Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μικρά μπουφάν, μεγάλα προβλήματα…

Αν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός, σίγουρα η εικόνα 25 στριμωγμένων μπουφάν σε μια μικρή κρεμάστρα θα σας είναι οικεία. Συνήθως, όσο πιο μικρό είναι ένα μπουφάν, τόσο περισσότερο χώρο πιάνει και τόσο μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί. Πώς;

Κάθε μέρα δίνονται πολύ μεγάλες μάχες δίπλα στις κρεμάστρες λίγο πριν το διάλειμμα. Γιατί μπορεί στο σχόλασμα το μπουφάν να εντοπίζεται από τον παππού/γιαγιά/ μαμά/ μπαμπά του μικρού μαθητή, στο διάλειμμα όμως το κάθε παιδί πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις – υπερδυνάμεις μνήμης και παρατηρητικότητας για να εντοπίσει μπουφάν του ανάμεσα σε άλλα 12 τουλάχιστον που του φαίνονται ίδια. 

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι στο παιχνίδι. Στο διάλειμμα, τα περισσότερα πιτσιρίκια, με τη θέλησή τους ή όχι, συμμετέχουν σε κάποια μορφή κυνηγητού. Η κουκούλα τα κάνει εύκολη λεία στους αντιπάλους τους. Πιάνεται εύκολα και δίνει πλεονέκτημα στον κυνηγό, αφού μπορεί απλά τραβώντας την να ρίξει κάτω και να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο. Κάθε μέρα το σκηνικό επαναλαμβάνεται στις αυλές νηπιαγωγείων και δημοτικών με τέτοια συχνότητα που θα έπρεπε η κουκούλα να αναγνωριστεί επισήμως από την ιατρική και παιδαγωγική κοινότητα σαν το πιο συνηθισμένο αίτιο πτώσεων στο σχολικό χώρο. 

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε μικρές και μεγάλες καταστροφές στο σχολείο;

- Γράψτε το όνομα του παιδιού σας στο εσωτερικό του μπουφάν και κολλήστε ένα αυτοκόλλητο δίπλα, έτσι ώστε να μπορεί μόνο του το παιδί να το εντοπίσει. 

- Αν θέλετε να αλλάξετε μπουφάν, αφήστε το παιδί να το συνηθίσει οπτικά πριν το στείλετε στο σχολείο. Καθίστε και παρατηρήστε με το παιδί σας το χρώμα του, τα σηματάκια που έχει κτλ την προηγούμενη μέρα ή ακόμα καλύτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δίνοντάς του την ευκαιρία να το βάλει και να βγει έξω. Υπάρχουν μέρες που νηπιαγωγοί και καθαρίστριες ψάχνουν το κόκκινο μπουφάν του Γιώργου που έχει εξαφανιστεί, την στιγμή που η μαμά του τελευταία στιγμή αποφάσισε να του βάλει το μπλε.

- Αφαιρέστε την κουκούλα από το μπουφάν. Τοποθετήστε την μέσα στην τσάντα του παιδιού αν θέλετε να την φοράει στην επιστροφή του από το σχολείο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα την χρειαστεί όσο λείπετε, αφού όταν βρέχει όλοι μένουν αυστηρά μέσα. 

- Μην επιλέγετε μπουφάν με ζώνες, φερμουάρ, κουμπιά που δεν μπορούν να χειριστούν τα παιδιά σας με μια μικρή βοήθεια. Επιλέξτε κάτι απλό και πρακτικό. 

- Φροντίστε το σύνολο των ρούχων του παιδιού να είναι σωστό σύμφωνα με τη θερμοκρασία της εποχής, αλλά και του σχολικού συγκροτήματος. Αν για παράδειγμα, στο σχολείο έχει πολλή ζέστη μέσα και κρύο έξω, βάλτε στο παιδί μια λεπτή μπλουζίτσα και ένα χοντρό μπουφάν. Αν ντύνετε το παιδί σας πολύ ζεστά ή πολύ ελαφριά κάθε μέρα, του δημιουργείτε δυσφορία μέσα στν τάξη και το πιο πιθανό είναι να μην μπορούν οι νηπιαγωγοί βάζοντας και βγάζοντας ρούχα να βρουν το σωστό ντύσιμο για έξω. 

- Φροντίστε στο μπουφανάκι να υπάρχει ένα σημείο από όπου μπορεί το παιδί να το κρεμάσει εύκολα. Αν δεν υπάρχει , μπορείτε να ράψετε εσείς ένα κορδονάκι, εκεί που αρχίζει η κουκούλα. Έτσι, το μπουφάν δεν θα πέφτει κάτω και θα “ταξιδεύει” στο βρωμικο πάτωμα του σχολείου αρκετά μέτρα μέχει να γίνει αντιληπτό!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου