Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Χείρα βοηθείας για παιδιά με σύνδρομο διάσπασης προσοχής

Χείρα βοηθείας σε παιδιά με το σύνδρομο Αsperger (διάσπαση προσοχής) και στις οικογένειές τους τείνει ο Σύλλογος “Asperger Χανιά” που συστάθηκε πρόσφατα. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συλλόγου πήραν δραστήριοι πολίτες με μοναδικό μέλημα και φροντίδα να φέρουν κοντά όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συνεργαστούν και να τα αντιμετωπίσουν.

«Μέσα από τον Σύλλογο θέλουμε να ενημερώσουμε και να παροτρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας για στήριξη των ατόμων με ήπιες αναπτυξιακές δυσκολίες και των οικογενειών τους» εξηγεί η κα Ιωάννα Μαλανδράκη, ταμίας του Συλλόγου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Σχοινάς απευθύνει κάλεσμα στις οικογένειες που έχουν μέλος με το σύνδρομο να πλησιάσουν τον Σύλλογο «να μην φοβούνται, αλλά να βγουν έξω, να ψάξουν, να ενημερωθούν μαζί μας».

Σκοπός και στόχος του Συλλόγου με βάση το καταστατικό του είναι «να βοηθήσει και να στηρίξει τα άτομα με ήπιες αναπτυξιακές δυσκολίες στο φάσμα του αυτισμού στον Ν. Χανίων, αλλά και τις οικογένειές τους. Να εργαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών και να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Γενικά να επιδιώξει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους, παράλληλα αποσκοπούμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτείας για το σύνδρομο Asperger».

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη στήριξη των ατόμων που πάσχουν από Asperger, αν υπολογιστεί ότι στα σχολεία υπάρχει παράλληλη στήριξη για τους μαθητές με το σύνδρομο, ότι μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση από το ΚΕΔΥ, ενώ για τα προβλήματα στην ομιλία τους υπάρχει πλέον στα Χανιά ένας πολύ μεγάλος αριθμός λογοθεραπευτών, όταν πριν από 15 χρόνια ήταν μόλις 2 – 3 τέτοιοι επιστήμονες. «Εχουν γίνει πράγματα στην εκπαίδευση, πολλές δυσκολίες έχουν αμβλυνθεί, αρκετά παιδιά μπορούν να σταθούν κοινωνικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην επαγγελματική αποκατάσταση» μάς λένε τα μέλη του Συλλόγου.

Επίσης το ζήτημα της γνώσης και της ενημέρωσης της κοινωνίας είναι βασικό όπως μας εξηγεί η κα Μαλανδράκη. «Είναι ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να πάψουν τα στερεότυπα και τα άτομα με Asperger που είναι διαφορετικά, αλλά ισάξια και ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να μπορούν να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε όλοι μας ξεκινώντας από την αποδοχή».

Στόχος του Συλλόγου είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις, όπως:

• Επικοινωνία με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες για να γνωστοποιήσουμε την παρουσία και τους στόχους μας, προσβλέποντας σε μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των ατόμων με ήπιες αναπτυξιακές δυσκολίες.

• Διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων εκπαίδευσης για γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς / επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας.

• Διοργάνωση δραστηριοτήτων και δράσεων για τη γνωριμία, κοινωνικοποίηση και δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

• Στήριξη των οικογενειών των ατόμων αυτών και παροχή κάθε είδους βοήθειας.

• Διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την αλληλογνωριμία καθώς και την ενίσχυση του Συλλόγου.

• Εξασφάλιση επαγγελματικής κατάρτισης και προστατευμένης εργασίας για τα άτομα με Asperger. Το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελείται από τους: Μιχάλη Σχοινά (πρόεδρος), Μαριλένα Γεωργαντά (αντιπρόεδρος), Αργυρώ Τσαγκαράκη (γραμματέας), Ιωάννα Μαλανδράκη (ταμίας), Ειρήνη Μαρκουλάκη (μέλος), ενώ υπάρχει και ομάδα εθελοντών που ήδη έχει ξεκινήσει δραστηριότητες με τα παιδιά και αποτελείται από τους Αργυρώ Τζαγκαράκη, Ρένα Καρακίζου, Αρτέμη Γιανναράκη, Μαριλένα Γεωργαντά. Ο Σύλλογος έχει τη στήριξη του πατέρα Ιωάννη Δρακακάκη του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής που παραχωρεί χώρο για τις συναντήσεις του. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 6976998170 και 6997064155 και στο asp.chania@yahoo.gr

Τι είναι το σύνδρομο Asperger;

Tο σύνδρομο Asperger, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί, όπως και ο κλασικός αυτισμός, μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό. Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Asperger και τον κλασικό αυτισμό, τα άτομα με Asperger έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία και έχουν συνήθως μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη. Δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα με Asperger είναι απόλυτα ικανά να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου