομένου ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για πολλούς μήνες. (Η ActionAid καλεί τους πολίτες να συνυπογράψουν την έκκλησή της στο www.actionaid.gr/familiestogether για τη βελτίωση των προγραμμάτων.)
Στο Ωραιόκαστρο
Στο μεταξύ, δύο ανήλικα αδέλφια, που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έπαθαν σοβαρά εγκαύματα από φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία στη σκηνή τους. Τα δύο παιδιά, ένα 9χρονο κοριτσάκι και ο 8χρονος αδελφός της, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ σοβαρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση της 9χρονης.
Την ίδια στιγμή, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με εκπροσώπους της Κρήτης, χθες, η μεταφορά των προσφύγων στο νησί θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Στην Κρήτη θα μεταφερθούν μέχρι 2.000 πρόσφυγες, αριθμός που, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μουζάλας, δεν θα αυξηθεί. Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου