Μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα συγκροτήματα των Αρσάκειων σχολείων, το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η «αλυσίδα» των Ελληνογαλλικών σχολείων, θα δώσουν υποτροφίες σε προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, σε μια συμβολική κίνηση αποδοχής και «εκπαιδευτικής φιλοξενίας».
Όπως λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρώην πρύτανης και πρώην υπουργός Παιδείας, καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 ετών από την ίδρυση των Αρσακείων, θα δοθούν 5 υποτροφίες σε προσφυγόπουλα, μία για κάθε ένα σχολείο στις περιοχές Ψυχικού, Εκάλης, στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Πάτρα.
Πρόκειται για την Α' και την Β' τάξη του δημοτικού και θα αφορά προσφυγόπουλα από την Συρία, που θα επιλεγούν από ομάδα εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Υποτροφίες όμως θα δώσουν δυο ακόμη ιδιωτικά σχολεία.
Το Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, με παράδοση στην υποδοχή προσφύγων, καθώς ο «πυρήνας» της δημιουργίας του ήταν πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή το 1924 από την Μικρά Ασία, αλλά και το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.
Πρόκειται για μια κίνηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείο Παιδείας κ. Γιάννη Παντή που έχει συντονίσει και όλο το πρόγραμμα υποδοχής των προσφυγόπουλων στην ελληνική εκπαίδευση. Σ αυτήν ανταποκρίθηκαν, συμβολικά σε πρώτη φάση με μικρό αριθμό υποτροφιών, τα παραπάνω σχολεία, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται και με άλλα.
Το κολέγιο «Ανατόλια» θα δώσει τρεις υποτροφίες σε παιδιά που μένουν στις δομές φιλοξενίας στη χώρα μας.
Όπως λέει στο «Βήμα», ο πρόεδρος του Κολεγίου κ. Πάνος Βλάχος: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της προεπιλογής των παιδιών μέσα από τη διαδικασία που έχει ορίσει η Πολιτεία. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στην επιλογή των παιδιών συνεκτιμώντας την ευκολία με την οποία θα προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Τα παιδιά θα παρακολουθούν το κανονικό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα».
«Δεν πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, καθώς ο αριθμός των παιδιών θα είναι μικρός και τα παιδιά θα είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά. Επιπλέον, τόσο οι δομές που έχουμε στο Κολέγιο Ανατόλια, όσο και το προσωπικό του σχολείου θα συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ενσωμάτωση των παιδιών» προσθέτει ο κ. Βλάχος.
«Προχωρήσαμε στην επέκταση του προγράμματος υποτροφιών, γιατί αποτελεί και αποστολή του σχολείου: μέσω της εκπαίδευσης να προσφέρει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές ζωής σε παιδιά που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ή βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Το κάναμε γιατί θεωρούμε πως η εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος για να δρομολογήσουμε αλλαγές προς το καλύτερο τόσο στη ζωή ενός ανθρώπου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο» σημειώνει.
«Επίσης, δεν ξεχνούμε το προσφυγικό παρελθόν του Κολλεγίου Ανατόλια, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τον Πόντο το 1924 μαζί με τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Οι πρώτοι μαθητές του σχολείου στη Θεσσαλονίκη ήταν προσφυγόπουλα και ορφανά από τη Μικρά Ασία. Η προσφυγική αυτή εμπειρία έχει αποτυπωθεί πολύ έντονα στην 'ψυχή' του» καταλήγει ο κ. Βλάχος.
Η κυρία Αικατερίνη Μουζάκη, γενική διευθύντρια στο Λεόντειο Νέας Σμύρνης, αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ότι συναντήθηκε με τον κ. Παντή και συμφώνησαν να πάρουν στο σχολείο 2 - 3 προσφυγόπουλα, που θα ακολουθήσουν κανονικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για το θέμα και για όσο διάστημα χρειαστεί με έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Τα μαθήματα θα γίνονται στο απογευματινό πρόγραμμα του σχολείου, ενώ, όπως εξηγεί η κυρία Μουζάκη, τα κριτήρια επιλογής των παιδιών θα είναι καθαρά παιδαγωγικά και σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επιλογή των παιδιών ώστε να αρχίσουν την ένταξη τους στα σχολεία.
Ήδη και τα Ελληνογαλλικά Σχολεία έχουν ανακοινώσει ότι αποτελούν μέρος των πολιτικών δράσεων τους διαχρονικά οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου